Мештани Кошутњака не желе нову зграду у насељу, траже референдум 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Мештани Кошутњака не желе нову зграду у насељу, траже референдум
Trenutno na sajtu: 736       |       Podeli:
24.05.2017 | 0 коментар(а)



Чачак – Мештани чачанског насеља Кошутњак упутили су петицију локалним властима којом од њих захтевају расписивање референдума,

на ком би се становници тог дела града изјаснили да ли су сагласни да се у насељу изгради зграда намењена расељеним Ромима који тренутно живе на Сајмишту и Трнавској улици.

Они истичу да немају нипта против ромске популације, али сматрају да се ради о јединој преосталој парцели која се може искористити за, како наводе, ’’преко потребне спортско-социјалне садржаје у виду спортског терена, игралишта за децу и других сличних садржаја’’.

Житељи насеља ’’Младост’’ у Кошутњаку напомињу и да постојећи капацитети фекалне канализације нису довољни ни за тренутне потребе насеља, због чега често долази до изливања канализације и интервенција надлежнох служби на терену.

– Сигурно је да ће ново оптерећење канализационе мреже изазвати нове драматичније компликације и последице по насеље и његове становнике – наводи се у писму које је прослеђено надлежнима у Гардској управи.

Незадовољни мештане наглашавају да се не сме занемарити ни то што се у непосредној близини места на ком се планира градња налази гасна станица која, како истичу, већ угрожава становнике који живе у непосредној близини, а посебно би то био случај са житељима новоиграђане зграде, јер би се њихови прозори нашли тик поред ове станице.

– Пошто се нисте удостојили да одговорите на поменуту петицију, принуђени смо да вам упутимо захтев за спровођење референдума. Ако сте већ занемарили нас грађане насеља ’’Младост’’ у Кошутњаку и потписнике петиције, надамо се да нећете занемарити статут града Чачка који сте дужни да поштујете и на основу тог документа расписати референдум на овом делу територије града. Уколико одустанете од планиране изградње стамбене зграде, а у следећем кораку приступите измени надлежног Плана генералне регулације, одустаћемо од захтева за спровођење референдума, јер он тада не би имао смисла – наводе потписници петиције.

Петицију за референдум потисало је 340 мештана, од 1.600 грађана са правом гласа у овој месној заједници. Да би надлежни петицију узели у разматрање потребно је да је потпише 10 одсто грађана са правом гласа.

– Катастарска парцела попуњена је изнад законског максимума изградње. Приликом изградње ’’УН Хабитат’’ зграда, степен изграђености те парцеле достигао је максимум. После тога изграђена још једна зграда са 15 станова за самохране мајке и инвалидна лица. Тиме је тај законски максимум везан за колективно становање прешао дозвољену квоту. Осим наших домаћинстава угрожена и школа ’’Вук Караџић’’, с обзиром да је канализација више пута плавила спортске терене те школе, а велики проблем због тога константно има и школска кухиња – наводи један од мештана Кошутњака Горан Јаворац.

Иницијативу мештана овог дела града многи би могли да схвате као њихово противљење да им у комшилук дођу Роми. Житељи Кошутњака то негирају.

– И премијери и министри да се овде настане били бисмо против. Небитно је ко ће живети у тој згради, нама је важно само то да та зграда не буде направљена на том месту. Тридесет година жудимо за спортским теренима и игралиштем за децу. Прећутали смо кад су нам без питања у комшилуку поставили гасну станицу. Остало је једно мало парче за терене, па и то хоће да нам одузму. Па, питамо ли се ми за нешто у свом крају – каже Владимир Грујовић.

– Борићемо се свим правним средствима да до градње не дође. Ангажовали смо адвоката, а докле смо спремни да идемо, видећемо. Најпре петиција није уважена, па сада следи захтев за референдум. Ако нам и то не дозволе, тражићемо следећемо следеће законске могућности. Не желимо да се граде не само зграде за Роме, него било какве стамбене зграде у овом подручју, јер оно више не може да прими колективно становање – наглашавају незадовољни грађани Кошутњака.

Представници Градске стамбене агенције најавили су да припремају документацију за изградњу 23 социјална стана намењених Ромима који тренутно живе у привременом смештају на Сајмишту и Трнавској улици.

Они ће добити нови кров над главом пошто је локација на Сајмишту одређена за пословну зону, док ће се у Трнавској градити вишеспратница.

– Град Чачак жели да на другачији начин приведе намени постојећи простор који привреемено користе Роми на Сајмишту и у Трнавској улици. Градиће се 23 стамбене јединице у Кошутњаку. Интензивно припремамо документацију, а крајњи рок за њену предају је 19. мај. Већ током сутрашњег дана излазимо пред Градску управу за урбанизам са захтевом за издавање грађевинске дозволе и након тога се очекује да градоначелник потпише уговор о донацији са представницима ЕУ и ресорног минитарства Владе Србије. Град Чачак је са своје стране требало да обезбеди одговарајућу катастарску парцелу која ће бити комунално и инфраструктурно опремљена – рекао је директор стамбене агенције Милан Драшкић.

Извор: Морава инфо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.091.038 посета
Тренутно на сајту: 737 посетилац(a)