На Златибору најављено одржавање „Пршутијаде” 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
На Златибору најављено одржавање „Пршутијаде”
Trenutno na sajtu: 454       |       Podeli:
07.02.2023 | 0 коментар(а)



Чајетина - Поводом одржавања предстојеће 21. „Пршутијаде” од 10. до 12. фебруара у Мачкату, данас је у

Културном центру Златибор одржана конференција за медије поводом овог популарног Сајма сувомеснатих производа. О томе су на конференцији говорили Марко Марић, директор „Златиборског еко аграра”, Миљко Радишић из Туристичке организације Златибор, као и произвођачи Миливоје Брковић из Качера и Наташа Анџић из Мачката.

По речима директора „Еко аграра“ Марка Марића, после две године неодржавање ове манифестације, која је пре тога одржавана две деценије, право је задовољство наставити традицију. Ова 21. „Пршутијада“ окупиће 12 излагача. Како је рекао домаћин конференције Миљко Радишић, пршута и остали сувомеснати производи који се вековима производе на традиционалан начин на, географски гледано, уском подручју општине Чајетина заслужују „повратак на велика врата“ у укупну гастротуристичку понуду дестинације Златибор. Произвођач сувомеснатих производа Миливоје Брковић подсетио је да је овај крај познат по квалитетној пршути, а Наташа Анџић, која излаже своје производе на „Пршутијади”, изразила је задовољство поводом поновног одржавања манифестације.

На предстојећем сајму могу се видети, пробати и купити чувени деликатеси овог краја, као што су говеђа и свињска пршута, стеља, сланина, кобасица и други производи. Манифестација је такмичарског карактера и сваке године се бирају најбољи у овој производњи. Мачкат је познат по великом броју произвођача пршуте, на традиционалан начин непромењен вековима, а село се налази на идеалној надморској висини за сушење меса.

Сваке године за посетиоце „Пршутијаде” организује се и богат културно-уметнички програм, као и наградна игра чија је главна награда пакет сувомеснатих производа. Организатор манифестације је Удружење произвођача сувомеснатих производа Златиборског округа, под покровитељством општине Чајетина. Органолептичку контролу производа вршиће „Југоинспект” из Београда.


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zlatibor prsutijada

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.772.258 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)