Вучић: Избори почетком марта, хирург Радојичић први на листи 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Вучић: Избори почетком марта, хирург Радојичић први на листи
Trenutno na sajtu: 427       |       Podeli:
15.01.2018 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да ће избори за Београд бити расписани у понедељак или уторак,

да ће бити одржани 4. или 11. марта и да ће први на листи "Александар Вучић - зато што волимо Београд" бити др Зоран Радојичић, генерални директор и хирург на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој улици.

Вучић гостујући на РТС није искључио могућност да Радојичић буде и градоначелник Београда.

Како је рекао, није реч о листи СНС, већ о листи за будућност, те изнео податак да у првих 25 места на листи има свега два или три политичара.

Он је назначио да ће ово бити борба између листи прошлости и листе будућности.

"То је борба између оних који су град задужили и опљачкали и оних који га граде и који га развијају, и имају визију будућности", рекао је Вучић.

На констатацију новинара да су неки најавили да ће његово име ставити на своје листе, Вучић је рекао да нема ништа против тога.

Да би се нечије име ставило на листу или носило назив потребно је, приметио је, да се добије и сагласност тог човека, те рекао да ће им он ту сагласност дати.

Он је навео да ће, ако се мисли на изјаву Шутановца и да ће његова листа бити против Александра Вучића, радо дати сагласност, али и да је та листа осуђена на пропаст.

Вучић је објаснио да се ту и види суштина онога што ради опозиција, односно да је све уперено против Вучића и да је то суштина, а не програми и идеје.

Поновио је да су ови избори питање будућности и да су стога врло важни и кључни али и навео да са друге стране стоје они који имају много кандидата али нигде планова и програма.

Ко је хирург Радојичић, први на листи СНС за Београд

Професор доктор Зоран Радојичић, први на изборној листи СНС за градске изборе у Београду "Александар Вучић - зато што волимо Београд!", генерални је директор и хирург на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој улици у Београду и свакодневно се бори за живот наше деце, наводи се у његовој званичној биографији.

Радојичић је генерални директор и хирург на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој улици у Београду, у којој је запослен од 1991. године.

Професор је Медицинског Факултета на катедри хирургије, где предаје дечију хирургију и урологију.

Председник је Републичке стручне комисије за здравствену заштиту деце при Министарству здравља.

Како се у биографији наводи, рођен је 24. октобра 1963. године у Лазаревцу. Ожењен је Тијаном, која је његова највећа подршка. Поносан је на синове Ивана и Огњена, који су стасали у сјајне младе људе.

Дипломирао је Медицински факултет Универзитета у Београду 1989. године са просечном оценом 9,14. На истом факултету је магистрирао 1998. и докторирао 2006. године.

Говори енглески језик. Усавршавао се у земљи и иностранству, у најзначајнијим дечијим клиникама и болницама.

Члан је Европског удружење за педијатријску урологију (ЕСПУ), Европског удружења дечје хирургије (ЕУПСА), члан Надзорног одбора Буџетског фонда за лечење обољења, стања или повреда која се не могу успешно лечити у Србији. Координатор је Министарства здравља за педијатрију и дечју хирургију.

2016. године је уврштен у Оксфордову енциклопедију успешних људи Србије. Објавио велики број радова и представљао их на значајним светским конгресима, као и на Америчкој педијатријској академији.

Ради на унапређивању програма трансплантације бубрега и на увођењу програма трансплантације јетре код деце у Србији.

Верује, наводи се, да нас традиција једне од најзначајнијих медицинских установа коју води од 2013. године, обавезује да непрестано мислимо о здрављу деце, образовању лекара који се баве лечењем деце и науци.

Истиче да имамо сјајан медицински кадар, врхунске, лекаре и резултате у лечењу најтежих болести и стања достојне великих светских центара.

Сa својим тимом залаже се за изградњу нове дечје болнице у Београду у којој ће деца имати и просторне и организационе услове лечења као оне које имају њихови вршњаци у развијеним земљама у свету.

Свој посао не би мењао ни за који други. Стално се усавршава, прати трендове и даје све од себе да останемо у самом врху светске дечје медицине, стоји у званичној биографији др Радојичића.

Вучић: Посета Абеа велика част, очекујем нове инвестиције

Вучић је изјавио да је долазак јапанског премијера Шинзо Абеа у посету Србији велика част и да смо на ту посету веома поносни, те да је Србија једна од шест земаља источне Европе коју ће посетити, у којој ће се најдуже задржати и једина земља коју ће посетити, а која није чланица ЕУ.

Посебно је нагласио да очекује нове јапанске инвестиције у наредном периоду.

"Од укупно шест земаља које ће сада посетити, најдуже ће се задржати у Србији, и једина која није чланица Европске уније. То су веома ретке посете и људи у Србији треба да буду поносни", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да Србија деценијама није била у прилици да је посете кинески председник и премијер, руски председник, немачка канцеларка и то са добрим порукама.

На питање има ли трему од сусрета са једним од пет најмоћнијих људи на свету, рекао је да увек има трему пред долазак неког државника.

"И када слушамо химне, имам трему да не погрешим нешто у протоколу, да гост иде са десне стране, да се са праве стране окренете, да нигде своју земљу не обрукате... А, да не причам о ономе што је садржајније од форме, а то су суштински разговори", истакао је Вучић.

Говорећи о односима Србије са Јапаном и Кином, а у светлу проблема које те две земље имају међусобно, Вучић је рекао да, иако Кина и Јапан имају неке своје спорове и различита виђења око појединих ствари, Србија води рачуна о својим интересима.

Како је рекао, када се припремала посета јапанског премијера, било је најављен прво долазак три, па шест, а на крају ће у Србију доћи представници 16 моћних јапанских компанија.

"Очекујемо значајније инвестиције у наредном периоду, увећање трговинске размене, која је била готово непостојећа, 10 или 20 милиона евра, а сада је око 155 милиона. Јапан је један од највећих донатора био и остао", рекао је Вучић.

Важна листа и људи, мало страначких личности

Вучић је рекао, да Радојичић тражио гаранције да ће не само држава, него и град помоћи да се заврши Тиршова, где је само предпројекат вредан 54 милиона евра.

А на листи су још балерина Аја Јунг, "жена која хоће додатно да мења ствари у култури и има изузетну енергију".

Нарочито сам поносан на жену која штити друге жене, на листи је то Весна Станојевић, координаторка Сигурне куће, "која се бори да се сви заједно изборимо против насиља над женама".

На листи су и Сима Аврамовић, декан Правног факултета, спортисти Горан Грбовић, Милан Гуровић, одбојкашица Јелена Николић, рукометашица Драгана Пешић, Бојана Брешковић, Душица Бојић, Бранко Коцкица, Жика Николић...

На опаску да су неки на листи, попут Накараде, директора Музеја савремене уметности, раније подржавали неке друге политичке опције и странке, Вучић је рекао да је управо то доказ да за листу нису бирали "партијске", већ стручне људе.

На питање да ли је на тој листи остало места за Весића, Малог, Младеновића, Вучић је рекао да је међу првих 25 тек неколико страначких људи, да су то управо њих тројица, а из СНС још Ирена Вујовић...

"Oни су пре свега успешни људи, ми се њима поносимо", рекао је Вучић, а упитан да ли ће њима припасти и неке градске функције, поновио да је важна листа и да је фер према грађанима да виде ту листу.

"Што се Малог тиче, мислим да он има неке друге амбиције, али ће увек да помогне Београду", приметио је те навео да га је Мали безброј пута молио да га ослободи садашње функције, али да ће свакако радити у Београду, али да то не значи и у Градској скупштини.

Идемо на већину, могуће коалиције, али не трули компромиси

Вучић је изјавио да ће листа коју води покушати да освоји већину гласова у београдској скупштини, али да сигурно неће, приликом евентуалних разговора о постизборној коалицији, пристати на труле компромисе.

Како је рекао листа "Александар Вучић - зато што волимо Београд" кренула је са 34, 35 одсто гласова бирача, а данас вероватно нешто и више.

Покушаћемо да сами освојимо толико гласова да имамо већину у скупштини Града, а ако не успемо у томе покушаћемо да нађемо коалиционе партнере, рекао је Вучић.

На питање ко би то био, Вучић је рекао да са СПС имају коректну сарадњу, да ће се све видети након избора, али да у сваком случају не прави труле компромисе.

"Боље је да будемо у опозицији, него да правимо труле компромисе", додао је Вучић.

Он је на констатацију да у немачкој ЦДУ Ангеле Меркел "исиса" сваког другог коалиционог партнера рекао да та судбина није погодила СПС и да та странка стабилно стоји.

Вучић је рекао да је у Србији општи тренд пада незапослености, да је јавни дуг испод 60 одсто БДП, односно испод Матрихта, те да га брине када види да један број људи то не примећује те да ће морати још већим трудом и радом да покажу шта су урадили и шта ће радити за даљи напредак Београда и Србије.

Вучић је, упитан за гласове који се дају неким покретима, конкретно Белом Прелетачевићу, а не мејнстрим странкама, рекао да су то протестни гласови.

Разумем те људе и духовит приступ, то су протестни гласови и то је нама упозорење да морамо још висе да водимо рачуна о грађанима који су тако гласали и још више покажемо трудом шта се све ради.

Нагласио је да незапосленост у Србији пада, а да је остварен највећи пад висине јавног дуга у Европи, после Ирске - 57,9 одсто на данашњи дан.

"Онда дођете до тога да у Београду 13 одсто гласова добије господин Прелетачевић. То је нама упозорење, да морамо још више да бринемо о људима. У том смислу ме брине. Мислим да показујем колико ми је стало да учинимо добре ствари", рекао је Вучић.

Харченко у Београду - "очигледна порука"

С америчким председником немам уговорен сусрет на економском форуму у Давосу, рекао је Вучић, али је додао да француског председника Емануела Макрона очекује у мају или јуну.

Упитан да ли ће искористити прилику и током боравка у Давосу разговарати с Трампом, Вучић је рекао:

"Немам уговорен састанак с Трампом, не могу да се гурам да дођем у ту прилику, па ни у Давосу. То је, иначе, добро место јер се сретнете са стотину државника, за шта вам је потребно годину или две у другим околностима..."

Упитан може ли се назрети какву поруку Трамп има за регион, Вучић је рекао да се политика САД у том смислу није битно променила, те да ми њима нисмо најзанимљивија тема.

"Чини ми се да постајемо нешто важнији", приметио је.

"Не бих да коментаришем да ли је то добро или лоше", рекао је Вучић, те додао да и даље има важних питања о којима нам се ставови разликују, али и да морамо да разговарамо без обзира сто неке ствари видимо другачије.

На питање хоће ли и какав утицај имали Брајхан Хојт Ји као амбасадор САД у БИХ, Вучић је рекао да нема потврду вести да ће он бити амбасадор, а, како је приметио, нешто је боље обавештен него новинари.

О могућем доласку Александра Боцана Харченка за амбасадора у Србију, Вучић је рекао да је то вероватно и да је свакако реч о дипломати који важи за најбољег познаваоца региона и експерта за решавање проблема.

"Он је истакнут, оштар, снажан дипломата, рекао бих, један од руских дипломатских специјалаца", рекао је Вучић.

На питање какву би порука била тиме послата одговорио је да је "сасвим очигледна", а на питање да ли је с руским председником Владимиром Путином разговарао о статусу Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, Вучић је одговорио да не може да износи у јавност оно о чему се разговарало у четири ока.

Како да нудим Ђиласу функцију, да "газим" народну вољу

Вучић је рекао да није нудио никакве функције Ђиласу и Јанковићу, јер му не пада на памет да "гази" народну вољу.

"Да понудим неком да буде председник, неком потпредседник владе или градоначелник, да згазим народну вољу, не пада ми напамет", поручио је он.

Рекао је у шали- "нудио сам и једном и другом све", те потом приметио:

"Замислите да нудим градоначелничко место неком поред живог Синише Малог".

Вучић је, рекао да нема проблем када су му политички противници Ђилас, Шапић, Шутановац, за које је казао да су „из истог шињела, из исте партије", јер грађани виде разлику.

"Немамо проблем да објаснимо и покажемо колико су они сви ’увезани’ под капом највећег тајкуна, узимали од грађана. Тобож помагали деци и служили се тиме да себе обогате, чак су тражили кредите од банака за хуманитарне организације да би финансирали кампању", казао је он.

Казао је да је листом за београдске изборе показано да се стављају Београд и Србија изнад свих партијских интереса.

На питање да ли постоје негативне реакције у СНС што су на листи људи ван странке, Вучић је истакао да се ради о људима који раде за странку јер воле Србију и Београд, верују својој странци.

"Они виде да је СНС много више од обичне политичке странке која се бори само да управља неким предузећем да би узимала паре. Не постоји ниједан директор који може да каже „морао сам да однесем паре у странку"", објаснио је он.

Погодиле ме речи Амфилохија, али нећу да делим српски народ

Вучић је изјавио да су га дубоко погодиле речи митрополита Амфилохија, јер сматра да ничим није заслужио то што је митрополит рекао, али да неће да му одговара, нити било шта лоше да говори о СПЦ, јер неће да дели српски народ.

Како је рекао, није његово да коментарише улогу Цркве, као сто није њихово да коментаришу улогу и политику државе:

"Мени не смета слободно исказано мишљење митрополита Амфилохија, али ме је погодило лично то што је рекао, јер је говорио о нечему што мисли да се може догодити у будућности. Мислим да сам био на ивици да пустим и сузу, не желим да сакријем, колико су ме онакве речи погодиле. Можда је то слабост за политичара, али и ја сам човек. Не погађа ме ништа сто говоре моји политички противници, али ово ме стварно погодило", рекао је председник.

Вучић је рекао да је најбољи коментар на речи митрополита Амфилохија, који је рекао да се плаши да Вучићева политика води издаји Косова, дао сам патријарх српски Иринеј у Бањалуци, и да му је веома захвалан због тога.

"Није ме погодио Апел који потписују Ковић, онај из Двери што бије жене Обрадовић, Маршићанин, она што би да укине Дарвина. Погодиле су ме речи митрополита Амфилохија, погодиле су ме речи владике Теодосија уколико је потписао, он зна колико је ко урадио за КиМ", рекао је Вучић.

"Јунак је онај који чува српске главе на Косову и Метохији, ко се борио за Богдана Митровића. Знате колико би био држан да Србија није јака? Четири године", рекао је Вучић.

Последње четири године су једине четири године када није смањен број Срба на КиМ.

"Зар то није резултат?", упитао је Вучић.

Навео је да је влада много урадила за српске манастире на КиМ и показао фотографије обновљених манастира.

Приметио је и да су они који потписују апел исти они за чије је време власти Црна Гора напустила заједницу, 2008. године Косово прогласило независност.

Однос с Црквом му је, како је рекао, коректан, с патријархом, кога сматра озбиљним човеком, често комуницира, али га је изјава Амфилохија искрено погодила.

Уговор с Вансијем ми је као песма...

Вучић је истакао да је договор о концесији за аеродром Никола Тесла најбољи пример и доказ колико је Србија другачија, као и колика је разлика између власти и опозиције, те ко говори истину, а ко не.

Вучић је изнео детаљне податке о договору са француском компанијом Ванси, која ће за концесиони уговор на 25 година, одмах, на основу концесионе накнаде, уплатити 501 милион евра, од чега 417 милиона иде држави, а 84 грађанима, малим концесионарима.

"Ми смо пре годину и по кренули у веома транспарентан, отворен и поштен процес давања концесије на само 25 година. Донели смо одлуку после неуспеле приватизације Телекома, за коју ме још увек душа боли што сам подлегао политичким притисцима, јер је требало да изгурам оно што је боље за земљу, а не да слушам савете незналица", објаснио је он.

Подсетио је да је као правни и финансијски саветник за процес давања концесије за аеродром изабрана велика светска компанија „Лазар".

"У њој ради Божидар Ђелић. Не знам како су могли да га приме, али толико о томе колико је то пријатељска компанија нама. Међутим, она је једна од три најдоминантније у свету", указао је Вучић.

Рекао је да је на почетку процеса говорио да ћемо моћи да рачунамо на концесиону накнаду у висини између 300 и 350 милиона евра, а да 2012. није било могуће да буде више од 40 милиона.

"Данас смо добили 501 милиона евра. То је свота коју нисмо могли ни да сањамо. Добићемо у наредних 25 година 228 милиона евра, односно просечно девет милиона евра на годишњем нивоу током концесионог уговора на основу концесионе таксе. Поред тога, договорене су инвестиције у висини од 732 милиона евра", објаснио је Вучић додајући да су потребна дубинска реконструкција постојеће писте, као и "уметнута" писта, јер непрестано расте број путника.

На критике „стручњака" из бившег режима, да уговор не ваља и да је требало Србија сама да управља аеродромом због великих профита, Вучић је изнео податак да је просечно од 2002. до 2013. годишњи профит био око 8,2 милиона евра.

"Пута 25 то значи да би био нешто више од 200 милиона евра. А ми сада добијамо 501 милиона евра...Такође ћемо добити и даљих 228 милиона евра, најмање, јер се обавеза повећава ако имамо раст већи од пет одсто. Они су, када се то све сабере, хтели да украду Србији 320 милиона евра, плус инвестиције. Хтели су у своје џепове да ставе и зато им Вучић смета. Хтели су у своје џепове да ставе 1,060 милијарди евра тражећи да се задужујемо за аеродром. Нећемо се задуживати, и не дам им да пљачкају Србију додатним кредитима, који би довели до раста јавног дуга, а ја желим да пада", казао је он.

Извор: Танјуг/РТВ

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.777.795 посета
Тренутно на сајту: 428 посетилац(a)