prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

Na paradi u Centralnoafričkoj Republici i srpski mirovnjaciBANGI, BEOGRAD - Na aerodromu M`Poko u Bangiju, u Centralnoafričkoj Republici, povodom proglašenja punih operativnih sposobnosti mirovne misije UN u toj zemlji, održana je vojna parada u kojoj su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije.

Vojna parada održana je juče "a među više od 500 učesnika postrojenih u 17 pešadijskih i motorizovanih ešelona, nastupio je i ešelon Vojske Srbije", prenela je danas Vojske Srbije na svom sajtu.

Pripadnike misije UN pozdravili su premijer Centralnoafričke Republike Mahad Kamun, zamenik generalnog sekretara UN Erve Ladsus, specijalni predstavnik UN za tu državu general Babakar Gaj i komandant vojnih snaga misije UN general-major Martin Čomu Tumenta.

Multidimenzionalna integrisana misija UN broji blizu 12.000 pripadnika vojnih i policijskih snaga, među kojima su i 72 pripadnika Vojske Srbije, od kojih je 68 formiralo vojnu bolnicu.

Osnovni zadatak misije je zaštita civila i potpuno zaustavljanje neprijateljstava između bivših zaraćenih strana, uz stvaranje uslova za uspostavavljanje državnog sistema na celoj teritoriji Republike.

Vojna bolnica iz sastava kontingenta Vojske Srbije "predstavlja značajnu kariku u vojnoj komponenti misije i za četiri meseca rada zbrinula je blizu 3.000 pacijenata", dodala je Vojska Srbije.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani su i u mirovnim misjiama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Centralnoafričkoj Republici, na Bliskom istoku, u LIbanu i na Kipru.

Učestvuju i u multinacionalnim operacijama Evropske unije - u Somaliji i u državi Mali.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 112 posetilac(a)