Чудо од школе: У Слатини отворена најмодернија метеоролошка станица у Србији 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Чудо од школе: У Слатини отворена најмодернија метеоролошка станица у Србији
Trenutno na sajtu: 386       |       Podeli:
12.09.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Југослав Николић данас
Директор РХМЗ Југослав Николић свечано отворио метеоролошку станицу, Фото; РИНА

је у Слатини званично отворио савремену аутоматску метеоролошку станицу вредну 15. 000 евра, која је инсталирана у дворишту основне школе “Бранислав Петровић”.

Према његовим речима избор локације није случајан, јер је метеорологија у Србији увек била везана за школство и просвету.

“Метеорологија у Србији има изузетну традицију, прва мерења су започета још 1848. године, а 1857. у тадашњој Кнежевини имали смо најгушћу мрежу метеоролошких станица у свету, а званичну државну мрежу својом уредбом формирао је министар просвете и црквених дела Ненад Ђорђевић 1888. године”, казао је Николић и додао да установа на чијем се челу налази наставља ту традицију.

Најсавременија метеоролошка станица инсталирана у сеоској школи, фото: РИНА

Николић је нагласио да ће станица у Слатини бити део државне мреже метеоролошких станица.

“Урађена је по свим стандардима светске метеоролошке мреже, а подаци могу бити коришћени за бројне привредне активности и имаће значај за цео регион. За ученике ове школе биће од велике важности јер ће имати привилегију да из одређених предмета имају практичну наставу, што је у складу са новим образовним тенденцијама”, казао је директор РХМЗ.

Директор ОШ “Бранислав Петровић” Лазар Чикириз истиче да је овај пројекат врло брзо реализован захваљујући доброј сарадњи школе са РХМЗ.

“Параметри које забележи ова метеоролишка станица преко интернета директно се шаље Републичком хидрометеоролошком заводу, и имаће увид 24 часа дневно. Вредна инвестиција у сваком случају, а за школу од изузетног едукативног значаја”, казао је директор школе и додао да ће часови географије, физике и познавања пририоде бити јединствени у Србији".

Он је истакао да ће бити отворени и за све остале школе из Чачка и околине које ће моћи да користе податке ове станице, али да се деца упознају са радом ове станице.

“Људи из РХМЗ данас су одржали показни час управљања и читања података наставницима и ученицима а на сајту школе биће објављивани званични подаци мерења”, закључио је Чикириз.

Директор ОШ "Бранислав Петровић" Лазар Чикириз, фото: РИНА

За град Чачак ово је велика част, мишљења је заменица градоначелника Чачка Милица Дачић, а за ученике ове школе велика привилегија.

“Прва метеоролошка станица у Чачку отворена је у Институту за воћарство, а ова која је постављена у школи имаће вишеструки значај како за ученике који ће имати прилику да се упознају са њеним радом, тако и за читав овај крај који је препознатљив по вредним домаћинима и великим пољопривреним произвођачима”, казала је Дачић.

Параметри видљиви на сајту РХМЗ, Фото: РИНА

Иначе, ова школа иако сеоска, јединствена је по много чему у Србији. Ове године обележила је 150 година постојања и може се похвалити резултатима од којих се могу постидети многе школе у градовима.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak slatina meteoroloska stanica skola rhmz

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.343.415 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)