prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

Teroristički napad u Zvorniku, ubijeni policajac i napadač


ZVORNIK - Jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena kada je 24-godišnji Nerdin Ibrić upao u Policijsku stanicu (PU) u Zvorniku i pucao iz vatrenog oružja.

Kako je preneo RTRS, napad je u ponedeljak oko 19 sati, za vreme primopredaje smene, izvršio pripadnik vehabijskog pokreta, naoružan sačmarom iz koje je pucao u policajce.

Ibrić, koji je uzvikivao "Alahu egber" (Alah je veliki) ubijen je u razmeni vatre.

"U 19 sati u PU Zvornik ušao je naoružani muškarac i počeo da puca. Ubio je jednog policajca, a dvojicu ranio. Napadač je potom ubijen, a povređeni policajci prevezeni u bolnicu", izjavila je za portal Klix.ba portparolka Centra javne bezbednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović.

Prema nezvaničnim podacima, na licu mesta ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su Stevo Milovanović i Željko Gajić, od kojih jedan ima povrede u predelu grudnog koša, ali nisu životno ugroženi.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku dokaz da Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore iz BiH.

Dodik je istakao da je ovo napad na institucije sistema i da sigurno nije individualan čin, mada će svi pokušati da to na taj način prezentuju.

Dodik je podsetio da je napadač izabrao kao metu napada policijsku stanicu, došao sa automatskom puškom, vikao "Alahu ekber" i bezočno ubio policajca.

Bez obzira što je pojedinac izvršio ovaj napad, kaže Dodik, on je morao u nekoj sredini da bude edukovan za tako nešto.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić osudio je napad na Policijsku stanicu u Zvorniku i najavio da će Srbija pomoći Republici Srpskoj (RS) na osnovu Dejtonskog sporazuma, ne rušeći ničiji integritet.

Vučić je najavio da će Dodik zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova RS doputovati za dva dana u Beograd, gde će razgovarati, kako sa njim, tako i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, prema njegovim rečima, je užasna vest, kako za RS, tako i Srbiju.

Vučić je, zbog ovog napada, uputio telegram saučešca predsednici vlade i predsedniku Republike Srpske, Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku.

Saučešće je svom kolegi Draganu Lukaču izjavio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Napad na policijsku stanicu u Zvorniku izazvao je oštra reagovanja nadležnih u Republici Srpskoj i BiH, čije su vlasti ocenile da se radi o terorističkom aktu.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je rekao da ovakve stvari ne mogu biti tolerisane i najavio da će u saradnji s Tužilaštvom BiH otpočeti oštru i represivnu akciju.

Direktor SIPA Goran Zubac takođe je najavio suzbijanje terorizma.

Prema njegovim rečima, napad na policijsku stanicu u Zvorniku je dokaz da u BiH postoji terorizam, te da je ovo izražen teroristički napad.

Vlada RS osudila teroristički napad u Zvorniku

Vlada Republike Srpske osudila je na noćašnjoj sednici u Banjaluci teroristički akt koji se dogodio u Zvorniku, a premijerka Željka Cvijanović pozvala je sve građane i institucije na mir i toleraciju, kao i uzdržavanje od jezika mržnje, posebno na društvenim mrežama.

Predstavnici Vlade RS poručili su da je bezbednosna situacija u RS pod kontrolom i da će narednih dana sagledati kapacitete policije u globalnoj borbi protiv terorizma u državi, preneo je "Dnevni avaz".
"Na sve načine ćemo odgovoriti na ovu i slične prijetnje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je, na konferenciji za novinare posle sednice, rekla i da Vlada poziva na potpunu saradnju svih institucija i građana s istrayynim organima, kako bi se što pre utvrdilo da li je u pitanju pojedinačni ili organizovani teroristički akt.

Cvijanovićeva je istakla da je važno da se u budućnosti "bavimo pitanjima da li postoji politička ili neka druga podrška, ako u BiH imamo određene ekstremne situacije poput ove u Zvorniku koju su okarakterisali kao teroristički napad, znajući da živimo pod određenim pretnjama koje jesu globalnog karaktera, a sigurno suočeni s nekim stvarima koje su vezane za našu nedavnu prošlost i stradanja koje smo imali u BiH", prenela je Fena.

Predsednik RS, Milorad Dodik, koji je prisustvovao sednici, demantovao je da je Vlada dobila kompletnu informaciju o mogućem terorističkom napadu u BiH.
"To je bila uopštena informacija da je moguć teroristički napad negde na području BiH, ali je rečeno da nemaju pojma gde. Tako su nam prenele obavještajne strukture i ta informacija nije bila upotrebljiva" rekao je Dodik.

On je u izlaganju nagovestio da bi RS mogla da formira svoju obaveštajnu agenciju, jer na to po Ustavu BiH ima pravo.

Vlada je podržala Dodikovu inicijativu da za danas sazove sastanak s predstavnicima RS u organima vlasti BiH i zvaničnicima RS.

Lukač pozvao građane da ostanu mirni

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, pozvao je u Zvorniku sve građane da ostanu mirni, ističući da će policija, u skladu s svojim ovlašćenjima, istražiti napad na policijsku stanicu u toj opštini.

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, izvršio je Nerdin Ibrić (24) iz sela Sapna kod Zvornika, a Lukač kaže da se po informacijama s kojima sada raspolažu radi o "terorističkom činu", prenela je Fena.
"Pozivam sve građane da ostanu mirni i svi će dobiti kompletnu informaciju o čemu se zapravo radi", rekao je Lukač, koji je posle sinoćnjeg napada na policijsku stanicu hitno otišao u Zvornik i najavio da će ostati u toj opštini i tokom noći.

On je za RTRS rekao da se nada da neće doći do bilo kakve osvete ili bilo čega što bi moglo da uznemiri RS i BiH i da će policija preduzeti mere da zaštiti sve građane.

Lukač je rekao i da su "od jednog policajca, bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku, dobili informaciju da se Ibrić poslednjih meseci čudno ponašao i da se prilikom molitve u džamiji posebno izdvajao, da je klanjao po vehabijskim običajima".
"Sve upućuje da je vezan s vehabijskim pokretom. Videćemo da li je povezan s drugim licima i da li je ovo planirani i pojedinačni napad", rekao je Lukač.

Lukač je ponovio da je stepen bezbednosti u svim stanicama policije podignut na najviši mogući nivo, kao i da će danas biti obezbeđeni škole i vrtići.

Lukač je potvrdio da je naredio da Specijalna jedinica policije RS krene prema Bijeljini i Zvorniku kako na tom području, eventualno, ne bi došlo do nekih drugih aktivnosti i kako bi se izbegli mogući incidenti.

Lukač je kazao i da je razgovarao s ministrom za bezbednost Draganom Mektićem i direktorom SIPA-e Goranom Zubcem i da se očekuje dolazak tužilaca BiH u Zvornik koji će voditi istragu, budući, kako je naveo, da se radi o terorističkom činu.

Incko: OSA u petak upozorila na mogući napad

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko osudio je napad na policijsku stanicu u Zvorniku i istakao da je Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) upozorila policijske agencije prošli petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu.

Incko je, gostujući na N1, izjavio da je informaciju o napadu dobio dok je bio na manifestaciji turske kulture.
"Informaciju da se desio strašni zločin dobio sam dok sam gledao film sa turskim ambasadorom", rekao je visoki predstavnik objasnivši da je svaki nevini izgubljeni život strašna stvar.

On je dodao da ne treba žuriti sa ocenama da li se radi o terorističkom činu dok to ne utvrdi državno tužilaštvo.

Incko je rekao da je napad na policijsku stanicu za njega vrlo šokantna stvar i istakao da je nakon napada u Bugojnu i na američku ambasadu u Sarajevu, napad u Zvorniku poslednja opomena.
"Dvojica mojih deda su bili policajci i nikada se nije desilo da su bili ranjeni. Ovo je za mene zaista strašna stvar", rekao je Incko i dodao da je ovaj incident "crveni karton za policijske agencije u BiH zbog njihove nesaradnje".

"Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) je upozorila policijske agencije prošli petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu", istakao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH smatra da građani imaju razloga za zabrinutost.
"Građani nakon ovog napada sa razlogom treba da budu zabrinuti, ali verujem da neće doći do destabilizaciju situacije u BiH", zaključio je Incko.

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 117 posetilac(a)