malo „za kuću”. Brašno od heljde tamne je boje, a najlepše je ono koje je dobijeno ispod kamena vodenice potočare.
Kvalitet ovog brašna je, kaže agronom Jekoslav Purić iz novovaroškog sela Radijevići, u tome što ne sadrži gluten i to je bilo presudno za zdravlje planinaca ovog kraja koji su na tom brašnu odrastali sve do šezdesetih godina prošlog veka.
„Ali, kad su se zasitili belog hleba, shvatili su da njihov organizam ili kako ja to vidim, nije za bela žita baždaren, pa su se polako u sve većem broju postepeno ponovo okretali uzgoju ove biljke”, tvrdi Purić koji i sam uzgaja heljdu i speltu.
Prema njegovim rečima, naučno je dokazano da je heljda izuzetno pogodna za ishranu ljudi koji su netolerantni na gluten.
„To naravno podrazumeva da se u potpunosti izbaci belo brašno i da se ishrana bazira na heljdovnom”, ističe Purić.
Od heljdinog brašna pravi se i čuvena heljdopita koja je postala kulinarski brend novovaroškog kraja.
„Zakuva se heljdovno brašno u testo kao za palačinke, za nadev se spremi zgoreli kajmak, dobar sir, jaja i ređa se naizmenično, testo, nadev i tako redom dok se ne potroši, potom se stavlja u rernu i peče. To je pita od heljde koja je naše stare održala a i mi je danas spremamo rado i po tome smo prepoznatljivi”, kaže za GZS Milenka Đenadić iz sela Akmačići koja je na ovogodišnjoj „Sirijadi” osvojila prvu nagradu za najbolje spremljenu heljdopitu.
Osim ovog kulinarskog delikatesa, heljda je vrlo blagodarna kada je reč o medu, jer ima karakteristiku koju nemaju ostale žitarice. Naime, na zeljastoj stabljici razvija se i do 2000 mirisnih, belih, ružičastih i crvenih cvetova, složenih u grozdaste cvasti, vrlo bogate nektarom, pa ih vrlo rado posećuju pčele.
„Ipak, ona nije uvek medna, sve to zavisi od vlažnosti vazduha i temperature”, kaže Purić.
Veliki poznavalac pčelarstva Đoko Zečević sa Zlatara ističe da je med od heljde pravi rariritet i da se retko može naći na tržištu.
Đoko Zečević, foto: GZS
„Heljda je specifična žitarica i medi pod specifičnim uslovima. Ona ciklično medi jer je za to potrebna takva klima koja omogućava celodnevnu posetu pčelama, a novovaroški kraj ipak je sa svojom nadmorskom visinom najbolji po tom pitanju. Na žalost to se retko dešava, a heljda medi samo onda kada je vreme oblačno ali toplo i kada po neki put pada sitna kišica. Tada se pčele zadržavaju ceo dan na heljdi. Inače u sunčanim danima, odnosno kada bez prestanka greje sunce, pčele heljdu posećuju samo u jutarnjim satima i to veoma rano, najkasnije do devet sati, tada se pčela spušta sve niže niz stabljiku i tada nosi samo polen”, ističe Zečević.
Med od heljde, skupoceni raritet u svetu pčelarstva, foto: GZS
On ističe da je med od heljdinog cveta izuzetno kvalitetan, tamnosmeđe je boje do crvenkaste i ima specifičan ukus.
„Pravi heljdin med stvara specifičan buke u grlu koji nema ni jedan drugi. Izuzetno je lekovit, dobar je za opšte zdravstveno stanje, preporučuje se za regulisanje krvnog pritiska, ali i za probleme sa jetrom. Ali, zbog toga što je tako redak veoma je skupocen i spada u red najskupljih na tržištu”, tvrdi Zečević.
GZS
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.