Тужилаштво одбацило кривицу лекара за смрт породиље из Прибоја 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Тужилаштво одбацило кривицу лекара за смрт породиље из Прибоја
Trenutno na sajtu: 371       |       Podeli:
09.09.2019 | 0 коментар(а)



Прибој – Основно тужилаштво у Пријепољу нашло је да не постоји кривица лекара за смрт породиље

Биљане Словић (31) из Прибоја која је 1. јануара прошле године, у прибојској болници, на свет донела дечака, а затим 3. марта исте године преминула у Клиничком центру у Београду.
Биљанин отац Миланко Грозданић, који годину и по дана чека истину о смрти своје ћерке, и за то криви прибојске лекаре, не мири се са овом одлуком и најављује даљу правну борбу „да се истина сазна“.

Пар дана после порођаја Биљана Словић је добила температуру због које је 25. јануара у тешком стању из прибојске болнице пребачена у Ужице. Пет дана касније оданде је упућена у ГАК у Вишеградску у Беогаду где је касније преминула.

– Гинеколози у Прибоју су све време говорили да је температура узрок инфекције ране и да је питање дана када ће проћи. Константно се жалила на бол у плућима. Тек после не знам колико молби да је пошаљу у Ужице они су то учинили. Лекари који су се је примили у ГАК одмах су ми рекли да је касно упућена у Београд, да је запуштена и да су је лекари у Прибоју упропастили. Лекари у Београду су јој дијагностиковали сепсу – причао је тада отац несрећне Прибојке.

Седам дана после смрти ћерке Миланко Грозданић је поднео кривичну пријаву против тројице лекара прибојске болнице, теретећи их за несавесно лечење.

Гроздановићеве наде погрејала је изјава министра здравља Златибора Лончара у Ужицу лета прошле године који је о случају преминуле породиље рекао да ће „највероватније бити покренут поступак против здравствених радника јер се није поступало по правилима“.

Међутим, више од годину дана после изјаве министра, Миланко Грозданић добио је одговор Основног јавног тужилаштву Пријепољу да се у конретном случају не ради ни о једном кривичном делу за које се гони по службеној дужности.

– Смрт пацијенткиње Словић Биљане није у узрочно-последичној вези са „применом очигледно неподобног средства и очигледно неподобног начина лечења… Хигијенских мера или уопште очигледног несавесног поступка лекара који су јој пружали помоћ“. Дакле, током целокупног лечења Словић Биљане које је трајало од 1. јануара 2018. до 3. марта 2018. примењене су адекватне и правовремене мере лечења, а које су у складу са медицинском науком и гинеколошко-акушерском праксом – наводи се у одговору Тужилаштва на кривичну пријаву, сачињеном на основу добијених извештаја.

У истом документу Тужилаштво наводи да је „невероватна чињеница да пацијенткиња није обдукована, иако је према документацији, обдукција тражена, онемогућила је комисију да донесе валидан закључак о узроку смрти.

– Сматрали смо да нема разлога да се врши одбукција јер се зна да је Биљана лечена од сепсе и да је од ње умрла. Затим, одбукција се врши најдуже 24 сата од смрти, а нама је дозвољено да мртву Биљану видимо после 40 сати, јер је био викенд – каже Грозданић.

Он напомиње да ће после оваквог одговора Основног јавног тужилаштва поднети жалбу вишој инстанци.  

 ГЗС / Блиц В.Лојаница




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


priboj porodilja tuzilastvo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.460.420 посета
Тренутно на сајту: 371 посетилац(a)