Шумадинци су за дуге зимске дане обезбедили себи свој чај који се прави од само три састојка 


ПРАТИТЕ ДНЕВНИК ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ У КАБЛОВСКОМ СИСТЕМУ НА МОЈА ТВ - СББ 450 КАНАЛ, СУПЕРНОВА 653 И 245 КАНАЛ              СНС: Лаж да СНС организује скуп подршке председнику Вучићу              Покушај пљачке мењачнице у ширем центру Чачка, разбојник побегао са лица места а полиција за њим интензивно трага              На подручју Полицијске управе Чачак од почетка године откривен 3.371 прекршај              Прве пензије са повишицом стижу сутра              Грујичић: Нови круг запошљавања лекара у фебруару              Потпуно уклањање смећа са ланчанице на Потпећком језеру биће готово за пар дана              Трећа по реду конференција у оквиру иницијативе Нордијски зелени пројекат – Одржива решења за Србију одржана је у Стартап центру Научно технолошког парка Чачак              Одржан протест грађана због исплате експроприсане имовине              Др Радојевић подржао градњу видиковца на Каблару              Пет милиона динара за енергетску санацију објеката у Прибоју              Санитетска возила за здравствене установе широм Србије: Вредна донација за Пријепоље, Прибој и Ивањицу             

 


Шумадинци су за дуге зимске дане обезбедили себи свој чај који се прави од само три састојка
22.01.2023 | 1 коментар(а)



Топола – Иако постоји много чајева, само је један ‘Шумадијски’ а он се припрема на посебан начин и према речима познавалаца овог пића греје тело и лечи душу.
Фото: ТопПрес

Чај који припремају Шумадинци од давнина, назива се још и „врућа“ и у нашем народу има посебно значење јер се пије у посебним приликама али је и повод за окупљање, дружење и седељке по селима.

„То је наш традиционални напитак и потиче управо са ових простора. Припрема се и конзумира током позне јесени и зиме. Справља се претежно од шљивовице мада може и од ракија од других врста воћа. Не постоји универзалан начин припреме, неко воли јачу, неко слабију, неко мање неко пак више заслађену. Ипак најбоља ‘врућа’ се припрема од квалитетне ракије а велики утицај на то каква ће бити има и сама техника припреме“, каже за ТопПрес, Драган Јовановић из села Загорица.

Овај врсни познавалац домаће ракије открива нам сам процес припреме Шумадијског чаја и истиче да је врло битно да ракија проври, јер, како каже, ако не пребаци кључ, тада ракија постаје опасна по онога ко је конзумира.

„У котлић који је поквашен водом сипам око два килограма шећера, ставим га на тиху ватру и чекам да се шећер почне карамелизовати. Затим сипам пет литара шљивове препеченице и исто толико литара воде, наравно мере се могу кориговати зависно коју количину желите припремити. Ложим ватру лагано док проври  и пустим да ври око један минут отприлике и онда пресечем  (окалим) са пола литра хладне воде. Благо загасим ватру  и у котлић убацим један штапић ваниле и пустим да још једном лагано проври, након тога Шумадијски чај је спреман за конзумацију“, објашњава домаћин из Загорице.

Како је овај топли напитак припреман од давнина у Шумадији, готово да нема домаћинства где се не справља. Стар је колико и сама ракија на овим просторима па овдашњи мештани препричавају да њихов чај има и лековита својства.

„Осим хедонистичких, чај од ракије има и лековита својства и то више њих. Лек је за грло, прочишћа дисајне органе, има диуретско дејство, опушта мишиће,  јако поправља расположење. Најбоље је пити шумадијски чај уз суво месо и кисели купус, али код нас се углавном пије наште пре оброка”, тврде вешти мајстори који справљају овај напитак.

Врућа или Шумадијски чај најчешће се припрема од ракије шљивовице и то од оне која је одлежала бар неколико седмица.

ГЗС/ ТопПрес










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Srbin      | 23.Jan 2023.10:37 h

    E kako nije prvo vruca rakija se od pamtiveka kuvala od sljivovice rakije od 10 do 12 gradi i to sto se u sud sipa secer i pogasi vodom malo i u ti se sipa rakija kad provri pusti se da vri pa se zaprzi vrelim kukacem i kockom dve secera zavisi od kolicine rakije, a moze i napravljenom zaprskom. Nema presecanja i kaka bre vanilija jel imali nasi pradedovi vaniliju ajde molim vas.



  •  









     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    060 5000 150, 032 347 001

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 137.926.231 посетаIncorrect integer value: '' for column 'id' at row 1