Отворена изложба грчко - келтског локалитета на тлу Србије 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Отворена изложба грчко - келтског локалитета на тлу Србије
Trenutno na sajtu: 389       |       Podeli:
18.09.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Изложба Народног музеја у Београду „Централни Балкан између грчког и

келтског света“ отворена је у Галерији Музеја рудничко - таковског краја. Госте и публику је поздравио Александар Марушић, директор Музеја у Г. Милановцу, а изложбу је отворио руководилац истраживања на локалитету Кале - Кршевица, др Иван Вранић из Археолошког института у Београду.

У име аутора др Петра Поповића, Вере Крстић и Аце Ђорђевића, публици се обратио др Иван Вранић, који је истакао да због своје комплексности и јединствености, локалитет заслужује важно место у археологији Балкана и оправдано изазива пажњу научне јавности. Истраживањима је утврђено да су у срцу Балкана, далеко од тада цивилизованог света, откривени делови урбаног насеља, грађеног по грчким узорима, које је процват доживело у време Филипа Македонског и Александра Великог. Локалитет је најјужније келтско насеље и уједно најсеверније насеље са грчком архитектуром и материјалним остацима.

Изложба приказује резултате археолошких истраживања у селу Кршевици код Врања од 2001. до 2011. године, даје увид у материјалну културу и донекле илуструје изглед овог насеља. Отворена је до 13. октобра 2019. године.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gornji milanovac muzej izlozba

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.915.402 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)