prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

Vučić danas na konferenciji "Prijatelji Srbije"u Belgiji


BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u jednodnevnoj poseti Belgiji gde će učestvovati na konferenciji "Prijatelji Srbije".

Ovu konferenciju organizuju ministri spoljnih poslova Austrije i Italije, Sebastijan Kurc i Paolo Đentiloni, kako bi predstavili dostignuća Srbije u evrointegracijama.

Konferenciji će, kako je saopšteno iz vladine Kancelarije za odnose sa medijima, prisustvovati predstavnici svih zemalja članica EU.

Svih 28 članica potvrdilo je da će njihovi ministri ili državni sekretari učestvovati na sastanku "Prijatelja Srbije", saopšteno je uoči skupa.

"Ovako širok odziv dokazuje da u EU ne samo da nema ni jedne zemlje koja ne želi da vidi Srbiju kao članicu, već da postoji dobra volja da joj se pomogne na putu u Evropu", rekao je za Tanjug briselski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Zamišljeno je da sastanak, koji će se održati u hotelu "Sofitel" na jednom od najlepših briselskih trgova, počne uvodnim govorima Aleksandra Vučića, i šefova diplomatije Austrije i Italije, i da se nastavi neformalnom diskusijom o evropskoj perspektivi Srbije.

O važnosti koja se u Briselu pridaje ovom skupu govori i to što je zbog njega pomeren početak ministarskog saveta EU posvećenog izbegličkoj krizi, a među "Prijatelje Srbije" uvrstio se i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Iako na formalnom sastanku ministarskog saveta u ponedeljak neće biti diskusije o proširenju, glavni cilj skupa u "Sofitelu" je da pripremi teren da se što pre otvore prva pregovaračka poglavlja, što Austrija i Italija već duže vremena zagovaraju.

Premijer Vučić je više puta rekao da već u junu, a najkasnije u septembru očekuje otvaranje nekoliko poglavlja, a pre svega 23 i 24 (pravosuđe i osnovna prava) i 35 (normalizacija odnosa Beograda i Prištine), koja imaju primat u pregovaračkom procesu.

"Ja razumem da u EU postoji zamor od proširenja, ali je kod srpskog naroda prisutan zamor od strpljenja", upozorio je Vučić u nedavnom intervjuu za RTS.

Evropski zvaničnici na pitanje o datumu otvaranja prvih poglavlja obično odgovaraju da očekuju da će se to desiti "pre kraja godine", izbegavajući da se odrede preciznije, jer zeleno svetlo za taj korak moraju da daju svih 28 članica.

Nezvanično, međutim, Tanjug saznaje da je u načelu postignuta saglasnost da se formalna odluka donese na ministarskom sastanku u septembru, a da se konkretna poglavlja otvore u oktobru, sa čime je saglasna i Nemačka, koja je donedavno bila rezervisana po ovom pitanju.

"Današnji skup predstavlja dobru priliku da ministri nezvanično preciziraju pozicije svojih zemalja kako na jesen, kada se otvaranje poglavlja zvanično nađe na dnevnom redu, ne bi bilo neprijatnih iznenađenja", kazao je Tanjugov diplomatski izvor. Odalović očekuje razgovor i o poglavlju 35

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da je Srbija mnogo učinila u procesu evropskih integracija i da će tema današnje konferencije "Prijatelji Srbije" u Briselu biti i poglavlje 35.

Odalović je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je Srbija mnogo učinila u oblasti reformi i u ispunjavanju postavljenih standarda i da bi učinjeni napor trebalo da bude vrednovan.

Najveći problem u procesu evropskih integracija su pojedinačni stavovi, ali su važna pravila i standardi koji su važili za sve države i da Srbija bude tretirana na identičan način, istakao je Odalović.

Srbija je sve svoje obaveze koje je preuzela po Briselskom sporazumu, ispunila, a potencijalni problem je što su u nekim fazama pojedine zemlje i pojedini političari ispostavljali nove zahteve, rekao je Odalović.

Na pitanje o pokušaju kosovske vlade da legalizuje vojsku i mogućnosti da će Srbi biti ucenjeni da glasaju za te oružane snage, ukoliko žele Zajednicu srpskih opština, Odalović je ukazao da ta pitanja nisu bila predmet nikakvog dogovora ni u Briselu niti bilo gde drugo.

ZSO su, prema Briselskom sporazumu, obaveza Prištine i međunarodne zajednice, naglasio je Odalović.  

Srbi su izašli na lokalne, takozvane parlamentarne izbore, verujući da će iz toga proisteći ZSO kroz koju bi Srbi ostvarili kolektivna prava, zajedničke interese u oblasti zdravstva, obrazovanja, razvojne politike, podsetio je Odalović.

Odalović je podsetio da Priština dugo insistira na oružanim snagama Kosova u čemu je, na žalost, podržavaju i neke uticajne države.

Kostur tih eventualnih oružanih snaga čine oni koji će najverovatnije biti procesuirani pred specijalnim sudom koji bi trebalo da se formira, ukazao je Odalović.

"Pokušavaju da nametnu temu oružanih snaga Kosova, a ćute pred obavezom da se formira sud koji treba da istraži zločine", rekao je Odalović.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u jednodnevnoj poseti Belgiji gde će učestvovati na konferenciji "Prijatelji Srbije".

Odalović je dodao da "oni koji su danas generali i komandanti, to su ljudi koji su najodgovorniji za zločine koji su se desili, koji su komandovali takozvanom OVK".

Milenković: Važno predstaviti rezulate rada

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković izjavila je, uoči današnje konferencije "Prijatelji Srbije" u Briselu da je taj skup veoma važan jer treba predstaviti rezulate dosadašnjeg rada.

Ona je za televizju B92 rekla sinoć i da "stalni susreti i sa onima koji nemaju uvek pozitivno mišljenje mogu na duži rok da donesu boljitak".

"Iza toga moraju da stoje konkretni rezultati, džaba vi prezentujete sebe ako iza toga ne stoje konkretni rezultati, a mi ih imamo i očekujem da to do dovede do pomaka veoma brzo", navodi Milenković. 


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 71 posetilac(a)