Веће усвојило извештаје, донело планове рада и утврдило економску цену вртића 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Веће усвојило извештаје, донело планове рада и утврдило економску цену вртића
Trenutno na sajtu: 363       |       Podeli:
13.02.2020 | 0 коментар(а)



Лучани - На 32. седници Општинског већа разматрани су и усвојени извештаји о раду регионалних
Илустрација, фото: ГЗС

јавних предузећа "Рзав" и "Дубоко". У извештају ЈП "Рзав " Ариље се наводи да је током претходне године предузеће произвело и испоручило 17,5 м3 воде за пиће, што је за 7,9 одсто више у односу на план. На основу извештаја Завода за јавно здравље из Ужица и Чачка, током читаве године вода је била доброг квалитета. За овај период предузеће је остварило добит од 13,6 милиона динара. План је остварен 98 одсто. Инвестициона улагања су доста мања у односу на план. Пројекат профила "Сврачково" се финансира из удружених средстава оснивача и ресорног министраства. Урађен је и пројекат санације клизишта који успорава реализацију пројекта "Сврачково" a завршетак радова на акумулацији се очекује до 2025. године.

Током претходне године ЈКП "Дубоко" је прихватило преко милион тона селектованог отпада, што је 19,82 одсто од укупне примљене количине а који се селектује од 2015. године. Општина Лучани је у 2019. години испоручила хиљаду и триста тона селектованог отпада. Предузеће је укупно у прошлој години примило 602 хиљаде тона отпада и сместило на депонију чији је капацитет 510 хиљада м3. У оквиру програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина а у сарадњи са Развојном агенцијом "Златибор" из Ужица, припремљен је пројекат за селекцију комуналног отпада из домаћинстава и приградскох насеља. У извештају се наводи да је предузеће набавило пресе за балирање као и неопходну ИТ опрему. Спроведене су и обуке за запослене у комуналним предузећима као и тренинг за будуће едукаторе становништва у прикупљају селектованог отпада. Предузеће је ове године ипак пословало са губитком од 4,2 милиона, најпре због неизмирених обавеза комуналних предузећа оснивача.

Веће је дало сагласност на програм рада Црвеног крста током 2020. године, у коме се наводи да ће најважнији задатак ове установе бити: омасовљавање давалаштва крви, прва помоћ, здравствена превентивна делатност, социјална делатност, деловање у несрећама, рад са омладином. Значајна пажња ће бити посвећена јачању волонтерске базе Црвеног крста.

На пољу добровољног давалашта крви потребан је континуирани рад на повећању броја давалаца а кроз организоване акције давалаштва. Наредна таква акција је планирана за 12. март у Гучи. Под окриљем Црвеног крста организована је и народна кухиња која свакодневно испоручује 150 оброка, и то 100 за социјално угрожене у Гучи и 50 у Лучанима. Финансијски план за 2020. годину је око 10 милиона динара које ће обезбедити буџет општине Лучани.

На седници је усвојен и годишњи програм рада општинског Културног центра. Програмом за текућу годину су предвиђене активности у области књижевности, музике, ликовне и примењене уметности, позоришне уметности, уметничке игре, филмске уметности, дигиталног стваралаштва као и осталих културних садржаја. Током ове године су планиране манифестације: Сабор трубача, Распевано Драгачево, предтакмичење у Котражи, Сабор рокрнрола у Лучанима, Митровдан у Вичи, Купусијада у Пухову, Сећање на први Сабор, Дан општине Лучани Дечија недељановогодишње и божићне свечаности, програми поводом сеоских и верских празника: Петровдан у Марковици, Илиндански дани у Доњој Краварици. За наведене активности финансијским планом је предвиђено 45 милиона који ће бити издвојени из општинског буџета и 400 хиљада динара из сопствених средстава Центра.

На овој седници је утврђена економска цена дечијег вртића за јаслене и васпитне групе у иносу од 22.071 динар на месечном нивоу за свако дете. Од овог износа, родитељи су у обавези да плате 4.401 динара, што је 20 одсто од укупне цене а остали износ плаћа се из буџета општине. Утврђена цена предшколског програма месечно по детету је 13.243 динара, од чега је родитељ у обавези да плаћа 2.650 динара а остатак обезбеђује општински буџет.

На седници је донета и одлука о ангажовању ревизора за екстерну ревизију завршног рачуна буџета општине на шта нас закон обавезује. Донета је и одлука о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине, годишњи извештај о раду Општинског штаба за ванредне ситуације, годишњи план рада у 2020. години, програм мера на смањењу ризика од поплава. Наведена документа су усвојена на недавно одржаној седници Штаба за ванредне ситуације.

Усвојени су и завршни извештаји свих спортских организација за 2019. годину као и дата сагласност на годишњи програм за текућу годину. Образоване су и комисије за избор програма и пројеката KУД-ова који се финансирају из буџета као и Комисија за одобравање средстава за вантелесну оплодњу.


Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lucani vece planovi programi cene

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.855.848 посета
Тренутно на сајту: 362 посетилац(a)