prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

MMF u zvaničnoj poseti Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju će predvoditi Zuzana Murgasova, danas počinje zvaničnu posetu Srbiji u okviru prve revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti koji je potpisan početkom ove godine.

Tokom posete, koja će trajati do 12. maja, biće sagledana aktuelna ekonomska situacija u zemlji, a kao glavni adut Vlada Srbije će izneti fiskalne rezultate, budući da je deficit u prva tri meseca ove godine bio upola manji od onog što je sa MMF-om dogovoreno.

Revizija aranžmana prema članu 4. Statuta MMF-a, prema dosadašnjoj praksi, počinje svečanom sednicom predstavnika Misije Fonda i Vlade Srbije, a potom se nastavlja razgovorima na nivou tehničkih eksperata.

Kako je premijer Srbije Aleksandar Vučih izjavio juče na svečanoj sednici povodom godišnjice rada vlade, deficit će i na kraju aprila biti upola manji od planiranog.

On je precizirao da će deficit na kraju čevrtog meseca iznositi oko 30 milijardi dinara, dok bi MMF prihvatio do 72 milijarde, a istovremeno je u prvim mesecima 2015. rasla i naplata bruto domaćeg PDV-a.

Zvanični podaci i oni koje će MMF najviše i gledati, za prva tri meseca, pokazuju da je deficit iznosio 21,1 milijardu dinara, a prema dogovoru sa MMF-om predviđeno je da minus u državnoj kasi bude dva puta veći, 55 milijardi.

Ministar finansija Dušan Vujović je protekle nedelje rekao da očekuje da će ta institucija potvrditi dobre rezultate vlade u proteklih godinu dana rada.
"Očekujemo da će MMF potvrditi dobar rezultat i na fiskalnom, ali i na planu monetarne stabilnosti. Tada ćemo sa Fondom sesti i razmatrati sve strukturne elementima programa", rekao je Vujović.

Ministar je rekao i da očekuje da će nakon posete Misije MMF biti potpisan sporazum o restrukturiranju Elektroprivrede Srbije (EPS), dok će odluka o eventualnom poskupljenju struje biti nakon toga doneta, na osnovu odluke regulatornog tela i Vlade Srbije.

On je rekao da očekuje da program restruktuiranja stupi na snagu 1. juna, kako bi mere bile realizovane na vreme u skladu sa programom koji je usvojen s MMF-om, i dodao da se prvobitni dogovor sa MMF-om, koji je predviđao da te mere budu realizovane 1. aprila - ispostavio kao nerealan.

MMF je sa Srbijom potpisao stend baj aranžman iz predostrožnosti, vredan oko 1,2 milijarde evra, koji je odobrio Bord izvršnih direktora MMF-a 23. februara u Vašingtonu.

Kako bi dobila aranžman, Vlada Srbije se obavezala da će sprovoditi program baziran na tri osnovna stuba: ozdravljenje javnih finansija, unapredenje stabilnosti i fleksibilnosti finansijskog sektora i sprovodenje sveobuhvatnih strukturnih reformi.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut pred izbore u februaru 2012. godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 115 posetilac(a)