„Михољски сусрети села“ у Тополи окупили старо и младо 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
„Михољски сусрети села“ у Тополи окупили старо и младо
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
05.11.2021 | 0 коментар(а)



Топола – Под покровитељством Министарства за бригу о селу а у организацији Општине Топола и Културног центра у Овсишту су одржани „Михољски сусрети села“.

Ова манифестација окупила је у кући Радоја Домановића и на простору око ње старо и младо, из овог и суседних села, а било је и гостију са стране.

„Организоване су различите активности како би се мештани села дружили. Од  такмичења у рецитовању, ликовни конкурс, избор за најлепшу зимницу, најлепши традиционални рецепт домаће кухиње, избор за најлепши хеклани ручни рад. Одржан је и концерт нашег КУД ‘Опленац’ из Тополе, затим пикадо, надвлачење конопца, стругање дрвета ручном тестером“, рекла је Љубица Поповић, радница Културног центра Топола. 

Фото: ТопПрес

Зимница која је изложена, домаћа храна која је припремљена оцењивана је од стране стручног жирија. Ове деликатесе припремале су жене из Удружења жена „Опленац“ које су у кући Радоја Домановића направиле и изложбу рукотворина.

„Удружење жена Опленац постоји од 2013. године и броји 25 активних чланица.  Оне вредно раде на својим имањима, производе зимницу, везу, ткају, плету и припремају храну, баве се и сеоским туристичким домаћинствима. Кућа Радоја Домановића захваљујући овим женама је поново у функцији, добили смо је на коришћење, уредили смо је и реновирали уз помоћ општине. Направили смо и манифестацију Домановићеви дани јер село које нема манифестацију, културне догађаје, нема интересовања за њега. Кућа је стављена и у туристичку понуду Тополу и сматрам да ће посећеност бити све већа а ове манифестације да заживе и постану традиционалне“, казала је за ТопПрес Снежана Маринковић председница Удружења жена Опленац. 

Фото: ТопПрес

Колико је ова манифестација важна за опстанак села сведоче жене које живе и раде на селу. Неке од њих су вредним радом направиле свој сопствени бизнис, припремајући зимницу, региструјући сеоско домаћинство или негујући старе заборављене занате.

Уз песму и игру орило се у дворишту и кући Радоја Домановића а бројни гости уживали су у укусима домаће хране.

ГЗС/ ТопПрес

Фото: ТопПрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


susreti sela topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.143.927 посета
Тренутно на сајту: 354 посетилац(a)