Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава

23/03/2023
image-gallery-item
Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава, фото: ГЗС
Чачак – Традиционална српска кухиња обухвата ризницу укуса и мириса, а спремање хране предстаља

посебан део српске традиције и културе. Међутим, жене из Удружења „Евгенија” из Јежевице бројне старе рецепте „отргле” су од заборава, попут качамака који је сматран сиротињском храном.

Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава, фото: ГЗС

Нема познатијег места где се чувају старе рецептуре домаћих јела, као у подјеличком селу Јежевица престоници чувеног качамака на коме су одрастале многе генерације.

Јежевчанка Рада Калајџић уметност развијања кора наследила је од својих преткиња још као тринаестогодишња девојчица и нема пите коју не зна справити. Њена јела су служена у бројним светским ресторанима, а и Кинескињама које су посећивале Удржење чији је члан несебично је делила своја знања.

Чланице Удружења „Евгенија” стара традиционална јела чувају од заборава, фото: ГЗС

„Зависи како ко развија коре за тесто, ја тесто замесим у хладној води, користим само сол и хладну воду. Неко ставља уље, ја не, кад то умесим стављам на фолију, ако немам фолију, ондфа подмажем тепсију, на њу ставим и оставим пола сата да стоји”, рекла је домаћица Рада.

Ова жена је истакла разноликост и рецептура и укуса када је у питању чувена гибаница.

„Ми жене из западне Србије када направимо питу, она говори сто језика, када је у питању кромпируша, неко воли са луком, неко без, неко са бибером, неко без, али све је то деп наше српске кухиње”, каже она.

Домаћа гибаница, фото: ГЗС

Мајстор у прављењу домаће гибанице је и Петрија Глигић која одлично процењује број калорија.

„Нема јаче пите на свету од домаће гибанице, посебно када налупамо јаја, сира, кајмака, масти, то се све добро зачини и замасти са кајмаком и машћу”, појаснила је ова искусна Јежевчанка.

А најмлађа међу куварицама традиционалних јела у Удружењу „Евгенија” је Рада Јоксић, која чува од заборава рецепте доброг старог качамака, а брзина његове припреме је прилагођена данашњем темпу животу.

Рада Јоксић,  мајстор у кувању качамака, фото: ГЗС

„Припрема качамака је врло једноставна иду вода, сол и пројино брашно. Кува се до жељене густине, потом се додаје врела препржена маст, а од додатака, ми овде у Јежевици, радиционално додајемо кајмак, сир, мада у данашње време, све чешће и пропржену сланиницу”, закључила је Рада Јоксић.

Качамак, старинско јело на коме су одрасле многе генерације, фото: ГЗС

Дакле, вредне Јежевчанке поново потврђују да се треба вратити производима нашег поднебља и старим традиционалним јелима, која уистину и једу најукуснија.

Прилог емитован емисији „150 минута” на Првој телевизији:

ГЗС

 

TRADICIONLNA JELA JEZEVICA RADA JOKSIC

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika redakcija gzs

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.