Игра медведа на планини Јадовник, Милош на хранилиште дошао са партнерком 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Игра медведа на планини Јадовник, Милош на хранилиште дошао са партнерком
Trenutno na sajtu: 383       |       Podeli:
18.04.2021 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Маркирани медвед на Јадовнику који носи име Милош, први пут на хранилиште Кашан дошао је у пратњи друге јединке, а сигурносне камере
Медвед дошао на гозбу у пратњи партнерке, фото: РИНА/ УГ "Јадовник"

забележиле су њихову занимљиву игру, пише агенција РИНА.

„Кад је Милош маркиран у удружeњу смо се шалили да смо га усвојили и да га морамо оженити. Изгледа да је он то ипак сад сам урадио, пронашао своју партнерку и са њом дошао на хранилиште. Гозбу је имао, на менију кукуруз, а за остало ће морати сам да се побрине“, испричао је кроз осмех Вјекослав  Јоксимовић председник УГ „Јадовник“.

Медвед Милош маркиран је на Јадовнику 2017. године, а након њега прошлог лета огрлицу је добио и медвед Бора. Међутим, он је са Јадовника прешао на Тару и тамо био у зимовнику.

„Медведи су се из хибернације пробудили до почетка марта, али зима је потрајала што им отежава потрагу за храном у природи, јер су предели под снегом и зато су стално на хранилишту Кашан. Ту им редовно износимо кукуруз, а забележен је долазак четири, пет јединки. Најчешће их разликујмо по величини, јер су у питању ноћни снимци и разлике минималне“, каже Јоксимовић.

Формирање хранилишта на Јадовнику не само да је од великог значаја за ове крупне животиње, већ и за мештане оближњих планиских села, пошто су медведи до 2009.године правили поприличну штету у домаћинствима чији се власници баве пчеларством.

Медвед на хранилиште дошао са партнерком, фото: РИНА, УГ "Јадовник"

„Након што смо на Кашан почели да износимо храну медведи на овој територији нису правили никакву штету. Они имају невероватно истанчан њух и тако крећу у потрагу за храном. Могу да је осете чак и у лименој конзерви. Дешавало се да на неких педесетак метара од хранилишта осете кукуруз у џаку и поједу га. Кад немају ништа пронаћи за јело, они се спуштају у цивилизацију и зато је формирање хранилишта јако важно“, наглашава Вјекослав.

Имајући у виду навике медведа у Западној Србији, очигледно да она стара српска изрека да „домаћин мора нахранити чељад у кући, стоку у штали и звериње у шуми“ итекако има смисла.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


medved hraniliste jadovnik

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.747.888 посета
Тренутно на сајту: 382 посетилац(a)