аутора професора универзитета у пензији др Светислава Петровића (78) и др Александра Лепосавића (42), научног сарадника Института за воћарство у Чачку, а публиковање је помогло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
Главни и одговорни уредник издања је др Ђурђина Ружић, научни саветник, рецензенти су др Зоран Кесеровић (редовни професор Пољопривредног факултета у Новом Саду), др Хозе Сан Мартин Аларкон, научни саветник INIA Raihuen (Чиле), и др Дарко Јевремовић, научни сарадник Института за воћарство у Чачку. Обим је 265 страница, тираж 1.000, штампар је „Линеа графикс” из Ариља, а књига је данас испоручена ауторима.
Монографијa „МАЛИНА - нове технологије гајења, заштите и прераде”, која је објављена 2011. године у Институту за воћарство у Чачку, изазвала је велико интересовање воћара и произвођача малине, студената пољопривредних и њима сродних факултета, као и научних и стручних кругова у Србији и више других земаља из Европе и света.
То је основни разлог због кога су се аутори и издавач Научно воћарско друштво Србије одлучили да објаве измењено и допуњено издање ове монографије. На доношење овакве одлуке у значајној мери утицала је и чињеница да се у Србији јавља велики број нових произвођача малине из економских али и егзистенцијалних разлога, који не поседују потребан квантум знања за ову изузетно сложену и осетљиву производњу.
Монографија је допуњена са најновијим сазнањима о свим значајним питањима технологије производње и прераде малине. Посебан акценат је дат на најновије технологије у минералној исхрани и заштити малине од гљивичних и других обољења, производњи малине у заштићеном и полузаштићеном простору, као и производњи ове врсте воћа у органском поступку.
У обради ових питања учествовали су и др Ђурђина Ружић, научни саветник Института за воћарство из Чачка („Размножавање малине културом ткива – микропропагацијом in vitroˮ), проф. др Слободан Миленковић („Производња малине у органском поступкуˮ) и проф. др Небојша Момировић (аутор текста „Савремени системи гајења малине у полузаштићеном и заштићеном просторуˮ).
Значајно место дато је и увођењу у примарну производњу двородних и других сорти малине, чији су плодови погоднији за потрошњу у свежем стању, као и најновијим технологијама прераде (хладне и топле) ове врсте воћа и савременим стандардима квалитета, што је основни предуслов за повећање пласмана малине на светском и домаћем тржишту.
С обзиром да су у Чилеу, једном од највећих произвођача малине у свету, у сортименту најзаступљеније двородне сорте, у овој књизи презентујемо текст („Систем наслона и орезивања двородних сорти малинеˮ, чији је аутор Мр. Мариа Инес Гонзалес, инж. агрономије).
Књига је првенствено намењена произвођачима малине (посебно новим), као и агрономима – воћарима и технолозима који се баве технологијом производње и прераде малине. Она може корисно послужити и научним радницима воћарске струке, као и наставницима и студентима пољопривредних и њима сродних факултетета и школа, као основна или допунска литература.
Петровић и Лепосавић у овој прилици истичу:
„Аутори и издавач очекују да ће и ова књига дати значајан допринос развоју и унапређењу производње малине у Србији и другим земљама у којима се гаји ова врста воћа.
Користимо прилику да се најтоплије захвалимо рецензентима књиге проф. др Зорану Кесеровићу, редовном професору Пољопривредног факултета у Новом Саду, др Хозе Сан Мартину Аларкону, научном саветнику Националног института за пољопривреду из Чилеа и др Дарку Јевремовићу, научном сараднику Института за воћарство у Чачку, на изузетно корисним сугестијама и предлозима који су уграђени у ово издање.
Посебно се захваљујемо Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и донаторима који су финансијски помогли штампање ове књиге”
Глас западне Србије