prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

Selaković:Pitanje Kosova političko pitanje broj jedan


Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je poseta premijera Aleksandra Vučića Briselu i Berlinu značajna, jer su Kosovo i Metohija i odnos sa Prištinom političko pitanje broj jedan u odnosima između EU i Srbije.

BEOGRAD- Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je poseta premijera Aleksandra Vučića Briselu i Berlinu značajna, jer su Kosovo i Metohija i odnos sa Prištinom političko pitanje broj jedan u odnosima između EU i Srbije.

Selaković je na TV Pink rekao da zemlje koje čine okosnicu EU, odnosno Nemačku, najviše zanima pitanje odnosa Beograda i Prištine.

Ministar pravde je ukazao na izjave premijera Aleksandra Vučića, da je, kada se pogleda Briselski sporazum, Srbija svoje obaveze ispunila.

"Čuli smo dobre tonove, dobre zvuke i iz Brisela i Berlina", rekao je Selaković, ocenivši da je Srbija, iako ima probleme, uvažena i poštovana.

Selaković je ukazao da postoje dva kriterijuma po kojima EU posmatra Srbiju, kada je u pitanju želja Srbije i njeno strateško opredeljenje za članstvo u EU.

Ministar pravde je objasnio da postoje pregovaračka poglavlja, akcioni planovi, koji predlažu niz aktivnosti u približavanju evropskim standardima u oblastima vladavine prava, ustrojstva države, zdravstvenog i prosvetnog sistema, kulture, zaštite životne sredine, i poljoprivrede.

Sa druge strane, u drugoj grupi su politički kriterijumi koji se postavljaju pred Srbiju i koji su u 90 odsto slučajeva vezani za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i za Kosovo i Metohiju, istakao je Selaković.

Grupa država okupljena u EU, one koje činu njenu okosnicu, to prepoznaju kao glavno političko pitanje i glavni politički uslov za napredak razgovora o članstvu u EU i evropsku perspektivu Srbije, ukazao je Selaković.

Selaković je ocenio da je, kada je reč o poglavljima 23 i 24, potrebno pružiti apsolutni maksimum i taj posao uraditi najbolje u regionu.

Na pitanje o najnovijim slučajevima nasilja u porodici, Selaković je rekao da podržava apele da treba prijaviti nasilje u porodici, jer je zabrinjavajuća statistika koliki procenat takvih slučajeva ostaje neprijavljen i da postoji prilika da se uvede drugačiji način postupanja više državnih organa.

"Koleginica Zorana Mihajlović je kao koordinator jednog vladinog tela koje se bavi rodnom ravnopravnošću inicirala sastanke", rekao je Selaković i dodao da je bio "u kontaktu i sa kolegom (Nebojša)Stefanovićem i sa kolegom (Aleksandar) Vulinom".

"Uveren sam da ćemo u toku ove nedelje moći da izađemo sa nekim konkretnim rešenjima", dodao je Selaković.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 29 posetilac(a)