Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

U čačanskom selu Brezovice Goran Bojović suši meso starih rasa svinja na tradicionalan način

24/01/20251comment
image-gallery-item
Goran Bojović, selo Brezovice, foto: 4N Studio
Čačak – Ovih dana, kada je post završen na trpezama se najčešće tokom hladnih zimskih dana najčešće nalaze mnogima omiljeni suhomesnati proizvodi.

 

 

Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice godinama uzgaja autohtonu rasu svinja „Moravke” i svoje proizvode plasira širom Srbije. On na svom gazdinstvu imanekoliko sušara u kojima meso suši na starinski način, onako kako su to radili njegovi preci.

 

 

„Mi ovde u Brezovicama radimo kompletnu proizvodnju, imamo razne komade mesa, ali nekako je u ovom period najomiljenija bela slanina. Dakle, jednu svinju koju preradimo na gazdinstvu, onda ovde u sušarama sušimo, a naši proozvodi stižu na trpeze širom Srbije. Meso sušimo na bukovim drvima, imamo ventilaciju, tako da je naše meso hladno dimljeno, proces sušenja traje nešto malo duže, a ovi hladni zimski dani pogoduju da se meso kvalitetno osuši”, rekao je Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice na planini Jelici.

Uključenje emitovano u emisiji „Želim da ti kažem” na televiziji B92

 

 

Domaćin Goran je naglasio da je sve prilagodio savremenim standardima i potrebama kupca. Svi kriterijumi su ispoštovani kako bi se sušilo na tradicipnalan način, a nekada se sušilo pod krovom.

 

1737722216335

Foto: 4N Studio

 

 

„Vodimo računa da nam  drva budu zdrava, dakle, Bukovina, a svinje Moravke hranimo na najtradicionalniji način domaćim žitaricama, naravno one konzumiraju sve što nađu u prirodi, jer su na velikoj površini od oko četiri I po hektara, pod otvorenim nebom. Mnogi ljudi nam ovde dolaze, vide, oduševe se, stekli smo mnogo konzumenata širom Srbije, to je nešto što nam daje motivaciju da idemo napred I da sve što radimo, prvenstveno radimo na bezbedan način. Najvažnija je bezbednost hrane, registracija predrade mesa na gazdinstvu i sve što je bilo neophodno smo uradili da bi naš proizvod bio bezbedan za ljudsku upotrebu. Brojne porodice koje kupe ovde kod nas na gazdinstvu, ponovo se vraćaju i to je nešto što nam daje vetar u leđa, posebna je ta povratna informacija”, pojasnio je Bojović.

 

1737722268666

Foto: 4N Studio

 

 

Dakle, ako vas put navede na planinu Jelicu ove zime, svratite na gazdinstvo Bojovića gde se možete i lično uveriti u lepotu ukusa i kvalitet suhomesnatih proizvoda od autohtone rase svinja „Moravka”, možete i pozvati domaćina Gorana na broj telefona: 0642046171

 

 

GZS

slanina goran bojovic brezovice suvo meso

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

Komentari (1)

Ni kurta ni murta! 24/01/2025
Najlepše su mu crvene rukavice! Ne znam samo šta će da mu kažu stranačke kolege!
desna gif velika Matis

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.