Вучић: Изабрали су да иде против Србије 


Први јавни позив за пољопривредне субвенције 3. априла              Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну              Данас почиње упис деце у чачанске вртиће              У Ужицу за 48 сати рођено чак 18 беба              Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору              Чачанска скупштина разматра план одбране у случају рата или ванредног стања, седница затворена за јавност              Амбасадори Франкофоних земаља посетилии Чачак и упознали се са програмом „Чачанка родна”              Радосавчевић: Расте поверење корисника, али и број оних којима су потребне услуге Центра за социјални рад             

 


Вучић: Изабрали су да иде против Србије
22.01.2023 | 0 коментар(а)У петак је био један од најтежих дана за Србију и никада нисам крио од људи када се такве ствари догађају. Имаћемо много мука и проблема

 са којима ћемо се суочити у будућности и зато нам је потребно јединство”, навео је Александар Вучић, председник Србије, у видеу на Инстаграм налогу „будућностсрбијеав”. Председник је казао да од оних од којих је то очекивао због одговорности коју су морали да покажу, то су наши политички представници, то нисмо добили.

„Добили смо њихово уједињење, без обзира што су све супротно говорили само неколико дана раније, на теми на којој не би требало да иде било ко против некога. Нажалост, они су и овог пута изабрали да иду против Србије. Њима и свим међународним представницима, а пре свега вама, поштовани грађани Србије, говорићу о свему, о свим темама, о свим проблемима са којима се суочавамо и изборима који су пред нама у понедељак у послеподневним сатима. Србију ћемо сачувати одбранити. Живела Србија!”, навео је Вучић.

Подсетимо, председник Србије састао се у петак у послеподневним сатима са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром, саветником за спољну политику и безбедност немачког канцелара Јенсом Плетнером, саветником за спољну политику председника Француске Емануелом Боном и саветником за спољну политику и безбедност премијерке Италије Франческом Талом.

Милош Вучевић, министар одбране, јуче је казао да „петорка” Србији није понудила ништа пријатно.

„Међународни посредници у прекјучерашњем разговору са председником Вучићем не само да су поновили француско-немачку платформу за даљи разговор већ је председник навео да су му предочене консеквенце неприхватања предлога споразума. Ништа се ту нама лепо не нуди, а очекују се тешке одлуке”, поручио је Милош Вучевић, министар одбране.

„Председник је патријарха и већи броја архијереја Српске православне цркве обавестио о неким информацијама или ономе што је било актуелно у том тренутку у току јучерашњег дана, а то што је предочено није ништа што је пријатно или милозвучно за грађане Србије, тако да су велики изазови пред нама”, нагласио је Вучевић. Поновио је да нису чули ништа што је претерано добро, али и да то не значи да смо, како је рекао, нешто предали или одустали.

На питање да ли је на столу било ултиматума, Вучевић је навео да је председник врло прецизно рекао да му је предочено и да је добио податке и информације шта може да се деси ако Србија не буде довољно кооперативна.

„Претпостављам да су на сто ставили политичке и економске консеквенце за Србију, негативне. Да се само разумемо, они имају циљ да Косово, ако га не признамо званично као независну територију, односно оно што они дефинишу као Косово, а ми као покрајину Косово и Метохија, у најмању руку добије столицу у Уједињеним нацијама”, рекао је Вучевић за РТС.

Додао је да је добро што смо од гостију чули да ниједна страна и међународна заједница не види да је замрзнути конфликт нешто што би требало да траје неограничено, а и да смо после десет година поново чули да је Заједница српских општина (ЗСО) нешто што мора да буде формирано.

„Дан који је за многе породице био свечани дан због прославе и обележавања Светог Јована био је много тежак за Србију, а пре свега за председника Републике, јер ти разговори, односно тај ниво и начин који је он имао прво са амбасадорима СР Немачке из региона, а затим и са ’петорком’, нису заиста нешто што би се пожелело и није му завидети што је морао то све да ради или да учествује или да носи на својим леђима, јер то је огроман притисак. Ја сам га видео прекјуче, он је заиста био и оптерећен и нерасположен, али је одлучан да брани Србију”, навео је Вучевић.

Како је рекао, многи то виде као неку редовну ствар, али све оно што се ставља на сто пред Србију, оценио је, није нешто што је јако повољно за нашу земљу.

Председник Србије је најавио да ће разговарати са члановима владе, парламента и друштвеног сектора. Вучевић сматра да је јако важно да се постигне консензус јер је то питање судбине наше државе.

„То је питање судбине дела територије наше државе, то је питање судбине дела грађана наше државе и свих грађана наше државе. То није питање само садашњости, то је пре свега питање будућности наше државе и свих њених грађана. Било би коректно, корисно, сврсисходно да имамо минимум консензуса у погледу политике и државних интереса по питању Косова и Метохије и свеукупне будућности државе Србије. Да ли ће то бити постигнуто – не знам, али је за мене добра и политички оправдана и логична ствар да председник позове све оне који су у неким сегментима доносиоци одлука или су представници грађана или просто учествују у јавном дискурсу да се изјасне или да буду упознати са оним што је пред Србијом, да не би неко рекао из неког салона, стана, кафића или на друштвеним мрежама како он сматра да треба другачије, а да није имао прилику да чује шта се дешава”, нагласио је Вучевић.

Говорећи о безбедносној ситуацији, Вучевић је рекао да је врло изазовна зато што Приштина и даље користи сваку прилику да настави са низом провокативних потеза. „Пратимо њихове активности, они и даље врше неке инфраструктурне радове на северу Косова и Метохије, покушавају да утврде своје положаје, специјалне, али и редовне косовске полицијске формације, просто да пошаљу поруку”, навео је Вучевић.

Додао је да свакодневно прате ситуацију и да је то посао служби безбедности.

„Верујем да ћемо бити хладне главе, чиста срца и да ћемо бити довољно политички мудри да избегнемо сваки могући конфликт. Не зато што смо слабији или зато што се плашимо или зато што смо неодлучни него зато што је политички, државни интерес Србије да избегне сваки конфликт, али то не значи, бар што се мене тиче и верујем и сигуран сам да је то политика државе и председника, да Србија буде на коленима. Србија неће бити на коленима, Србија неће бити понижена и не бих волео да неко доживи да, оно што смо чули у првим минутима нашег разговора, то значи да смо ми сада капитулирали или смо под неком политиком која нас води у потпуни губитак идентитета, него људи морају то да доживе – да је огроман притисак на државу”, нагласио је министар одбране.

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, изјавио је јуче да је Србију по питању решавања косовског питања рат у Украјини истерао на геополитичку чистину, додајући да нашој држави одговара да се дође до напретка у дијалогу са Приштином. Коментаришући поруке „петорке”, која је била у Приштини и Београду, Дрецун је за Тањуг казао да Србији нису постављени ултиматуми, јер када велике силе поставе одређена очекивања, говоре о својим интересима и шта очекују да друга страна учини, и ту, за разлику од ултиматума, има простора за преговоре. Подсећајући на изјаве америчких званичника, попут те да је руски председник Владимир Путин нападом на Украјину увео Русију у шуму и да је време да се убрза пут Србије на Запад, као и да Русија има две полуге утицаја у Србији – енергенте, што ће се решити диверсификацијом и Косово и Метохију, Дрецун каже да САД желе да се елиминише полуга Космета. „То је геополитички оквир у којем желе да се решава то питање. Њима није прихватљиво да Русија буде на просторима који су под утицајем евроатлантских сила. Решавањем Космета Србију би ослободили од руске подршке и омогућили да има могућност да води самосталну политику”, навео је Дрецун.

Када је реч о француско-немачком предлогу за решавање косовског питања, Дрецун каже да су планирана три корака, а да је први постизање нормализације односа без признања. Како истиче, то је основни споразум који би послужио да се разговара док се не дође до коначног решења. Тај корак подразумева, како наводи Дрецун, да Срби прихвате одређени суверенитет Косова, а Приштина аутономију Србима и Заједницу српских општина. „То би омогућило да се Косово нађе на евроатлантском путу. Њихова очекивања нису да ми у овој фази признамо де јуре Косово. У овој фази желе да добију да се Србија не противи чланству Косова у Европском савету, ЕУ, међународним организацијама, у евроатлантским структурама”, објаснио је он.

Додаје да ако се Србија не би противила, онда би САД и друге водеће западне силе могле да сломе отпор пет држава ЕУ које не признају независност „Косова” и четири чланице НАТО-а да оне прихвате чланство у тим организацијама.

Говорећи о француско-немачком предлогу, Дрецун каже да се ту не говори отворено о тзв. међусобном признању и указује на цинизам, односно да се говори о поштовању повеље УН, о међународном праву, о поштовању територијалног интегритета, о праву народа на самоопредељење. „Од нас се тражи да Косово третирамо као државу. Не говоре о ЗСО, већ одређеној аутономији Србима”, каже Дрецун.

Коментаришући изјаву специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да је од премијера привремених приштинских институција Албина Куртија очекивао више разумевања за предлог ЕУ за нормализацију односа са Београдом, Дрецун је рекао да изгледа да се Курти не слаже са предлогом. „Курти инсистира на међусобном признању и желео би да се одмах до тога дође, а тактика САД је да се иде у три корака, да прво буде основни споразум. Друга ствар која му смета је ЗСО”, оценио је Дрецун.

Дрецун је нагласио да је сада кључно питање ЗСО, јер, како каже, Америка зна да Београд неће даље преговарати без ЗСО, као и да се легално изабрани представници Срба неће вратити у институције на КиМ пре тога и зато је, додаје, амерички редослед тај да се формира ЗСО, а онда да се да једно шест месеци рок да се договори француско-немачки споразум.

Наводи и да Немачка држи страну Приштини и да би да у потпуности елеминише бриселски оквир ЗСО, што је за Београд неприхватљиво.

Председник Србије позван да сутра присуствује седници владе

Влада Републике Србије упутила је позив председнику Александру Вучићу да сутра присуствује седници владе, у Палати „Србија”, потврђено је Тањугу у Председништву. Очекује се да ће се председник након тога, у поподневним сатима, обратити грађанима Србије. Разговори у вези са Косовом и Метохијом биће главна тема седнице, као и председниковог обраћања.

Политика
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 140.292.269 посета
Тренутно на сајту: 121 посетилац(a)