Ужички археолошки локалитети ускоро доступнији туристима 



 
Ужички археолошки локалитети ускоро доступнији туристима
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
24.04.2019 | 0 коментар(а)



Ужице - Пројекат средњовековне тврђаве „Стари град” је један од најзначајнијих које реализује актуелно ужичко градско руководство.
Трђава „Стари град”, фото: ГЗС

Пре само три године ова локација је била стециште отпада. Заменик градоначелника Ужица Немања Нешић рекао је да се од тада до данас много тога променило а да ће се тек велике промене десити.

„Наиме ужичка средњовековна тврђава или како је Ужичани називају Стари град је идентитетска одредница и број један овог града. Обнова није само потреба развоја туризма већ и заштитника Ужица жупана Николе Алтомановића. Након 35 година кренули смо у пројекат конзервације зидина чиме смо зауставили даље урушавање и пропадање саме тврђаве и дошли смо у ситуацију када треба да одлучимо шта даље. Урађено је 40 одсто Горњег града и највећи део Средњег, остала је друга половина и Доњи град. Ове године настављамо, у амбицији и жељи, да и приведемо крају конзервацију али и да напокон кренемо са реконструкцијом. То подразумева оно што је урађено и на тврђави Голубац. Враћање средњовековне фортификације у његов некадашњи изглед. Ми имамо срећу да је један од највећих ауторитета за средњовековне фортификације професор др Марко Поповић, који је Ужичанин, наш консултант и човек који је радио идејно решење реконструкције. Идејни пројекат урадили смо у складу са његовим решењем ослањајући се на период из 1737. за који имамо добру архивску грађу, када су Аустријанци били на Старом граду више је трагова остало него за пет векова када смо били под Турцима”, казао је Нешић.

Заменик градоначелника Ужица Немања Нешић

Према његовим речима министар Расим Љајић им је дао обећање да ће добити средства за улазак у реконструкцију Горњег града, где се планира обнова главне куле, два казамата и цитаделе око куле, чиме ће се добити музејска изложбена садржина.

„Међутим, остаје проблем, као и од пре неколико векова, а то је прилаз самој тврђави. Веома мало од милионског броја туриста, који током године долазе на Златибор, Тару, Мокру Гору сиђу у Ужице. Зато смо кренули у један пројекат, који је за нас подухват а то је изградња пешачког моста са државног пута до самог Старог града где смо укључили највеће професионалце у том послу и професоре са Грађевинског и Архитектонског факултета. Намера нам је да ове године урадимо пројекат и да следеће године кренемо у извођење. Не само да повежемо Стари град са магистралом, него и са првом хидроцентралом у Европи, са зеленом стазом која повезује локалитет ужичке плаже”, истиче Нешић.

Зип лајн у Ужицу

Зип лајн који ће ускоро почети са радом, повећаће број занимљивих садржаја у Ужицу јер је мисија да људи који се баве туризмом живе од њега.

Стапарска бања, је такође, један локалитет који је данас градилиште.

„Пројекат Нео лајф, је у току, и има за циљ изградњу архео парка налик Европским, како би се верно приказао живот у неолитском периоду јер се у непосредној близини бање и налазило неолитско насеље Стапарска градина”, казао је Нешић.

РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice stari grad tvrdjava stparska banja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.716.326 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)