Kako objašnjava nutricionista Sonja Nikačević iz Čačka, sremuš je izuzetno lekovit, ali kao i sa svakom drugom lekovitom biljkom, važno je da se ne pretera u konzumaciji. Ipak, da bi izazvao bilo kakve neželjene efekte, morali uneti zaista ogromne količine.
„Sremuš se može koristiti u sirovom obliku, kao dodatak salatama, ali i kao sastojak u varivima sa povrćem ili mesom. Čak i nakon termičke obrade, on ne gubi svoja nutritivna svojstva – bogat je mineralima, vitaminima i antioksidansima. Zovu ga još i divlji beli luk zbog njegovih izuzetnih lekovitih efekata“, istakla je Nikačevićeva.
Ova biljka, prema njenim rečima, pomaže u snižavanju holesterola, krvnog pritiska i šećera, pročišćava digestivni trakt, reguliše probavu i korisna je kod gastritisa.
„Sremuš poseduje brojna lekovita svojstva, a april i maj su idealni meseci za berbu njegovih listova“, dodala je nutricionista.
Sremuš nije samo ukusan dodatak jelima, već i pravi saveznik zdravlja tokom proleća. Uživajući u njegovim blagodatima, prirodno jačamo organizam i unosimo osveženje na svoju trpezu.
GZS
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.