Осам производа добило ознаку “српски квалитет” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Осам производа добило ознаку “српски квалитет”
Trenutno na sajtu: 382       |       Podeli:
22.05.2017 | 0 коментар(а)



Право на добијање ознаке имају прерађени пољопривредни и прехрамбени производи израђени од сировина искључиво са територије Републике Србије.

Први производи који носе националну ознаку “Српски квалитет” биће промовисани на конференцији за новинаре која ће бити одржана 22. маја. Реч је о осам производа месних индустрија “Топола”, “Карнекс” и “Златиборац”. Ознака се додељује само квалитетним производима специфичних карактеристика који су произведени од сировина искључиво са територије Републике Србије и доказано су вишег квалитета у односу на производе исте категорије на тржишту.

Према уредби о означавању пољопривредних и прехрамбених производа националном ознаком вишег квалитета “српски квалитет” која је ступила на снагу почетком децембра прошле године, право да добију ову ознаку имају само прерађени пољопривредни и прехрамбени производи намењени исхрани људи.

У уредби се још наводи да ознаком "српски квалитет" може да се означи само пољопривредни и прехрамбени производ који се по свом хемијском саставу, физичким, микробиолошким и органолептичким својствима, начину производње, коришћеним сировинама и/или састојцима или по некој другој карактеристици јасно разликује од других сличних производа . Такође и да је ова ознака намењена је за означавање пољопривредних и прехрамбених производа у сектору производње и прераде млека, меса, воћа, поврћа, житарица, уљарица, грожђа и меда, осим за означавање јаких алкохолних пића, вина и ароматизованих производа од вина.

Ако се утврди да пољопривредни и прехрамбени производ који је означен ознаком "српски квалитет" или корисник те ознаке престану да испуњавају услове у складу са овом уредбом или на захтев корисника ознаке "српски квалитет", министар доноси решење о престанку права коришћења ознаке.

Извор: Агро смарт




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.258.188 посета
Тренутно на сајту: 383 посетилац(a)