„Mrčajevačko ili čačansko pečenje, jer su Mrčajevci deo čačanskog kraja najpoznatije je po prasetini, iako se rado jede i jagnjetina. Kada je u pitanju prasetina, jedno od najcenjenijih mesta je pauflek, ili kako su naši stari govorili ,,tamo gde ne kisne", ispod stomaka. Ipak, ne mogu svi da dobiju baš taj deo pa su tu plećka i vrat, koje je najbolje pomešati. Narod posebno voli i zaponjak, odnosno nogicu“, kaže Marko Timotijević.
Uključenje iz Timotijevića hrasta emitovano u emisiji „150 minuta” u produkciji 4N studija
On dodaje da tajna dobrog pečenja nije samo u mesu, već i u majstoru, drvetu i načinu pečenja. „Neko peče na mangalu, neko drugačije, ali mi ovde u Mrčajevcima pečemo u furuni, na pržulji, i to je ono što daje posebnu aromu.“
Foto: 4N Studio
Za dve nedelje Mrčajevci će ponovo biti u centru pažnje, počinje tradicionalna Kupusijada, a u „Timotijevića hrastu“ posetioci će pored dobrog pečenja moći da uživaju i u kupusu po kojem je ovaj kraj nadaleko čuven.
GZS
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.