Кристално чиста вода из Западне Србије за пола милиона становника, Пузовић: Ово је право благо, држава плаћа  
Кристално чиста вода из Западне Србије за пола милиона становника, Пузовић: Ово је право благо, држава плаћа
30.03.2022 | 0 коментар(а)Ариље - На брани и акумулацији „Ариље-профил Сврачково”, монтирана је челична пасарела у циљу
Постављање пасареле у Сврачкову, Фото: ГЗС

повезивања водозахватне куле са левом обалом реке Рзав, односно са круном бране.

Радови се спроводе у оквиру реализације пројеката „Изградња бране са акумулацијом Ариље-профил Сврачково”. Радови на овом пројекту су започети још 2012. године. Пројекат се финансира из буџета Републике Србије, преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде - Дирекције за воде.

”Данас спајамо водозахватну кулу са телом бране. Водозахватна кула која треба да снабдева неких 500 000 људи у граду Чачку, Ариљу, Пожеги, Лучанима и Горњем Милановцу. У наредних четири и по до пет година, 500 000 људи ће пити квалитетну воду. Влада Републике Србије издваја средства за изградњу овог објекта. Знате сами, изградња овог објекта почела је 2011. године. Јавно водопривредно предузеће `Србијаводе` је преузело ову инвестицију у априлу прошле године. Прошле године смо реализовали преко 700 милиона у изградњи овог објекта. За ову 2022. годину, Влада је издвојила милијарду и двеста милиона динара. Локалне управе партиципирају у износу од 8 одсто. Идеја Владе Републике Србије је да овај објекат завршимо за четири и по до пет година максимално и да омогућимо, прво да људи пију квалитетну воду, друго да омогућимо биолошки минимум током летњих месеци када имамо мале воде. Треће, биће овде једна мала хидроцентрала која ће производити колико буде могла струје током године и четврта, не мање битна улога јесте у спречавању поплавних таласа и заштита свих места која се налазе низводно од ове акумулације. Вредност радова на крају, када будемо завршили објекат биће негде измедју 93 и 95 милиона евра. Ово је једна од највећих инвестиција, сем аутопута, који пролази кроз овај део Србије и повезује ове четири општине и град Чачак. Ово показује да Влада Републике Србије брине о свим својим грађанима и да ће омогућити да људи овде живе квалитетније, да њихове породице остану овде, да се развијају, наравно уз аутопут који пролази кроз овај део и који приближава Београду и другим деловима Србије сва ова места. Ова акумулација ће учинити да људи овде живе много боље”, рекао је Горан Пузовић, директор ЈВП „Србијаводе”

Пузовић наводи да ће за пет година ова акумулација бити пуна, након чега ће бити изграђен магистрални цевовод који ће акумулацију спојити са фабриком воде.

Постављање пасареле у Сврачкову, Фото: ГЗС

„Ово је један од већих објеката који се гради у овом делу Србије. Укупна запремина бране ће бити 27 милиона кубика, од тога ће преко 20 милиона кубика бити расположиве воде за задовољење свих ових потреба о којима сам раније говорио. Висина бране је 68 метара, што значи да спада у ред високих брана. Ми ћемо за отприлике две до три године почети да чистимо комплетан простор у акумулацији, тако да када кажемо пет година, очекујемо да за пет година брана буде пуна и да након тога почнемо да градимо и магистрални цевовод који ће спојити брану са старим водозахватом и ову воду транспортовати до фабрике воде”, рекао је Пузовић.

На питање да ли постоји могућност да се рзавска вода допрема и до београдских општина, директор ЈПВ „Србијаводе” наглашава да је приоритет да се воде доведе у општине и градове западне Србије, али да уколико се укаже потреба ни та могућност није немогућа.

„Ако буде требало, ми ћемо се потрудити да то урадимо. Знате да смо завршили брану `Стубо-Ровни` изнад Ваљева, један велики објекат је завршен пре две године. Део воде са те бране ће ићи ка Београду и Лазаревцу и другим општинама које се налазе на тој траси. А ми прво да напојимо ових овде пет општина које су жедне. Знамо каква је била 2021. година, да су овде биле озбиљне рестрикције, преко два месеца и у селима и општинам аи градовима. То је оно што нас тера да овај објекат што пре завршимо и да људи имају основни ресурс за живот, а то је вода”, каже Пузовић.

Члан Привременог органа општине Лучани, Весна Стамболић истакла је важност овог пројекта при заштити од поплава које су угрожавале, не само Лучане већ и друга места уз реке које се сливају у Западну Мораву.

„Завршетком ове бране и водозахвата „Сврачково”, пет општина и град Чачак биће обезбеђене са добром, квалитетном и пијаћом водом. Тако да, захваљујући овој брани неће бити ни летњих рестиркција у време суше, али оно што је мени посебно важно поред овога што ће преко 500 хиљада људи имати здраву пијаћу воду, је то што ће ова брана омогућити и значајан степен заштите од плављења. Ми у општини Лучани смо имали ситуацију да када се стекну такви хидролошки услови да су велике падавине и да се у више река, до слива Западне Мораве подигне ниво и направи велике поплаве. Захваљујући држави која је препознала вредност и важност једног оваквог објекта, јер ово је један од већих пројеката у Западној Србији, решиће се бројна питања. ЈВП „Србијаводе” је предузеће које заиста максимално и стручно и радно завршавало и извршавало све оно што је чинило изградњу овог пројекта коју су пратили бројни технички проблеми. ”, рекла је Весна Стамболић.

Постављање пасареле у Сврачкову, Фото: ГЗС

Ђорђе Никитовић, председник општине Пожега је подсетио на проблеме у водоснабдевању са којима су се прошлог лета суочили становници овог дела Србије. Он је навео да се изградњом ове акумулације тај проблем решава, али и да ће се тиме стећи услови и да добар део Србије добије рзавску воду.

„Сви смо сведоци каква нас је велика елементарна непогода задесила прошле године када многа домаћинства по селима нису имала по двадесет, месец дана пијаћу воду, што је недопустиво у 21. веку. Изградњом ове бране не само да ћемо решити те проблеме, него ће се стећи услови да и остатак Србије добије пијаћу воду са водосистема Рзав. Што се Пожеге тиче ми смо прошле године започели радове на пуштању у рад нашег старог изворишта са реке Скрапеж, ту смо определили 70 милиона динара , и сада смо у завршој фази, где ћемо добити 70 литара у секунди наше пијаће воде, што нам уз воду коју добијамо са водосистема Рзав заиста чини добру ствар”, рекао је Ђорђе Никитовић председник општине Пожега.

Вршилац дужности директора ЈП „Градац”, Милан Бојовић рекао је да је овај пројекат заједно са аутопутем и међународним аеродромом нешто о чему су чачани деценијама сањали.

„Изградња ове бране са акумулацијом је можда најбољи пимер и слика данашње Србије. Пре десетак година улагања на годишњем нивоу су била око 120 милиона динара, док је то ове године 1.2 милијарде динара , прошле године је то било 700 милиона динара и то нас у локалној самоуправи уверава да ће овај објекат бити завршен у кратком року и да ћемо моћи да градимо подсистеме у нашим локалним самоуправама. Тренутно се на територији града Чачка граде три велика подсистема , укупне вредности 110 милиона динара и додатно је 150 милиона динара планирано буџетом током ове године. Држава показује да брине о грађанима читавог овог краја , ниво средстава и динамика радова која је успоставњена прошле године гарантују да ће овај објекат бити завршен до краја године”, рекао је Бојовић вршилац дужности директора ЈП „Градац”.

Председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је стручност ихраброст предузећа „Србијаводе” за преузимање и вођење једне овако велике грађевине тренутно највеће у Србији када су у питању водозахвати.

Постављање пасареле у Сврачкову, Фото: ГЗС

„Не морам да причам колики је значај за Горњи Милановац, ми смо и суоснивачи предузећа `Рзав Ариље` баш због недовољног капацитета воде на нашој територији. Прошле године смо имали изузетне рестрикције воде, од скоро два месеца, на целој територији општине где је у једном моменту и привреда стала. Завршетком ове бране то се више неће дешавати, а вода са ове акумулације ће тећи и даље а не само та ових пет локалних самоуправа”, казао је Ковачевић.

Он је додао да радови напредују много брже него раније и да се за пет година очекује стављање у функцију ове акумулације.

„Држава Србија је уложила много новца, као и локалне самоурпаве у овај пројекат и завршетком ове акумулације, грађани више неће имати бригу да ли ће и у најсушнијем периоду имати воде. И до сада се показало да када се удруже средства и максималан напор да се све може урадити”, рекао је Ковачевић.

Иначе, општина Горњи Милановац је већ урадила водоводну мрежу кроз неколико села у својој општини, Неваде, Сврачковце, Мајдан и Рудник а сада се приступа раду и на секударној мрежи за та села.

„Настављамо са пројектовањем ка Враћешници и гружанском крају, где су заинтересовани и општина Кнић и град Крагујевац за напој неких села на својим територијима. То је разлог зашто радимо и веће профиле цеви иако то више кошта, држава нас помаже у томе”, казао је Ковачевић.
Председник општине Ариље Предраг Маслар истакао је немерљиву важност изградње бране „Ариље - профил Сврачково” за општину Ариље из најмање два разлога. „Само прошле године су биле огромне суше а воде није било не само у висинским деловима већ и у самом граду. Надамо се да пуштањем у рад ове акумулације више нећемо имати никада те проблеме. А други аспект јесу поплавни таласи који могу да се задесе. Брана ће бити први штит наше општине”, рекао је Маслар.

ГЗСПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ARILJE SVRACKOVO RZAV BRANA AKUMULACIJA PASARELA SRBIJAVODE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 126.943.765 посета
Тренутно на сајту: 126 посетилац(a)