Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Heljda - kraljica novovaroških pobrđa je i hrana i lek, med od ove biljke pravi je skupoceni raritet

11/10/20241comment
image-gallery-item
Polje heljde u Božetićima, foto: GZS

Slušaj vest

Nova Varoš - Nekada je u novovaroškom kraju heljda bila glavna žitarica, ali je vremenom izgubila na značaju i pred „belim žitima”, polako se povlačila. Retka su bila domaćinstva koja su sejala veće parcele pod heljdom, već se uglavnom sejalo po

malo „za kuću”. Brašno od heljde tamne je boje, a najlepše je ono koje je dobijeno ispod kamena vodenice potočare.

 

Kvalitet ovog brašna je, kaže agronom Jekoslav Purić iz novovaroškog sela Radijevići, u tome što ne sadrži gluten i to je bilo presudno za zdravlje planinaca ovog kraja koji su na tom brašnu odrastali sve do šezdesetih godina prošlog veka.

 

„Ali, kad su se zasitili belog hleba, shvatili su da njihov organizam ili kako ja to vidim, nije za bela žita baždaren, pa su se polako u sve većem broju postepeno ponovo okretali uzgoju ove biljke”, tvrdi Purić koji i sam uzgaja heljdu i speltu.

 

Prema njegovim rečima, naučno je dokazano da je heljda izuzetno pogodna za ishranu ljudi koji su netolerantni na gluten.

 

1734960652078

 

„To naravno podrazumeva da se u potpunosti izbaci belo brašno i da se ishrana bazira na heljdovnom”, ističe Purić.

 

Od heljdinog brašna pravi se i čuvena heljdopita koja je postala kulinarski brend novovaroškog kraja.

 

„Zakuva se heljdovno brašno u testo kao za palačinke, za nadev se spremi zgoreli kajmak, dobar sir, jaja i ređa se naizmenično, testo, nadev i tako redom dok se ne potroši, potom se stavlja u rernu i peče. To je pita od heljde koja je naše stare održala a i mi je danas spremamo rado i po tome smo prepoznatljivi”, kaže za GZS Milenka Đenadić iz sela Akmačići koja je na ovogodišnjoj „Sirijadi” osvojila prvu nagradu za najbolje spremljenu heljdopitu.

 

Osim ovog kulinarskog delikatesa, heljda je vrlo blagodarna kada je reč o medu, jer ima karakteristiku koju nemaju ostale žitarice. Naime, na zeljastoj stabljici razvija se i do 2000 mirisnih, belih, ružičastih i crvenih cvetova, složenih u grozdaste cvasti, vrlo bogate nektarom, pa ih vrlo rado posećuju pčele.

 

„Ipak, ona nije uvek medna, sve to zavisi od vlažnosti vazduha i temperature”, kaže Purić.

 

Veliki poznavalac pčelarstva Đoko Zečević sa Zlatara ističe da je med od heljde pravi rariritet i da se retko može naći na tržištu.

 

1734960721364

Đoko Zečević, foto: GZS

 

„Heljda je specifična žitarica i medi pod specifičnim uslovima. Ona ciklično medi jer je za to potrebna takva klima koja omogućava celodnevnu posetu pčelama, a novovaroški kraj ipak je sa svojom nadmorskom visinom najbolji po tom pitanju. Na žalost to se retko dešava, a heljda medi samo onda kada je vreme oblačno ali toplo i kada po neki put pada sitna kišica. Tada se pčele zadržavaju ceo dan na heljdi. Inače u sunčanim danima, odnosno kada bez prestanka greje sunce, pčele heljdu posećuju samo u jutarnjim satima i to veoma rano, najkasnije do devet sati, tada se pčela spušta sve niže niz stabljiku i tada nosi samo polen”, ističe Zečević.

 

1734960764246

Med od heljde, skupoceni raritet u svetu pčelarstva, foto: GZS

 

On ističe da je med od heljdinog cveta izuzetno kvalitetan, tamnosmeđe je boje do crvenkaste i ima specifičan ukus.

 

„Pravi heljdin med stvara specifičan buke u grlu koji nema ni jedan drugi. Izuzetno je lekovit, dobar je za opšte zdravstveno stanje, preporučuje se za regulisanje krvnog pritiska, ali i za probleme sa jetrom. Ali, zbog toga što je tako redak veoma je skupocen i spada u red najskupljih na tržištu”, tvrdi Zečević.

 

1734960808161

 

 

GZS

 

 

 

 

 

 

nova varos heljda hrana lek

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

Komentari (1)

Djurdjija Jovanovic11/10/2024
Svima je poznato koliko je Heljda kao zitarica zdrava i korisna za nase zdravlje, koristila se od davnina ali je neki period bila zapostavljena. Sada se od heljde pravi i lekoviti med koji je poseban na svoj nacin. Ali ja bih preporucila da se koristi sanovitin Homoljski med + perga best of bee pcelin polen, namenjen je deci i starijim osobama koji su cesto izlozeni respiratornim infekcijama.
desna gif velika planeta sport do

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.