međutim, ona ipak mora da „radi” kada je u pitanju proizvodnja organskog voća i povrća, rekao je Milovan Kolović Gero, povrtar iz sela Bapsko Polje koje se nalazi na samoj granici Čačka i Kraljeva.
Milovan iz Bapskog Polja proizvodi organski rasad voća, povrća i cveća, foto: 4N Studio
„Organskom proizvodnjom se bavim već nekoliko godina I trudim se da sve standard maksimalno ispoštujem, što znači da se trudim da sve od samog semena bude organsko, dakle, od nekih južnih voćaka, preko jagoda, pa do povrća, paprika, paradajiza, krastavaca, luka, zelene salate i tako dalje, pa sve do granice da proizvodim i organsko meso, tj. ribu Šarana na pravi organski način”, kazao je Milovan iz Bapskog Polja.
Ovaj čovek pored sadnica raznog bilja proizvodi i južno voće.
„S obzirom na to da svake godine putujem na Svetu Goru, sa Hilandara donosim kalemove grejpfurta, mandarina, narandži, koje na male biljke koje u plasteniku proizvedem s proleća okalemim”, kazao je on.
Uključenje emitovano u emisiji „Želim da ti kažem” na B92 televiziji
Kod organske proizvodnje hrane, potrebno je voditi računa da I samo seme bude što je moguće autohtono, odnosno domaće.
„Recimo kada je u pitanju paradjiz koji ovde proizvodim, to je seme od domaćeg jabučara, koristim zemlju koju donosim iz šume, pa naravno često pomešam sa organskim supstratom. Imajući u vidu da domaćice ne mogu bez cveća, ja sam se pobrinuo da i cveće proizvodim, počev od starinskih muškatli. Što se paprika tiče, proivodim voše vrsta od dukat domaće pa do bele duge, dakle 95 odsto semena koristim što je autohtono”, rekao je Milovan.
On je rekao da je ovde u Bapskom Polju pronašao svoj mir, takođe i ovaj posao ga ispunjava.
Milovan iz Bapskog Polja proizvodi organski rasad voća, povrća i cveća, foto: 4N Studio
„Pored povrća koje proizvodim, volim da proizvodim I cveće, jer volim ovde gde sam došao u selo iz grada da uživam, da mi bude lepo, jer sam pronašao zaista svoj mir. Usaglasio sam učenja sa Svete Gore onako baš kako osećčam, što prija mojoj duši, decu sam izveo na put, tako da volim da imam I dosta cveća među svim ovim organskim biljem. Inače, osnov da se čovek bavi ovim poslom je da se voli, da svoj sav radni dan posveti biljkama. Racimo, ja biljke u plasteniku, u svojim rasadnicima moram dnevno tri do četiri puta da obiđem, dok oni koji rade komercijalnu proizvodnju mogu na tri do četiri dana”, zaključuje Milovan iz Bapskog Polja.
Dakle, iako je organska proizvodnja hrane šansa za unosan biznis, važno je da se i taj posao radi, jer se voli, kaže većina poljoprivrednika, pa samo tako može doneti i dobit.
GZS
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.