Отворен конкурс за упис у војне школе 


U Srbiji danas promenljivo oblačno, temperatura do 34 stepena              Koncert najperspektivnije etno solistkinje Vere Stolić na Vidovdan na ustaničkom Ljubiću - Ona je pobednica svetskog takmičenja!             

 
Отворен конкурс за упис у војне школе
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
15.02.2022 | 0 коментар(а)Министарство одбране расписало је конкурс за упис у војне школе, који ће трајати од 15. фебруара до 31. марта 2022. године.
Отворен конкурс за упис у војне школе, Фото: ГЗС, Илустрација

Овогодишњим конкурсом предвиђен је упис за 100 будућих кадета Војне академије и 25 Медицинског факултета ВМА, као и 80 ученика Војне гимназије и 70 ученика Средње стручне војне школе.
Војна академија у школској 2022/2023. години нуди основне академске студије на смеровима: Копнена војска, Технолошко инжењерство материјала и заштите, Војноелектронско инжењерство, Војномашинско инжењерство, Војно ваздухопловство, Војносаобраћајно инжењерство и Економија одбране.
Право да конкуришу за упис основних студија на Војној академији имају младићи и девојке рођени 2001. године или касније, односно 2002. године или касније за студије на Медицинском факултету Војномедицинске академије. Неопходан услов је, такође, да кандидати имају завршену четворогодишњу средњу школу.

За кадете студијских програма Војноелектронско инжењерство, Војномашинско инжењерство, Технолошко инжењерство материјала и заштите и Војносаобраћајно инжењерство биће потребна диплома четворогодишње средње школе техничке струке или гимназије, док ће за Медицински факултет ВМА, осим свршених гимназијалаца моћи да конкуришу и они са дипломама средњих школа здравствене или ветеринарске струке у трајању од четири године.

Младићи и девојке који имају амбицију да постану војни пилоти и упишу студијски програм Војно ваздухопловство морају да испуне и допунске услове прописане посебним програмом медицинско-здравствене и психолошке процене кандидата за тај студијски програм, као и да успешно савладају селективну падобранску и летачку обуку.

Селекција кандидата за Војну академију реализује се у два дела.

Први део селекције биће организован у Војној академији у трајању од једног дана. Кандидати ће полагати пријемни испит, који обухвата проверу знања из математике и проверу физичких способности. Провери физичких способности приступају само они кандидати који су остварили минимални и виши број бодова на тесту из математике.

Други део селекције обухвата психолошку и медицинско-здравствену процену на коју се позивају кандидати почевши од најбоље рангираног након првог дела селекције, па све до попуне потребног броја кандидата.

Максималан број бодова које кандидати могу прикупити током селекције је 100, с тим што успех из средње школе носи највише 40, тест из математике 45, а провера физичких способности 15 бодова.

Селекција за будуће војне лекаре имаће три фазе.

Први део селекције је психолошка процена и медицинско-здравствена процена која ће се реализовати на Војномедицинској академији и војним болницама у Новом Саду и Нишу.

Други део селекције обухвата полагање пријемног испита из хемије и биологије, а организује се истог дана и у исто време када се организује полагање пријемног испита на другим медицинским факултетима чији је оснивач Република Србија. Трећи део селекције обухвата физичку проверу која се реализује на полигонима Војне академије након завршеног пријемног испита. Највећи могући број бодова на селекцији је такође 100, тако што успех из средње школе носи највише 40, а провера знања из хемије и биологије, кандидатима може донети максимално 60 бодова. Провера физичких способности биће елиминационог карактера.

Школовање у Војној академији има структуру основних академских студија првог степена у трајању од четири године, што подразумева 240 ЕСПБ бодова. После завршетка школовања кадети стичу високо образовање и стручно звање дипломираног официра, дипломираног инжењера технологије, дипломираног инжењера електротехнике и рачунарства, дипломираног инжењера машинства, дипломираног инжењера саобраћаја и дипломираног економисте, зависно од студијског програма који заврше.

Школовање на Медицинском факултету Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду има структуру интегрисаних академских студија у трајању од шест година (12 семестара), односно 360 ЕСПБ. После завршетка школовања кадети стичу високо образовање и стручно звање доктор медицине, како је прописано акредитованим студијским програмом.

После завршених студија кадети Војне академије биће произведени у чин потпоручника одговарајућег рода или службе, док ће свршени дипломци Медицинског факултета постати потпоручници санитетске службе.

За статус ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1.300 каплара“ у Београду право пријављивања имају дечаци и девојчице рођени 2006. године или касније.

Кандидати за Војну гимназију, који испуњавају услове конкурса, мораће да савладају проверу физичке способности, као и тестове знања из математике и српског језика и књижевности. Поред тога, обавиће се психолошка и медицинско-здравствена процена, као и безбедносна провера свих кандидата.

Будуће ученике Средње стручне војне школе „1.300 каплара“ очекује готово идентична селекција, с тим што уместо теста из српској језика и књижевности треба да савладају тест из физике.

Селекција кандидата за ученике за обе школе биће организована у два дела.

У првом делу, током једног дана, кандидати подлежу провери физичке способности, провери знања из математике и српског језика и књижевности, односно физике, која се реализује у Интернату Војне гимназије. Други део селекције обухвата психолошку и медицинско-здравствену процену на коју се позивају кандидати почевши од најбоље рангираног након првог дела селекције па све до попуне потребног броја кандидата.

Максималан број бодова које кандидат може постићи током селекције за 100. Успех из основне школе доноси највише 40, тест из математике 20, провера знања из српског језика и књижевности за будуће гимназијалце, односно физике за ученике Средње стручне војне школе доноси до 20 бодова колико и максимални учинак на провери физичких способности.

Школовање у Војној гимназији траје четири године по наставном плану и програму гимназија општег смера у Републици Србији који обухвата и специфичне војне садржаје. Након завршеног школовања у Војној гимназији ученици су у обавези да наставе школовање у Војној академији.

Ученицима Средње стручне војне школе, у зависности од опредељења, предстоји школовање по плану и програму Ваздухопловнотехничког смера, Јединица за електронска дејства и Телекомуникација и информатике. Након завршеног школовања у Средњој стручној војној школи „1300 каплара” ученици се примају у Војску Србије у својству професионалног подофицира, у чину водника.

Школовање у свим војним школама је бесплатно, а кадетима и ученицима обезбеђен је смештај, исхрана, одећа, односно униформа, уџбеници и школски прибор, спортска опрема, здравствена заштита и одговарајућа месечна новчана примања. Поред врхунског образовања Војна академија, Медицински факултет ВМА, Војна гимназија и Средња стручна војна школа нуде бројне могућности за ваннаставне садржаје и подстичу развој талената и интересовања својих кадета и ученика.

Министарство одбрана позива све заинтересоване кандидате и кандидаткиње да се пријаве на конкурсе, стекну врхунско образовање и постану професионални припадници Војске Србије!

Конкурси су отворени од 15. фебруара до 31. марта 2022. године.

Детаљне информације о конкурсима за упис у војне школе могу се пронаћи на следећем линку: https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole.

 

 

 

ГЗС
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vojska upis

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 163.399.449 посета
Тренутно на сајту: 369 посетилац(a)