prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

Stoilković: Teroristički napad opomena SkopljuFRANKFURT - Teroristički napad na karaulu Gošince poruka je Skoplju da nema pravo na sopstvenu politiku, istakao je predsednik Demokratske partije Srbija I poslanik u makedonskom parlamentu Ivan Stoilković.

On je dodao da to nije lokalna priča i da je napad opasniji nego što se misli. "Ovo nije prvi, već samo jedan u lancu terorističkih napada kojima Albanci već čitav vek po nalogu svojih gazda iz Londona i Vašingtona na celom Balkanu pokušavaju da destabilizuju neposlušne države", rekao je Stoilković za frankfurtske "Vesti".

On je dodoa da se taj model godinama vrlo uspešno primenjuje za pritisak na Srbiju. "Izgleda da je došlo vreme da i Makedonija oseti istinski zadah zapadne ljubavi, napad na karaulu Gošince je opomena Makedoniji da nema pravo na sopstvenu politiku, videli smo kod nasilnog otimanja Kosova i NATO bombardovanja Srbije dokle su gazde naših Albanaca spremne da idu, a na primeru spaljenih crkava, razorenih ognjišta i Žute kuće razumeli smo svu morbidnost zapadnog pokroviteljstva", rekao je on.

Na konstataciju da neki mediji sumnjaju da je napad inscenirala vlast, Stoilković je rekao da je to je jedna od najopasnijih konstrukcija. "Ovo nije lokalna priča, ovaj napad je opasniji nego što se misli i svi mi moramo biti svesni toga. Zahvalan sam medijima iz Srbije na odmerenosti kojom prate događaje u Makedoniji", naglasio je.

Prema njegovim rečima, za Albance teroristički napad ništa ne znači, a ovo je uloga koju su već igrali bezbroj puta, koja se za njih pokazala više od dobitne kombinacije. 

Makedonija, ali i Srbija, a posebno Grčka i Crna Gora, mogu očekivati, smatra on, nove napade, "čim stigne novi nalog sa Zapada, eto novog terorizma".

Upitan kako Skoplje izlazi sa tim na kraj i ima li pomoći od međunarodne zajednice, Stoilković je istakao da je Makedonija intenzivno radila na uspostavljanju poverenja sa svim relevantnim svetskim faktorima, sarađivala po pitanju međuetničkih odnosa, najšire otvorila svoja vrata za strane investicije. "Dok nisu krenuli pregovori o Turskom toku za međunarodnu zajednicu bila je to uspešna priča, i u političkom i u ekonomskom pogledu", ocenio je. 

Na svom putu ka EU Makedonija je, naglašava, dostigla nivo sa kojeg "sutra može biti primljena, ako reši problem imena sa Grčkom".

Stoilković ne veruje da će počinioci nedavnog napada biti privedeni pravdi. "A da li su privedene pravdi ubice dece iz Goraždevca ili bilo ko od izvršilaca brojnih terorističkih napada na Kosmetu? Nisu, naravno. Isto tako i počinioci ovog terorističkog akta neće biti pronađeni. Ovo pitanje treba postaviti onima koji suštinski upravljaju Kosovom, okupiranom srpskom pokrajinom, i treba ga postavljati svakog dana”, naglasio je on.

Govoreći o odnosu sa Moskvom, Stoilković je ukazao da svako približavanje Rusiji izaziva bes Zapada, ali da je Rusija faktor koji danas ne mogu da zaobiđu ni zemlje poput Nemačke ili Italije, a kamoli "mala Makedonija". 

Kada je reč o Rusiji, Makedonija, prema njegovim rečima, vodi sasvim ispravnu i jedinu moguću politiku. "Dajem puni doprinos saradnji Makedonije s Ruskom Federacijom i nastaviću da to činim i dalje", podvukao je Stoilković.

Upitan da li su i koliko Srbi ugroženi terorističkim napadima, Stoilković je odgovorio da je to suštinsko pitanje koje Srbima u Makedoniji kao mač svakodnevno visi nad glavom. "Srbi u Makedoniji uglavnom žive na područjima koja gravitiraju ka Kosmetu. Posebno je ugožena Skopska Crna Gora, okolina Kumanova, sela oko Tetova. Preduzimamo sve korake kako naš narod na tim područjima u slučaju napada ne bi ostao bez zaštite”, zaključio je on.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 25 posetilac(a)