Савићи из села Миросаљаци код Ариља годинама чувају традицију, а стари разбој још увек ради без грешке 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Савићи из села Миросаљаци код Ариља годинама чувају традицију, а стари разбој још увек ради без грешке
Trenutno na sajtu: 572       |       Podeli:
05.02.2021 | 0 коментар(а)



Ариље – У време кад у Србији никад није било више модних дизајнера и креатора свечаних хаљина, брачни пар Савић из села Миросаљаци остао је
Савићи шију српске антерије које су обишле цео свет, Фото: РИНА

веран традицији, па Милка и Раде већ годинама уназад шију стару српску народну ношњу и захваљујући овом креативном двојцу за антерију, кошуље и остале одевне комаде које су носиле наше бабе и деде, чуо је читав свет, преноси агенција РИНА.

„Одлука да почнемо шити народну ношњу дошла је потпуно спонтано, а онда је хоби постао и посао. За једну ношњу да се поптуно изради потребно је око месец дана. Најтеже од свега је урадити антерију, јер је на њој највише ручног рада, ушивају се гајтани, а неопходно је знати и златовез. Материјали су такође аутентични, све се ради као некад на чоји, плишу, али и на нашем домаћем ариљском памуку“, рекла је Милка за РИНУ.

Фото: РИНА

Епидемија корона вируса прошле године умањила је њихов посао, али ипак нису угасили машину и надају се већим поруџбинама кад крену лепши дани. Јер се живи у брзом времену, дух традиције опстаје и траје, па се врло често младенци на дан свог венчања обуку управо у народну ношњу, или је носе деца на прослави првог рођендана.

„Наши најчешћи купци су људи из Србије који живе и раде у иностранству и недостаје им родни крај, па народну ношњу понесу као одређени сувенир да их сећа на земљу у којој су одрасли. Имали смо много купаца из западне Европе, али наша ношња неретко прелети и океан, јер је као поклон понесу посетиоци из Аустралије, Америке, па чак и Африке“, прича Милка.

Да су Савићи заиста прави чувари српске традиције доказује и стари разбој који је домаћин Раде наследио од мајке, а који и данас ради без грешке. На њему се ткају шарени појасеви, које су некада младићи и девојке поносно држали „за пасом“.

„Пре једног века ову машину је имала свака кућа, а током зимских месеци жене су ткале ћилиме који нису могли, као данас, да се купе по продавницама. Трудимо се да сачувамо све што је српско и да поштујемо обичаје. У нашој кући живи неколико генерација и свако има своју народну ношњу, коју и данас облачимо за празнике. Тако одевени идемо у цркву, палимо бадњак или ломимо славску чесницу“, рекао је Раде.

Посла код Савића осим у шивари, има у малињаку и у њиви, али ипак уз слогу све постижу. Кад се радови заврше, у кући ових домаћина често се и запева. Док Раде пева старе српске песме, на хармоници га прати унук Лазар, па нема сумње да ће традиција у брдовитим Миросаљцима још дуго да живи и неће је избрисати модерне технологије.

 

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


JELEK ANTERIJA SRPSKE NOSNJE SAVICI ARILJE MIROSALJCI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.103.622 посета
Тренутно на сајту: 572 посетилац(a)