„Чипс веј” постао највећа фабрика грицкалица у Европи 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
„Чипс веј” постао највећа фабрика грицкалица у Европи
Trenutno na sajtu: 319       |       Podeli:
24.07.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Чачанска фабрика уложила четири милиона евра у нове линије, произвођач екструдера

„Шаф” обавезан је да јави ако неко наручи већу машину,каже се у штампаном издању данашње Политике. У једној од хала „Чипс веја” ових дана почела је да ради најсавременија линија за производњу снека и флипса, и највећа у Европи. Машина за обликовање притиском купљена у фабрици „Шаф” из Бад Камберга (Немачка) на сат даје 1.000 килограма ових грицкалица за које су основне сировине гриз од кукуруза, лана и других биљака, као и интегрална брашна житарица.

“ То је фантастична количина за овако лагану робу, по капацитету без конкуренције на нашем Континенту. У уговору о куповини опреме имамо ексклузивну одредбу по којој је „Шаф” обавезан да нас обавести уколико неки купац наручи већи екструдер”, каже за „Политику” Томислав Бајевић, генерални директор „Чипс веја”.

У истој хали и истовремено, постављена је још једна велика, такође тек распакована линија, која производи кокице од кукуруза. Њу је израдила компанија „Креторс” из Чикага, капацитет је 300 килограма на сат.

Линија за снек и флипс коштала је 2,5 а за кокице 0,5 милиона евра, док комплетна инвестиција вреди 4 милиона, јер је у пролеће 2016. набављена и пуштена у рад такође савремена опрема за чипс, холандског произвођача „Флориго”, која избацује 500 килограма пржених листића на сат.

“Производњу у овој фабрици почели смо 2013. са само једном линијом за чипс од 500 килограма и одмах се показало да је недовољна, зато смо лане набавили нову, истог капацитета. Данас, после само четири године од покретања прве опреме, имамо заокружен систем са све четири гране у фабрикама овакве врсте: снек и флип, чипс, кокице и пире од кромпира, и можемо да прерадимо 10.000 тона кромпира годишње “, истиче Бајевић.

Он је као један од чланова конзорцијума (са Влатком Барбарићем из Читлука и Жарком Драгићевићем из Београда) чачанску чипсару купио из банкротства, 27. септембра 2012, за милион евра. Данас, каже са задовољством, овде на посао долази 145 људи, роба се извози у 15 држава Европе, уз годишњи раст производње од 70 одсто, па се исти или бољи резулат очекује и на крају 2017.

“План је да у две следеће године запослимо још 100 радника у чему, од почетка, имамо велику помоћ и подршку Владе Србије и града Чачка. Али, и понашамо се као друштвено одговорно предузеће, схватајући недаће нашег народа”.

Руководство фабрике, из године у годину, јача везе и послове са пољопривредницима овог краја, схватајући то као важну стратешку одлуку. Заменик генералног директора „Чипс веја”, Милинко Богдановић, наводи да се ове године планира откуп између 8.000 и 10.000 тона кромпира, додајући да „10.000 тона није било откупљено откад постоји фабрика” (1971).

“Само из пет села у околини Чачка откупићемо 3.500 тона. Главни испоручиоци су кооперанти ЗЗ „Заблаћанка” из Заблаћа и газдинство Горана Мајсторовића из Мршинаца. Реч је о новом кромпиру сорте синора, приноси су обећавајући јер ће бити вишпе од 30 тона по хектару, а семе је произвела и њима испоручила задруга „Мона”, из Кушића на оближњем Јавору. Прве године по покретању производње, од пољопривредника из пет чачанских села откупили смо 500 тона, следеће може бити десет пута више”, вели Богдановић.

 

Политика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.519.977 посета
Тренутно на сајту: 318 посетилац(a)