Пехари за најбоље певање припали Ивањичанкама и Луновцима 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Пехари за најбоље певање припали Ивањичанкама и Луновцима
Trenutno na sajtu: 230       |       Podeli:
18.08.2022 | 0 коментар(а)



Ивањица - У Приликама је 17. августа одржан 19. Фестивал изворне српске песме у оквиру



манифестације „Преображење 2022“.

Фестивал изворне српске песме у Приликама окупио је 61 певачку групу из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Херцеговине и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије.

За титулу најбољих такмичило се 18 женских и 43 мушке групе. Наступ група пратио је и оцењивао жири од три члана састављен од професора на Катедри за етномузикологију ФМУ у Београду: др Сања Радиновић, мастер Ана Петровић и мастер Борисав Миљковић. Чланови жирија у школи у Приликама одржали су и предавање учесницима манифестације, на тему, „Значај неговања традиционалног музичког наслеђа у нашем времену“.

По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле су „Беле раде“ из Ивањице са песмом „Бела ружа“, а у мушкој „Луновачка моба“ из Луновог села са песмом „Друже, твоја кућа гори “. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је групи „Српска шајкача“ из Пухова, док у мушкој конкуренцији друго место припада певачкој групи КУД-а „Абрашевић“ из Краљева. Пехар за треће место у женској конкуренцији припада „Брези“ из Ивањице а у мушкој „Клековичком жубору“ из Ивањице.

У категорији певања из свог краја пехар припада женској групи „Банија“ из Београда и мушкој групи „Пива“ из Плужина.

Најбољи женски солиста је Миља Драмићанин из групе „Бисери Моравице“ из Ивањице а мушки, Миливоје Милијановић из групе „Сретењске зоре“ из Раниловића код Аранђеловца.

По оцени вођа група, најбоља женска група је „Бисери Моравице“ из Ивањице а мушка „Рибница“ из Краљева.

Најстарији учесник фестивала је Коса Николић која има 86 година из групе „Јакљанке“ а најмлађа је Тамара Ћук са 12 година из КУД-а „Љубиње“ из Републике Српске. Специјалне дипломе за изворност припале су женским групама Удружења грађана „Сана“ из Старе Пазове и „Брвеница“ из Рашке, и мушкој групи „Оморика“ из Ивањице. Диплома за сценски наступ и најперспективнију женску групу припала је КУД-у „Љубиње“ из Републике Српске и за сценски наступ мушкој групи „Ђурђеви ступови“ из Берана.

Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних посетилаца. Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.

У 15 часова почео је такмичарски део фестивала, наступом фолклора КУД-а „Моравица“ и песмом добродошлице КУД-а „Прилички Кисељак“ а фестивал је у име локалне самоуправе, званично отворио председник општине Ивањица, Момчило Митровић. У ревијалном делу публика је уживала уз естрадну звезду народне музике Снежану Бабић - Снеки уз пратњу оркестра Видана Перуничића - Вике и трубачки оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића из Ариља.

Организатори манифестације су МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица. Генерални покровитељи су општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ivanjica prilike festival pevanje izvorno

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.177.520 посета
Тренутно на сајту: 230 посетилац(a)