koji je imao za cilj promociju azbukovačke kuhinje. Brojni posetioci imali su priliku da probaju vojnički pasulj od preko dest vrsta povrća i riblju čorbu koja se kuva u vodi sa nadmorske visine od skoro 1000 metara.
Foto: Dragana Ćendić
"Vojnički pasulj je najbolje jelo u vojsci koje se priprema da bi se napravio potrebno je najmanje 16 sastojaka od toga glavni sastojak, pasulj, voda i začini. Sve ima svoj redosled dodavanja i sve je sa našeg prostora autohtone sorte, pasulj naš, luk takođe. Voda za riblju čorbu je sa skoro 1000 metara nadmorske visine uz to i nekoliko vrsta ribe od kojih je drinska riba glavna", kažu kuvari takmičari.
Iz Udruženja žena "Nezaborav" ističu da su na ovaj festival doneli razne vrste bilja i da u svojoj kolekciji imaju čak 43 vrste raznih vrsta lekovitih trava.
Foto: Dragana Ćendić
"Već 17 godina se pojavljujemo, pratimo manifestacije, pekarstvo smo odabrali za danas. Kolač od brašna kao običaji naše tradicije, kolač od žita pokazuje naše zajedništvo, istovremeno izražava ljudske osobine za slavu srpsku drugi značajan je bozićna česnica ispoljava se naša kultura bogatstvo stanje u porodici. Mladenački kolač mladenčići pravi se za Mladence kolač za babine dva manja kolača i veliki hleb ženski i muški pogača koja se donosi za babine", kaže Milena Simić ispred Udruženja žena Ljubovija.
" Naši učesnici će danas imati priliku da se takmiče u kuvanju riblje čorbe a imamo takmičenje u pekarstvu, poslastičarstvu i izložbi etno trpeze. Takođe je pripremljen i bogat kulturno zabavni program nastupiće KUD "Azbukovica" iz Ljubovije zatim recitacija dece iz Predškolske ustanove i KUD iz Bratunca. Imaćemo i izložbu oldtajmera-fića koji su smešteni u glavnoj ulici biće raznoliki događaja za sve posetioce.
Cilj je promocija azbukovačke kuhinje koja je ne zaobilazni deo u promociji naše opštine i turizma" izjavila je direktorka TO Ljubovija Jelena Tešić.
Direktorka TO Ljubovija, Foto: Dragana Ćendić
Prvi čovek opštine Ljubovija istakao je da je veliki broj dece prisustvovao ovoj manifestaciji.
"Mislim da su dešavanja opravdala očekivanja svih nas bilo je dosta vrhunskih takmičara i bilo je zanimljivo komisiji da odradi . Sve je prošlo u najboljem redu, bilo je dosta dece, nadam se da će biti još više takmičara i gostiju i ja ću vas sve pozvati ovim putem da nam dodjete opet u još većem broju", kazao je Milan Jovanović predsednik opštine Ljubovija.
Ovo su pobednici po kategorijama:
Disciplina riblja čorba
Prvo mesto- udruzenje gradjana Banatski kulinari Kikinda
Drugo mesto - udruzenje gradjana Banatski kulinari Kikinda
Trece mesto - Bio fis Novi Sad
Cetvrto mesto - Rajski kotlic Bratunac
Cetvrto mesto - udruzenje gradjana Banatski kulinari Kikinda
Disciplina etno trpeza
Prvo mest- domacinstvo Savic Arilje
Drugo mesto- Lepota Levca Rekovac
Trece mesto - Udruzenje vredne jezerke Despotovac
Disciplina pekarstvo
Prvo mesto - Slavenka Drcelic Priboj
Drugo mesto - UZ Svetlost Ugljevik
Trece mesto - UZ Vila iz Ljubovije
Disciplina poslasticarstvo
Prvo mesto - UZ Zlatne ruke Resave Despotovac
Drugo mesto - UZ Lepota Levca Rekovac
Diciplina gulas - kafe Slasta Ljubovija
MODERNA KUHINJA
Hotel Royal Drina Mali Zvornik
Darko Bojic
GZS
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
+381 60 5000 150, +381 032 347 001
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.