prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

NBS: Ne bežimo od odgovornosti, mediji zlonamerni


Ne postoji dilema da li NBS i njeni zaposleni treba da budu odgovorni za štetu koja eventualno nastane u obavljanju njenih poslova, tvrde u centralnoj banci i kritikuju medije da su netačno i tendenciozno preneli kako Zakon o NBS takvu odgovonost isključuje.

BEOGRAD - Ne postoji dilema da li NBS i njeni zaposleni treba da budu odgovorni za štetu koja eventualno nastane u obavljanju njenih poslova, tvrde u centralnoj banci i kritikuju medije da su netačno i tendenciozno preneli kako Zakon o NBS takvu odgovonost isključuje. 

Reagujući na medijske napise inicirane odlukom Ustavnog suda da oglasi naustavnim član 86b Zakona o Narodnoj banci (koji isključuje odgovornost guvernera NBS i najbližih saradnika za štetu koja nastane u obavljanju poslova centralne banke), u NBS tvrde da njihova odgovornost u Zakonu postoji, te da može biti apsolutna, neograničena i objektivna, bez obzira na krivicu.

Naglašavaju, međutim, da je domaća sudska praksa, nezavisno od odredaba Zakona o Narodnoj banci Srbije i odluke Ustavnog suda, iskristalisala stavove prema kojima ne postoji neograničena objektivna odgovornost državnih institucija za štetu koja se prouzrokuje trećim licima.

Naprotiv, ova odgovornost Zakonom je uređena u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim standardima centralnog bankarstva i prudencionog nadzora nad finansijskim institucijama. 

U NBS navode i da je neistinita tvrdnja da je odlukom Ustavnog suda ukinut krivičnopravni imunitet pojedinih funkcionera Narodne banke Srbije, jer ni Zakon o Narodnoj banci Srbije, kao ni bilo koji drugi zakon u Republici Srbiji nikada nije ustanovljavao ne samo krivičnopravni, već ni građanskopravni imunitet funkcionera ili drugih zaposlenih u Narodnoj banci Srbije. 

Odluka Ustavnog suda nema nikakve veze ni sa krivičnopravnim, niti s građanskopravnim imunitetom Narodne banke Srbije, pa se konstatacije da ona ukida "bezgrešnost" funkcionera NBS, "nedodirljivost" čelnika Narodne banke Srbije, "privilegije" najviših funkcionera centralne banke, "potpunu amnestiju od odgovornosti" mogu kvalifikovati ne samo kao netačne, već i kao  zlonamerne, navodi u saopštenju NBS.

Netačna je i proizvoljna i tvrdnja da se odlukom Ustavnog suda štite obični građani od štete koju im pričini NBS, jer je, kako se navodi, osnovni cilj zakonskih odredaba o odgovornosti supervizora nad finansijskim institucijama da se pruži zaštita nadzornom telu od velikog broja sporova koje bi mogle pokrenuti finansijske institucije (npr. banke) koje su, po prirodi stvari, uvek nezadovoljne merama koje preduzima supervizor prema njima. 

Upravo se ovim standardom odgovornosti - koji je utvrdio Bazelski komitet za superviziju banaka i koji je prihvaćen i u uporednoj pravnoj praksi pre svega u zemljama EU - štite osigurani deponenti i drugi klijenti banke od štete koju bi im mogle pričiniti banke, navode u NBS i primećuju da se upravo dovođenjem u pitanje ovih standarda, kako  čine pojedini mediji, štite finansijske institucije od efikasne kontrole NBS i građana. 

Ustavni sud Srbije oglasio je neustavnim član Zakona o Narodnoj banci Srbije koji isključuje odgovornost guvernera NBS i najbližih saradnika za štetu koja nastane u obavljanju poslova centralne banke.

Ukoliko bude promenjen član Zakona o NBS zbog odluke koju je doneo Ustavni sud a Službeni glasnik objavio 7. maja, guverner, viceguverneri, direktor Uprave za nadzor i drugi zaposleni moraće da odgovaraju za štetu koja nastane u obavljanju poslova NBS.

Prema sada važećoj odredbi Zakona, član 86b, predviđeno je da guverner i zaposleni budu odgovorni, ali samo ako se dokaže da nisu postupali u dobroj veri.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

 •      | 15.May 2015.17:45 h

  Тосе зове кадија те тужи кадија ти суди. •  

  © Glas Zapadne Srbije
  Župana Stracimira 9/1, Čačak
  060 5000 150, 032 347 001

  Statistika sajta:
  Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
  Trenutno na sajtu: 32 posetilac(a)