prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

Krulj:Teška, ali ekonomski uspešna prva godina Vlade Srbije


BEOGRAD - S obzirom na okolnosti u kojima je radila, Vlada Srbije je u prvoj godini svog mandata povukla hrabre poteze i ostvarila značajne ekonomske rezultate, izjavio je danas ekonomski savetnik ministra zaduženog za evropske integracije Vladimir Krulj.

Vlada Srbije svoj mandat je počela u veoma teškim okolnostima - zemlju su zadesile katastrofalne poplave koje su napravile štetu veću do 1,5 milijardi evra, a posledica toga bile su pad privredne aktivnosti i BDP-a, podsetio je Krulj.

Gostujući u programu RTS-a, Krulj je skrenuo pažnju da je srpska vlada, i pored tih nepovoljnih okolonosti odlučila da krene u proces fiskalne konsolidacije, bez podrške međunarodnih finansijskih institucija, samostalno, oslanjajući se pre svega na svoje sopstvene snage.

"To je bio hrabar potez Vlade Srbije, posebno zbog činjenice da proces fiskalne konsolidacije podrazumeva i neke veoma nepopularne mere, kao što je to bilo smanjivanja plata u javnom sektoru i dela penzija", ocenio je Krulj, koji je i profešor Univerziteta u Luvenu (Belgija).

Već u prvom kvartalu ove godine, fiskalna konsolidacija počela je da daje veoma dobre rezultate, pre svega deficit budžeta koji je bio znatno ispod planiranog, odnosno svega nešto iznad 20 milijardi dinara, rekao je Krulj.

Uz ocenu da bi deficit budžeta u ovoj godini mogao da bude 120 milijardi dinara, umesto planiranih 190 milijardi, što bi bio izvanredan rezultat, Krulj je istakao da ukoliko bi se zaista ostvarili i nastavili veoma dobri rezultati u fiskalnoj konsolidaciji, pre svega u drugom i trećem kvartalu, bilo bi prostora da se sa MMF-om razgovara o mogućem povećanju plata u javnom sektoru i penzija.

Krulj je ukazao da je proces fiskalne konsolidacije ipak dugotrajan proces i da će trebati još puno toga da se uradi da bi se ostvarili dugoročno održivi ciljevi - da deficit budžeta bude stabilno na nivou od oko tri odsto BDP i da se u prvoj fazi zaustavi rast javnog duga, a za par godina stvore uslovi da on počne da se smanjuje.

Pri tom potrebno raditi i na rešavanju statusa preduzeća u restrukturiranju, kao i reformi javnih preduzeća, koji su bili ključni korisnici subvencija iz budžeta, ocenio je Krulj i napomenuo da istovremeno treba nastaviti reformu javnog sektora i državne administracije, i dugoročnu reformu penzionog sistema.

Kada je reč o poslovnom ambijentu, Krulj je podsetio i da je vlada u proteklih godinu dana usvojila paket reformskih zakona, pre svega novi Zakon o radu, usklađen sa evropskim pravnim tekovinama u ovoj oblasti, nove zakone o privatizaciji i stečaju, Zakon o planiranju i izgradnji, koji je smanjio rok za izdavanje građevinskih dozvola na samo 28 dana.

Govoreći o predstojećoj poseti misije MMF-a povodom prve revizije trogodišnjeg aranžmana Srbije sa Fondom, Kulj je istakao uverenje da će misija MMF-a biti zadovoljna prvim rezultatima procesa fiskalne konsolidacije, posebno zbog činjenice da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren znatno manji deficit budžeta nego što je to bilo planirano.

"O ceni struje će sigurno moći da se razgovara sa misijom Fonda, u svetlu predstojećeg procesa restrukturiranja javnih preduzeća. S obzirom na dobre početne rezultate u realizaciji reformskih mera u okviru aktuelnog aranžmana sa MMF-om", rekao je Krulj.

On se nada da ćemo uspeti da dobijemo nešto bolje rešenje od onog koje je dogovoreno.
Kada je reč o izgradnji "Beograda na vodi“, Krulj je istakao da bi Srbija i Beograd tim projektom mogli da dobiju puno u različitim segmentima - od zapošljavanja do turizma, jer je to dugoročni projekat kojim će se baviti i sledeće vlade, i od koga će korist imati i naredne generacije.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 113 posetilac(a)