Млади иноватор из Чачка једини у Европи правиће еко-плоче од стакла 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Млади иноватор из Чачка једини у Европи правиће еко-плоче од стакла
Trenutno na sajtu: 358       |       Podeli:
23.08.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Павле Милошевић након завршених студија у Кини вратио се у родни Чачак и са супругом Маријом решио да започне приватан бизнис.
Направљене од стакла и цемента, фото: РИНА

Два млада иноватора одлучила су се за јединствен еколошки пројекат, производњу плоча од стакла које се користе у грађевинској индустрији и могу да замене уобичајене материјале као што су мермер, дрво или гранит.

„Еко-плоче ће бити први овакав производ направљен у Србији, али и у Европи. Слична производња постоји још само у једној америчкој компанији. Овај производ направљен је од стакла и цемента и потпуно је еколошки. Идеја је потекла од супруге која се бавила производњом саксија комбинацијом управо ових материјала. Тренутно смо у фази тестирања узорака, јер је јако битно како ће међусобно реаговати две компоненте. Уколико то прође како треба, од следеће године би могли кренути са производњом“, рекао је Павле за РИНУ.

Павле Милошевић вратио се у Србију и започео сопствени бизнис, фото: РИНА

Еко-плоче, специфичног дизајна  до 70 одсто направљене су од отпадног стакла, које се меље и меша са цементом, а потом суши, пече и полира. Овакав процес  ће имати вишеструки значај за локалну заједницу, јер велике количине стакла завршавају закопане на санитарним депонијама, а врло мали проценат буде рециклиран.

„Укључени смо у процес циркуларне економије, тако што стакло које је завршило на отпаду поново враћамо у производни процес. На тај начин смањује се и колилчина отпада, али и продужава век депоније јер стакло је изузетно кабасто и тешко се разграђује. Већ смо сколопили договор са јавним конуналним предузећем из Чачка од ког узимамо отпад“, рекао је Павле.

Велику подршку овом младом брачном пару пружио је Научно-технолочки парк у Чачку који ће им обезебедити услове за пилот производњу, али и бројне контакте са технолозима и стручњацима.

„Осим канцеларија које смо добили, обезбеђена нам је и изузетно скупа машина коју не би могли да финансирамо из личних средстава. Бројне контакте смо добили управо овде и заиста су нам много помогли, како би наш еколошки пројекат, који је јединствен у Европи успео. Улагања су велика, али надамо се да ће се исплатити и да ће ова идеја бити успешно спроведена у дело“, рекао је млади иноватор из Чачка.

Јединствене плочице од стакла праве се само у Америци, фото: РИНА

Наглашава да ће еко-плоче имати цену сличну цени мермера, јер сва својства која имају подсећају на овај грађевиснки материјал. Због своје специфичности биће намењене за европско и тржиште Азије.

„Одлучили смо да приватни бизнис покренемо у својој  земљи, јер било где у иностранству ако сте странац и уколико нисте изузетно високо образовани постајете обичан шљакер. Србија нам пружа добре могућности, као и приступ фондовима, има добре међунардоне економске везе и иако нисмо део ЕУ, производи могу пронаћи своје место на њиховом тржишту“, рекао је Павле.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


staklo plocice pavle

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.174.731 посета
Тренутно на сајту: 357 посетилац(a)