Енверу који је пешке кренуо на пут дуг 6.600 километара преминула мајка, свој хаџилук морао је да прекине 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Енверу који је пешке кренуо на пут дуг 6.600 километара преминула мајка, свој хаџилук морао је да прекине
Trenutno na sajtu: 455       |       Podeli:
05.02.2023 | 1 коментар(а)



Скопље - Енвер Бегановић одушевио је читав регион када се одлучио да крене пешке на свето путовање од Аустрије до Меке дугачко 6.600 километара.
Фото: РИНА

 Прешао је Аустрију, Словенију, Босну и Херцеговину, Србију и стигао до Скопја где ја затекла претужна вест.  Његова мајка Фазила Бегановић је преминула, а он ће на кратко прекинути свој хаџилук како би присуствовао сахрани.

- Нажалост наша стрина Фазила, мати од нашега путника Енвера је преселила на ахирет. Молимо драгог Аллаха да јој подари џенет, а породици сабура.. Ел Фатиха, објавили су чланови породице Бегановић на друштвенима мрежама.
Енвер Бегановић иначе је родом из Босне, али већ годинама живи у Аустрји. Током свог хаџа сусрео се са многим изазовима, али оно што нарочито и са поносом истиче јесу људска доброта на коју је нашао пролазећи кроз Србију и земље региона.

Дневно пешачи око 60 километара, а на ово путовање мотивисала га је јака вера. Спава где стигне, некад код пријатеља а некад код родбине. Оно што је најважније здравље га добро служи, има адекватну опрему и како каже, ужива у сваком километру.

- Дешавало ми се да спавам и под отвореним небом, а температура је бивала у минусу. Мада, ништа ми то не смета, све је у глави. Ово је путовање на ком учите о животу и померате своје сопствене границе. Са сваким километром спозанајете на један нов начин све око себе", додаје Енвер.

Оно што га радује јесте што су људи препознали његов узвишен циљ и пружају му велику подршку, кроз коју год државу да пролази, без обзира које вере или нације били. На овом путу упознао је пуно људи и сви се нуде да му помогну. Одушевио се гостопримством и начином живота православних верника, а један гест никад неће заборавити.

- Не умем препричати мојој породици, са којом се свакодневно чујем је колико су сви људи овде у вери, колико поштују вернике и радују се туђој, у овом случају мојој срећи, ма које вере и националности били. Нигде нисам доживео никакву неугодност. На Палама ме зауставио један момак и питао где идем, ја кажем у Меку. Извадио је новац и рекао- попиј нешто од Србина православца! На сваком кораку ме заустављају православци- часте ручком, плате смештај. У почетку ми је било неугодно али онда сам скапирао да су људи такви, воле да помажу, одушевљено је раније описао Бегановић.

Његов првобитни план је био да око 25. јуна стигне у Меку и заврши своје ходочашће, због ове тужне ситуације која га је задесила готово је извесно да ће тај датум бити промењен. 

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Srbin

    Najiskrenije saucesce



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.112.142 посета
    Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)