Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Evo koje su cene meda u Čačku i kako prepoznati prirodni med

06/03/20252comment
image-gallery-item
Foto: 4N Studio
Čačak - Prošla godina je za pčelare bila izuzetno teška, kakva će ova godina biti, to je teško pretpostaviti. Prinosi meda najviše zavise od vremenskih uslova i stanja pčelinjih zajednica.

 

 

Ovih dana u centru grada na Moravi postavljen je osmomartovski bazar gde je na svojoj tezgi između ostalih med i ostale pčelinje proizvode izložiop Stojan Ječmenić.

 


Stojan je seleći pčelar što znači da seli svoja plčelinja društva kada je u pitanju paša, što širom Dragačeva, što na Pešteri, odnosno čitave zapadne Srbije.

1741270670228

Stojan Ječmenić, pčelar, foto: 4N Studio

 


„Cena livadskog i bagremeovog meda je 1200 dinara, pored toga u ponudi su propolis za imunitet, mleč propolis, mešavine sa medom sa korovom za krvnu sliku, sa cimetom, bronho med sa korenom od omana, med u saću koji košta 1500 dinara, dok je sa koprivom 1000. Trenutno je situacija dobra što se moje proizvodnje meda tiče, ja nemam gubika, posedujem više od 200 košnica, mada je prošla godina bila malo teža zbog suše”, kazao je Stojan Ječmenić, pčelar.

 


On je pojasnio kako da se prepozna prirodni med, naime, jedan o načina je da se kašočicom uzme med i podići kašičicu a da se nit meda ne bi smela prekidati i treba da otprilike izgleda kao svilen konac, i ako treba čak i 10 minuta ona se ne prekida. 

 


„Pored tog poznatog načina postoji još jedan vredan pomena, potrebno je uzeti jedno palidrvce od šibice koje se zamoči u med obriše se palidrvce i onaj fosfor kada se upali po tome se prepoznaje ispravnost meda, a ako ne plane, to je znak da je veštački proizveden”, objasnio je pčelar.

 


S obzirom na to da je otoplilo, on je istakao da su pčele već počele sa prvim toplim danima da izlaze.

Uključenje emitovano u emisiji „Želim da ti kažem” na Prvoj televiziji

 


„Čim temperatura prelazi 13 podeok, pčele su počele da izlaze, već unose prah, sada im je hrana najpotrebnija sve dok ne dođe prirodni nektar da mogu da ga skupljaju iz prirode. Ja ih sada dohranjujem, a to je najbolje, ako može pola šećer, pola med”, zaključio je.

1741270725261

Foto: 4N Studio

 


Inače, kada se govori o važnosti pčela, često se navodi citat koji se pripisuje Albertu Ajnštajnu: „Nestanu li pčele sa Zemljine površine, čovečanstvu ne bi preostalo više od četiri godine”. Ovaj pseudo-citat se pojavljuje polovinom prve decenije 21. veka, u vreme koje se poklapa sa još uvek misterioznim nestankom pčela u Sjedinjenim Američkim Državama.

 


U svakom slučaju njihova važnost je neizmerna posebno zbog ekosistema naše planete Zemlje.

 


GZS

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

Komentari (2)

Veljko12/03/2025
Jaoj vise...zamajavanje naroda. Nikako bez hemijske analize. Kako vidis ima li antibiotika ili drugih stetnih supstanci u medu. Ako pcelar tretira kosnice za vreme pase i vrcanja...jbg...nista tu neces znati bez laboratorije.
Šumadinac07/03/2025
Sva ta "ispitivanja", koja predlaze doticni pcelar, falsifikatori su prevazisli. Samo specijalnom hemijskom analizom, moze se otkriti falsifikat meda.
desna gif velika Matis

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.