Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Mladi kuvar od zapuštene birtije napravio pravo čudo u srcu Šumadije

30/12/20241comment
image-gallery-item
Srđan Joksić, foto: RINA

Slušaj vest

Gornji Milanovac - Iako je imao mogućnost da ostane u belom svetu i da bira restoran u kome bi radio kao šef kuhinje, mladi Šumadinac Srđan Joksić odlučio se ipak za povratak u domovinu. Tu je u selu Donja Vrbava krenuo od nule,

 

ali zahvaljujući viziji koju je imao, seosku birtiju pretvorio je u renomirani restoran. Kaže da je lepo raditi u inostranstvu i obići svet, ali da je ipak najtoplije i najlepše u domovini.

 

 

„Profesionalni sam kuvar i poslednjih deset godina radio sam u restoranima širom Rusije, ipak oduvek mi je bila zamisao da napravm nešto veliko u svom mestu. Posle deset godina vratio sam se u svoje rodno mesto, u selo Donja Vrbava gde sam seosku birtiju, uprkos sumnjama mnogih pretvorio u ostvarenje svog sna”, kaže Srđan.

 

1735569619763

 

Na samom početku, ljudi su bili jako skeptični, samo deset odsto njih je verovalo da će objekat raditi i biti uspešan, dok je 90 odsto njih mislilo da od njegove ideje i zamisli nema baš ništa. Objekat je bio u jako lošem stanju i Srđan je morao sam sve novo da uradi, mnogo da uloži, da ga renovira. Ali, nije odustajao od svoje zamisli i – uspeo je.

 

„U Rusiji sam mnogo naučio, ali se naša tradicionalna kuhinja i hrana ne mogu uporediti ni sa jednom drugom. Počeo sam da usavršavam srpska jela i izašao na crtu mnogo iskusnijim kolegama. Rezultat nije izostao jer sam na eminentnom Sajmu turizma i ugostiteljstva u Novom Sadu osvojio Zlatnu medalju za tri jela, koje sam osmislio. Spremao sam teleće pečenje, dimljene svinjske butkice i vrbavski đevrek. Tu su bili restorani sa višegodišnjim iskustvom, ja sam samo hteo da se oprobam, a osvojio sam važnu nagradu. Ispalo je odlično”, dodaje Srđan.

 

1735569636858

 

Da je otvaranje restorana u rodnom selu bio pravi potez, potvrđuju i zadovoljni gosti kojih je iz dana u dan sve više. Zadovoljni su takođe i zaposleni.

 

1735569654179

 

„Mnogo ljudi je imalo predrasude jer je u pitanju restoran u selu, pa najčešće misle da je to neka mala kafana. Ipak kada dođu, zaista se oduševe. Svako kada dođe jednom, uvek se vrati. Njaviše dolaze ljudi sa strane, iz centra Gornjeg Milanovca, iz Kragujevca. Posao jako lepo ide”, kaže konobarica Vanja Joksić.

 

Srđanova priča dokaz je da kad se nešto jako voli i želi ništa nije nemoguće, a svaki pojedinac najjači je kada je svoj na svome, u svojoj zemlji.

 


GZS

 

gornji milanovac donja vrbava srdjan joksic restoran kuvar kafana rusija

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

Komentari (1)

Dejan Mitrović05/01/2025
Svaka čast bravo. Samo hrabro uz Božju pomoć moj zemljače. Pozdrav iz donje Gruže selo Vrbeta. Daće Bog pa ću Vas i posetiti. Uzdravlje.
desna gif velika Matis

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.