prva srpska televizija prva srpska televizija b92 tv pravda pravda pravda pravda pravda b92 tv
Најновији снимци

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
href="arhiva-vesti.php" style="font-family:Verdana, Geneva, sans-serif; color:#FFF; font-size:16px">Arhiva vesti

 
 
 
VESTI

Đukic Dejanovic: Drastična agresija - neophodna prevencija


Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović smatra da je do današnje tragedije u okolini Kanjiže došlo zbog drastične agresije podstaknute alhoholom kod počinicoca i ukazuje na neophodnost preventivnog delovanja u svim slučevima nasilja u porodici.

BEOGRAD - Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović smatra da je do današnje tragedije u okolini Kanjiže došlo zbog drastične agresije podstaknute alhoholom kod počinicoca i ukazuje na neophodnost preventivnog delovanja u svim slučevima nasilja u porodici.

"Tragedija je očigledno izazvana afektom agresije od počinioca ubistava i vrlo verovatno da alkohol, kao faktor olakšanja za ovako zlo delo, ima bitnih uticaja", rekla je Đukić Dejanović Tanjugu. 

Ona je navela i da će, "o kakovoj se osobi radi i da li je ona imala neki poremećaj ličnosti ili mentalnu bolest ili je bila relativno zdrava, a impulsivna i teško kontrolisala svoje ponašanje, moći više da se sazna nakon ekspertize i uvida u sve detalje".

Đukić Dejanović, koja je direktor najveće psihijatrijske ustanove u Srbiji "Dr Laza Lazarević", kaže i da su za to neophodan i uvid u sudske spise i događaje koji su prethodili tragediji

"U svakom slučaju, radi se o osobi koja nije, najverovatnije, prvi put ispoljila agresiju, ali je prvi put ispoljila ovakvu drastičnu agresiju...i sigurno da je bilo elemenata koji su i ranije upućivali na to da ponašanja mogu biti neprimerena i da kontrola tih ponašanja može izostati i da je verovatno alhohol imao neželjena dejstva", rekla je ona.

Đukić Dejanović ističe i da je, sa apsekta prevencije, neophodno da se unutarporodični sukobi ne smeju kriti i biti tabu teme.

"Nasilje u porodici i svi oblici agresije moraju konačno videti svetlost dana i moraju biti mnogo drastičnije kažnjavani...inače će nam se ubuduće događati sličcne situacije, ako ovo ne bude opomena i za zajednicu i za porodicu i za zdravstvo, socijalna institucije...", rekla je ona.

U toku je istraga o tragediji porodica Šefer i Bajtaji, u kojoj je u selima Martonoš i Orom ranije danas život izgubilo sedam osoba. 

Izvor
Tanjug


Ostavite komentar

Molimo Vas da ne ostavljate komentare koji sadrže psovke, uvredljive, preteće ili rasističke poruke! Komentari nisu stav redakcije Čačak Videa, i redakcija nije odgovorna ako komentari sadrže uvredljive poruke!

Vaše ime: (Ostavite prazno ako želite da ostanete anonimni)
Vaš komentar:

Spam zaštita:

 

Komentari posetilaca

Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!


 

© Glas Zapadne Srbije
Župana Stracimira 9/1, Čačak
060 5000 150, 032 347 001

Statistika sajta:
Ukupan broj poseta: 1324375 poseta
Trenutno na sajtu: 82 posetilac(a)