prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

Štajnmajer: Specijalni sud za zločine OVK - dobra vest


PRIŠTINA - Osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK je u korist budućih generacija na Kosovu, izjavio je u Prištini ministar spoljnih poslova nemačke Frank Valter Štajnmajer.

"Kosovo čini dobro istoriji i budućim generacijama razjašnjavajući pitanja oko ovog suda. Specijalni Sud nije loša vest nego je to dobra vest", rekao je utorak Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za štampu sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Mustafa je, međutim, rekao da ne zna kada će se tačno formirati Specijalni sud, ali je dodao da će skupština ubrzo da glasa o tom sudu.

Očekuje se da naredne nedelje jedna grupa eksperata dođe na Kosovo da bi razgovarali o zakonu o osnivanju Specijalnog Suda.
"Nakon što bude okončan taj proces, očekuje se glasanje u skupštini", rekao je Mustafa.

Prvi potpredsednik kosovske vlade i ministar inostranih poslova Hašim Taci je, u razgovoru sa Štajnmajerom, istakao da kosovska vlada neće ponovo otvarati nijedno pitanje dogovoreno Briselskim sporazumom dok je on bio premijer.

Tači je, kako je saopšteno, istakao da su Kosovo i Balkan "veoma važan deo nemacke spoljne politike i da je Nemacka jedan od ključnih partnera Kosova na njegovom putu ka clanstvu u evroatlantskim strukturama i u drugim relevantnim medunarodnim mehanizmima".

Tači je rekao i da je zahvaljujući podršci Nemačke Kosovu, kao i ličnoj Štajnmajerovoj posvećenosti nemačkoj spoljnoj politici u celini, Kosovo blizu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema rečima Tačija, sporazumi postignuti u Briselu su doprineli "poboljšanju života, integraciji Srba iz severnog dela Kosova u institucije, kao i raspuštanju ilegalnih struktura".

On je naglasio i da Srbija mora da sprovede sve pomenute sporazume.
"Postizanje novih sporazuma je važno, ali još važnija je puna implementacija dosadašnjih dogovora. Mi nećemo otvarati nijedno pitanje koje je dogovoreno tokom mog mandata kao premijera", rekao je Tači.

Štajnmajer je rekao i da je pred Kosovom "jasna i pozitivna evropska perspektiva" i da kosovske institucije moraju ostati privržene ispunjavanju uslova koji su blisko povezani sa izveštajima Evropske komisije za Kosovo.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 25 posetilac(a)