Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

GfK Austrija: Privredni indesk Srbije najveći u regionuPrivredni indeks Srbije je 79, od mogućih 100 bodova, što znači da ima najpozitivnije privredno okruženje u regionu, pokazalo je istraživanje "Privredni barometar Jugoistočne Europe" koje je sačinilo Austrijsko kreditno osiguranje Prisma i GfK Austria.

ZAGREB - Privredni indeks Srbije je 79, od mogućih 100 bodova, što znači da ima najpozitivnije privredno okruženje u regionu, pokazalo je  istraživanje  "Privredni barometar Jugoistočne Europe"  koje je sačinilo Austrijsko kreditno osiguranje Prisma i GfK Austria.

Prema tom istraživanju, sprovedenom u decembru prošle godine na uzorku od po 150 malih i srednjih firmi korporacija u četiri zemlje regiona, privredni indeks za Sloveniju iznosi 69 bodova, a za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu 79 bodova. Privredni indeks Hrvatske je 64 boda i najmanji je među četiri zemlje regiona, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati danas predstavljeni u Zagrebu.

Indeks, kako je objasnila stručnjak za rizike u Prismi Gudrun Majeršic (Meiersćitz), obuhvata procenu ukupne privredne situacije u zemlji, uvozno-izvozne i investicijske aktivnosti i ponašanja u plaćanju, preneo je Tportal.

Što je indeks veći to je privredno okruženje u nekoj zemlji pozitivnije, kazala je Majeršic,  dodajući da je istraživanje pokazalo i da su "Hrvati nezadovoljni svojom privrednoma situacijom, ali i da u idućih 12 mjeseci 48 posto ispitanih kompanija  očekuju poboljšanja jer smatraju da je "dno" već dostignuto i da se dugotrajna recesija i pritisak vrlo restriktivnih uslova kreditiranja, neefikasne birokratije i korupcije mora početi okretati na "pozitivu".

Istraživanje pokazuje i da komapnije u Hrvatskoj očekuju povećanje investicija i obima uvoza i izvoza, što vežu i za povećana sredstva iz EU fondova, a njih 18 posto najavljuje povećanje investicija.

Samo 26 posto firmi u Hrvatskoj žali se na "vrlo loše" ponašanje u plaćanju kao važan privredni indikator. Još manje se na to, 21 posto, žale u Srbiji, a najviše, po 31 odnosno 32 posto kompanije u BiH i Sloveniji.

Među kompanijama u četiri zemlje, one iz Srbije su najoptimističnije u odnosu na budućnost, uprkos objektivno lošim podacima za tu zemlju, odnosno 41 posto srpskih firmi trenutnu situaciju ocenjuje vrlo dobrom. U  Sloveniji i Hrvatskoj tako smatra tek svaka peta firma, a u BiH njih 31 posto.

Srbi su s 48 posto pozitivnih ocena prvi i u proceni idućih 12 mjeseci, sličan postotak je i među hrvatskim firmama koje su pak prve u "skoku" pozitivnih ocena sa sadašnjih 19 na blizu 48 posto, dok je to pozitivno u BiH ocenilo njih 33 posto, a u Sloveniji 24 posto.

Razlike su nešto veće kada su u pitanju želje za investicijama u idućih 12 meseci, pa tako u Hrvatskoj i Sloveniji to želi po 20 posto tvrtki, u Srbiji 28 posto, a u BiH 30 posto.

Što se tiče trgovinskih tokova, za Srbiju su glavni kupci u BiH, Crnoj Gori i Sloveniji. Za samo 8,0 posto ispitanih u Hrvatskoj je to Austrija, a najviše, 15 posto, isporučuje u Italiju, 14 posto u Sloveniju i 11 posto u Nemačku.

Glavni kupci za Slovence su u Nemačkoj, Austriji i Hrvatskoj, a za BiH u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 93 posetilac(a)