prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

Đaci će noviju istoriju upoznavati i očima "onih drugih"BEOGRAD - Dva nova toma Zajedničkih čitanki koje će se uskoro naći na katedrama nastavnika u regionu obradiće period od Hladnog rata do 2008. godine, a đaci će moći da uče o događajima u tom razdoblju kroz viđenja istoričara sa ovih prostora.

Cilj ovih čitanki, kako je Tanjugu rekla istoričarka Dubravka Stojanović, nije da se stigne do istine, jer to je, podvlači, nemoguće ni za mnogo "starija istorijska razdoblja, a kamoli za nešto tako skoro i bolno". "Naš cilj je da pomoću tih knjiga, koje su zasnovane na multiperspektivnosti, pokažemo đacima u svim zemljama regiona kako oni drugi vide sve ono što se dešavalo na ovim prostorima", istakla je Stojanović, koja je jedan od autora u projektu Zajedničkih čitanki, a na kojem rade istoričari Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi.

Kaže da će se u čitankama obrađivati sukobi na ovom prostoru, biće reči o zločinima, ali i tome kako ih vidi svaka strana učenica tih događaja. "Mislimo da je već informacija o tome kako drugi vide te događaje užasno važna da bismo znali da se ponašamo sa drugima, da bismo mogli da ih razummeo i da krenemo dalje", ukazala je Stojanović.

Inače, direktorka Centra za demokratiju i pomirenje nedavno je Tanjugu rekla da je najveći kvalitet ovih čitanki upravo to što pružaju više različitih pogleda na isti dogadaj. "Kod jednih, jedan se dogadaj opisuje kao okupacija, kod drugih kao oslobodenje. Negde su neki, po opštem utisku važni dogadaji našli vrlo malo prostora u udžbenicima istorije, negde drugo, pak, mnogo više. Ratni zločini koje su počinili drugi narodi se potenciraju, sopstveni se uglavnom prećutkuju", objasnila je Zvezdana Kovač.

Čitanke će obraditi period od 1945. do 2008. godine, pri čemu će se prva knjiga završiti sa 1989. godinom, odnosno sa krajem Hladnog rata i velikim promenama na Balkanu. "Druga knjiga počinje od 1990. i obuhvata period do 2008 godine, a to je važno jer ovaj period još nije bio predmet ozbiljnijeg bavljanja u udžbenicima", istakla je Stojanović.

Dodaje da istoričari Centra smatraju da to nije dobro, jer se u čitavoj drugoj polovini 20. veka svet dosta promenio. "Ako o tome ne učimo, ne znamo gde živimo", ukazala je.

Na čitankama rade istoričari iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Grčke, a Kovač je istakla da ih, prema njihovoj proceni, koristi između 2.500 i 3.000 nastavnika u regionu, podsećajući da je reč o "pomoćnom nastavnom sredstvu". "Nastavnici vrlo rado posežu za njim... Naša procena je da ih koristi između 2.500 i 3.000 nastavnika, što će reći da ih je koristilo oko 800.000 daka", rekla je Kovač.

Stojanović primećuje i da je srpsko MInistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja veoma uključeno u ovaj proces i da nije izostalo ni sa jednog sastanka, te da imaju njihovu veliku podršku.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 30 posetilac(a)