poštanska  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Marko Glođević kuvar iz Mršinaca: Generacija Z retko zna za mezaluk, a džigericu gotovo i ne traži

21/08/2025
image-gallery-item
Marko Glođević, kuvar i jedan od vlasnika „Glođove tvrđave”, foto: 4N Studio
Čačak - Generacija Z, odnosno mladi rođeni od sredine devedesetih do 2010. godine, poznati su po tome da su odrasli uz internet i digitalne tehnologije, ali kada je reč o hrani na samom vrhu namirnica koje izbegavaju nalazi se džigerica.

 

 

Istraživali smo kako se to odražava u restoranima i razgovarali sa kuvarom Markom iz „Glođove tvrđave”.

 

1755784190673

Generacija Z retko zna za mezaluk, a džigericu gotovo i ne traži, foto: 4N Studio

 

 

Marko Glođević, kuvar u restoranu „Glođova tvrđava”, kaže da mlađi gosti retko naručuju džigericu ili da za neka tradicionalna jela poput mezaluka često nisu ni čuli.

 


„Pileća džigerica sa roštilja jedno je od omiljenih jela mnogih naših gostiju, ali ne i kod mlađe generacije, odnosno takozvane Generacije Z. Naime, džigerica se može pripremati na različite načine u tiganju, sa lukom, ispod sača. Mi je ovde služimo uz pekarski krompir i salatu od domaćeg paradajza i luka sa polja Zapadnog Pomoravlja i Šumadije. Starije generacije baš vole da jedu tradicionalna jela”, rekao je Marko Glođević, kuvar u čuvenoj „Glođovoj tvrđavi“ u Mršincima kraj Čačka.

 

 

Uključenje iz „Glođove tvrđave” u produkciji 4N studija emitovano u emisiji „150 minuta” na Prvoj

 

 

Dodaje da mladi u najvećem broju slučajeva traže burgere i modernija jela.

 


„Međutim, moram da kažem, bez obzira na sve, onaj ko proba našu tradicionalnu hranu uvek se vraća, bilo zbog džigerice, jagnjetine ispod sača, kolenica i sličnih specijaliteta”, naglašava on.

 

 

1755784270631

Marko Glođević, kuvar i jedan od vlasnika „Glođove tvrđave”, foto: 4N Studio

 

 

Na pitanje od čega se pravi čuveni mezaluk, staro jelo zapadne Srbije, Marko objašnjava da se spravlja od bele i crne džigerice svinjske, jagnjeće, juneće ili teleće.

 


„Mislim, prema nekom mom iskustvu, mlađe generacije nisu čule za mezaluk. To jelo se danas retko gde može probati, osim u pečenjarama, a Generacija Z tamo ređe odlazi. Najvažnije kod pripreme je da džigerica odstoji u mleku 24 sata, pa tek onda da se prži ili sprema na drugi način, uz razne začine i obavezan beli luk koji daje poseban ukus”, zaključuje Glođević.

 

 

Džigerica, nekada nezaobilazna u domaćoj kuhinji, danas se sve ređe nalazi na menijima mladih. 

 


Tradicionalna jela poput mezaluka svedoče o bogatstvu naše gastronomske baštine, ali je pitanje da li će Generacija Z u njima prepoznati vrednost koju su starije generacije odavno usvojile.

 


Glas zapadne Srbije

dzigerica generacija z glodjova tvrdkava restoran kuhinja juvar marko glođevic

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.