Иноватор из Мрчајеваца, направио чудо од посуде из које може да се нахрани преко 1.000 душа 


U Srbiji danas temperatura do 23 stepena              U Skupštini danas konsultacije o izboru zamenika predsednika radnih tela              Novopazarski srednjoškolci najbolji u regionu              Plan rasturanja Republike Srpske!? Dodiku rade o glavi, ucene stižu i predsedniku Srbije              „Dodatna nastava” za najperspektivnije mlade fudbalere Borca              Zašto investirati u Zlatibor - 10 biznis ideja              Donacija Ženskom centru Užice              Rekonstrukcija fontane na Gradskom trgu             

 
Иноватор из Мрчајеваца, направио чудо од посуде из које може да се нахрани преко 1.000 душа
Trenutno na sajtu: 448       |       Podeli:
27.01.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Иако гази девету деценију живота он доказује да су године само број на папиру, а да за добре идеје и њихову реализацију никад није касно.
Милун гази осму деценију живота али не седи скрштених, фото: РИНА

Милун Тошић из надалеко чувеног села Мрчајевци, пре неколико година направио је највећи лонац за кување свадбарског купуса на свету запремине 560 литара, а сада је отишао још један корак даље, није штедео материјал и направио лонац од фасцинантних 600 литара. Ово чудо од посуде створену у срцу Србије може да нахрани читаво село, или преко 1.000 људи, наводи агенција РИНА.

„У њега стаје око 380 килограма купуса, 125 килограма меса и додаје се око 60 килограма црног лука, 18 масти, шаргарепе, бели лук и додаје се око пет килограма разних зачина. Све се то у овај велики лонац ређа ред по ред, а онда све заједно крчка око осам сати. Тако се добија прави свадбарски купус из срца Шумадије. Можда има већих посуда на свету, али оне се налазе у музејима, не служе за спремање хране", каже за РИНУ мајстор Милун Тошић.

Без чувеног специјалитета за који је Милун и направио свој патент, не може да се замисли ниједно весеље у Западној Србији. Вешти кулинарски мајстори свадбарски купус спремају у посебном земљаном лонцу, јер само у њему добија посебан укус и мирис. Управо на тај начин прављен је и овај у селу Мрчајевци по коме је ово место постало познатно по манифестацији која слави чувени специјалитет од купуса због кога је Милун свој лонац већ неколико дана раније морао да подложи ватром.

„Радили су га чувани грначари из Злакусе. Једва су прихватили, јер је изазов био велики. Материјал који користе су глина и калцит, минерал који се налази у пожешком селу Рупељево и управо због тога купус нигде није тако сочан, као у овом лонцу“, каже Милун.
Његов лонац има грејач унутра, а око њега буде запаљено укупно 12 ватри. Тежак је више од 200 килограма, опрема која увек иде уз њега, тежи такође око 200 и ништа се ту не може поставити без чекрка, а добро дружење је тада увек загарантовано.

„Кување хране и дегустирање са породицом и пријатељима никад не би требало да изађе из моде, то је нешто најлепше што можете доживети. Док сам био млађи дешавало се да ја направим купус у Мрчајевцима, седнем у ауто и одем на Романију, кад стигнем купус још врућ а домаћини ме дочакали са браветином", присећа се Милун.

Са изумом највећег лонца за кување купуса ипак није крај, јер је овај мајстор из Мрчајеваца осмислио и покретну вишенаменску фуруну за кување хране и за то је 2005. године добио сребрну медаљу на „Тесла фесту" у Београду.


ГЗС/РИНА




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 155.803.214 посета
Тренутно на сајту: 448 посетилац(a)