ИНТЕРВЈУ - МИРОСЛАВ ПЕТКОВИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК И ПОДПРЕДСЕДНИК ДСС  


ИНТЕРВЈУ - МИРОСЛАВ ПЕТКОВИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК И ПОДПРЕДСЕДНИК ДСС
11.04.2013. 16:34 | 0 коментар(а)Мирослав Петковић, народни посланик и подпредседник ДСС говорио је за Глас западне Србије о актуелној расправи о мрежи правосудних органа, држању странке на локалу и најважнијем државном питању данас – преговорима у Бриселу о Косову и Метохији.

Код начелника Моравичког округа одржан је састанак народних посланика са тог подручја, а разговарало се мрежи правосудних органа, до каквих закључака се дошло?

Закон о седиштима и подручјима судова и тужилаштава ушао је у процедуру у Скупштини Србије, а идеја посланика, у сарадњи са председницима судова из Моравичког округа, је да се врате судови у све оне градове који су их имали пре реформе судства претходне Владе. Тај захтев је делимично испуњен, а предлогом закона прихваћено је оно што је ДСС предлагала својим амандманима још приликом поменуте реформе, па ће Горњи Милановац и Ивањица имати своје судове, али остаје проблем што је Гуча буквално избрисана.

Нова Влада и министар нису нашли за сходно да предложе постојање макар судске јединице у Гучи, док су Лучани упућени на Чачак. Постоји још неколико нелогичности у предлогу закона, на пример, Ивањица која је територијално у оквиру Моравичког округа ослоњена је на Ужице. Договорили смо се да сви посланици из округа покушају да уложе амандмане на предлог закона у Народној скупштини, како би Гуча добила судску јединицу, и како би се Ивањица ослањала на Чачак, уместо на Ужице, за шта постоје бројни економски, материјални, финансијски и географски разлози. Надам се да ће ово уродити плодом, и да ћемо у наредних десетак дана, када се буде расправљало о томе, коначно успети да заокружимо правосуђе на подручју Моравичког округа, онако како је то некада било. Истим поводом посланици из округа састали су се и у новембру прошле године, како би упутили иницијативу Министарству правде, јер смо очекивали овакав предлог закона.


Да ли је било још иницијатива од стране посланика из округа и да ли ће их бити о неким другим питањима?

На жалост тога за сада нема, и након састанка у новембру није било нових разговора посланика. Ја јесам припадник опозиционе странке, али поручујем да смо ми опозиција тренутној влади, али никад нисмо опозиција грађанима. И када смо били у власти и сада у опозицији са једнаким аршинима смо приступали свему, са циљем да помогнемо грађанима округа који су нас бирали и које представљамо у парламенту и решимо њихове проблеме.


Да ли као представник опозиције увек гласате против предлогае актуелне власти, или их пак подржавате уколико су они у интересу грађана?

Наравно, гласамо за предлоге власти који су у интересу грађана, то никада није био проблем. Протекле седмице смо гласали за Маријин закон и за измене Закон о раду, јер су у интересу свих грађана Србије. Понављам, ми смо опозиција Влади, а не грађанима, то је нормална улога опозиције, и не значи да је сваки законски предлог власти који дође у скупштинску процедуру лош и да га не треба по аутоматизму подржати.

Отворени смо за добре предлоге који су у интересу грађана, нисмо никада одустајали и бежали од тога, и не постоји партијска директива како да се гласа,јер су посланици власници свог мандата и самостално одлучују.


Шта је са ДСС на локалу, делујете компактно и као поуздан коалициони партнер? Како оцењујете власти у Чачку након девет месеци, будући да СНС има велике проблеме унутар својих редова?

Не желим да говорим о другима, али што се тиче ДСС познати смо као поуздан коалициони партнер, и по томе што на места за која смо преузели одговорност предлажемо најквалитетнија кадровска решења. Ако погледате уназад осам година, колико партиципирамо као део локалне власти, сви које смо предложили на кључна места одрадили су посао коректно, поштено, и честито.

Постоје одређени проблеми у коалицији, али то је нормално и уобичајено, то партнери из СНС треба да реше на својим страначким органима. Непријатно је када на седници Скупштине града у оквиру исте одборничке групе постоје различита мишљења. То се када је у питању ДСС никада није дешавало, јер се јасно претресе дневни ред, утврде се ставови и каже се коалиционим партнерима шта ћемо подржати а шта не, и изложе се разлози за то. Што се нас тиче, увек смо отворени за сарадњу и подршку, чак и за то да опозиционим странкама у градском парламенту понудимо одређене позиције и функције, то се дешавало раније али и у овом мандату.

Нико са нама није имао проблем у смислу да ћемо урадити нешто против интереса грађана. Сви тврде да раде у интересу грађана и крију се иза тога, постоји много проблема у граду, па се надам бољој сарадњи републичке власти и локалне самоуправе. Наредног месеца навршава се годину дана од избора, протекла је четвртина мандата, можда је могло више да се уради па се надам да ће локална самоуправа моћи да изгура у наредне три године све пројекте и обећања које је дала у изборној кампањи.


Како то да на републичком нивоу не можете са неким да уђете у коалицију, у опозивији сте, а на локалу са њима сарађујете?

Ја бих био најсрећнији да је ДСС део владајуће коалиције на републичком нивоу, али није постојало разумевање од стране коалиционих партнера. Огромна је разлика та два нивоа, јер кад излазите на изборе борите се да остварите свој програм и идеје, то можете ако сте на власти, а пошто нисмо део власти Србија јесте у оволиким проблемима. Да смо на власти, спроводили бисмо исту политику као и у раздобљу од 2004. до 2008. године. Не бисмо разговарали о неком имагинарном папиру, не бисмо говорили посланицима и грађанима Србије да не можемо да изађемо пред њих јер немамо папир на основу кога смо преговарали у Бриселу.


Шта конкретно предвиђа Маријин закон о коме се толико прича у последње време?

Током расправе у Скупштини србије плашио сам се да ће то бити популистичка прича и улагивање грађанима због огромног проблема који се појавио у пракси. Заиста, показало се да су силоватељи и педофили у 70% случајева повратници у вршењу кривичних дела. Срећан сам што сам био потписник амандмана ДСС који је прихваћен од стране министра правде, да кривично гоњење за та кривична дела не застарева, да ти људи буду трајно обележени, да након одслужења кривичних санкција немају прилику да раде са децом, како не би поновили кривично дело. То је редак пример да су се сви посланици у парламенту ујединили и гласали за неки закон.

Мишљења сам да ти људи треба да се ставе под будно око полиције и читавог друштва, а овај закон тако нешто омогућава у неким својим одредбама. Морамо превентивно да делујемо, како не бисмо дозволили да се тако нешто уопште догоди, а не само да се не понови. Такве људе треба изоловати као животиње, при томе немам намеру да увредим животиње, да им се ограничи кретање, и да се приликом запошљавања подноси извод из кривичне евиденције, да се зна ко је шта урадио.


Тренутно сте највећи противници европских интеграција, шта ако последице одустајања од тог пута буде изолација Србије и суочавање са проблемима какви су постојали у не тако далекој прошлости?

Поједини представници власти покушавају да представе да нам као последица одустајања од прикључења Европској унији прети изолација, да неће бити плата и пензија, и да ћемо умирати од глади. ДСС не мења своју политику већ 20 година, од оснивања, јасно и аргументовано смо рекли зашто смо против ЕУ, и зашто преговори са тзв државом Косово и приштинским властима треба да пропадну.

Свесни смо да можемо да се ослонимо и на друге стране, не само на ЕУ, то најбоље показују Дачић који је ових дана у Русији, Динкић који је ишао у Катар, и Вучић који је посетио Уједињене Арапске Емирате. Нико од њих није ишао у Шпанију, Италију, Француску или Немачку да тражи новац и подршку за Србију, већ су их тражили на другим странама света.

Сигуран сам да Србија има довољно снаге, да наши грађани могу да се окрену сами себи, и да ову земљу можемо да ставимо на здраве ноге, без намере да икога уцењујемо или да прихватамо уцене које нам свакодневно стижу са разних страна.


Ипак, представници Владе поручују да Србија не може без ЕУ, да неће бити средстава за плате пензија?

То је катастрофичан сценарио на који нико нормалан не може да пристане. Ја разумем да нам је потребна сарадња са ЕУ, да нам је она највећи партнер у области трговине и извоза, али морамо имати на уму да њених 27 чланиц нису цео свет. Имамо велике шансе за сарадњу у пољопривреди, инфраструктури и енергетици са другим деловима света и другим државама, због чега сам сигуран да Србија неће гладовати и неће пропасти, да ће бити средстава за пензије и плате. ДСС никада неће пристати на одрицање дела државне територије због датума који ће можда омогућити да у наредних 15 или 20 година постанемо део ЕУ.


Али и вас оптужују за неколико пропалих преговора, за које кажу да су повољнији него ови који су у току?

То није тачно, јер ако је требало да прихватимо план Мартија Ахтисарија по коме се бришу све институције Срба на Косову и Метохији, онда могу да нас критикују, и поносни смо што смо га одбили и што је то чак осам пута одбијено у Савету безбедности УН. Тражимо да се то решава тамо где му је и место, у УН, а не у ЕУ.

Овај предлог јесте гори, и биће гори сваки пут када се савијемо и поклекнемо. Када је Слободан Самарџић водио Министарство за Косово и Метохију радило се другачије, све институције Србије на Косову и Метохији су функционисале. Сад су у други план стављени административни прелази, не говори се више о томе, не може се преговарати у оквиру своје државе о аутономији српског народа на Косову и Метохији који су део Србије.


Да ли то значи да ви занемарујете да имамо против себе велике светске силе и НАТО? Оптужују вас да сте настављачи политике Слободана Милошевића.

Имали смо и 1999. године против себе НАТО пакт. Оптужбе су бесмислене, јер је апсурдно да ДСС, чија је улога била пресудна у победи над Милошевићем, буде означена као следбеник његове политике.

Представници власти данас спроводе другачију политику од онога што су обећавали у предизборној кампањи. Ми смо могли да владамо до данас, да смо хтели да прихватимо уцене ЕУ, ДСС је странка која је покренула европске интеграције и усвојила студију изводљивости. Прекинули смо са тим у оном тренутку када смо схватили да ЕУ од нас захтева да се одрекнемо дела територије да бисмо постали члан европске породице народа, нисмо на то пристали. Надам се да је план трајно одбијен од стране Владе, да неће за 15 дана бити постигнут неки споразум.


Постоје притисци и претње са стране на Србију да ће бити изолована и да ће сносити друге последице у случају одбијања, како гледате на то?

Постоји само један одговор на ту дилему, ако је држава озбиљна и уређена све области функционишу, спорт, култура, економија, привреда и образовање, али ако држава зависи од четири посланика из Бундестага који кажу да се нешто мора прихватити, онда нисмо држава.

ДСС има 10% подршке грађана, мање него неке друге странке, али сам сигуран да смо били у праву за све што смо у претходном периоду причали, и да ће се то показати као тачно. Немам страх од изолације, укидања виза и других најављених последица. Ако државе у чије друштво треба да будемо примљени поступе тако према Србији зато што неће да се одрекне дела територије, онда немамо шта да тражимо у таквом друштву.


Очекујете ли изборе до краја године?

Избора ће сигурно бити до краја године, без обзира да ли ће Србија потписати или не понуде из Брисела, јер је Србија је зрела за нове парламентарне изборе.


ИЗВОР – ГЛАС ЗАПАДНЕ СРБИЈЕПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 
Предходни интервјуи

25.11.2013. 17:33
МЛАЂАН ДИНКИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ИЗБОРЕ У ФЕБРУАРУ
 
06.11.2013. 20:47
ИНТЕРВЈУ - ЕДВАРД ЛУСИ СМИТ, ТЕОРЕТИЧАР УМЕТНОСТИ
 
07.10.2013. 16:28
ИНТЕРВЈУ - ДЕКАН АГРОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА ВЛАДЕТА СТЕВАНОВИЋ
 
06.10.2013. 13:49
ЈОВО БАКИЋ: КАКВЕ СУ НАШЕ ВОЂЕ
 
09.09.2013. 22:55
ИНТЕРВЈУ - ВЛАДИМИР ПУТИН
 
04.09.2013. 15:26
ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПРОЛАЗЕ...
 
24.08.2013. 21:02
ТИЈАНИЋ : СРПСКА ЕЛИТА ИЗДАЛА ДРЖАВУ
 
03.08.2013. 17:04
ИНТЕРВЈУ – МАРИСТЕЛА БЕЛИЋ, МАРКЕТИНГ МЕНАЏЕР УТП „МОРАВА“ ЧАЧАК
 
31.07.2013. 15:15
ИНТЕРВЈУ – ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА СССС ИВАЊИЦА, МАРКО ГЛАВИНИЋ
 
13.07.2013. 21:51
ПИРАЕУС БАНКА - ЈЕДИНСТВЕН КРЕДИТ, ШЕСТ МЕСЕЦИ БЕЗ РАТЕ !
 
03.07.2013. 08:59
МИШУЛА ПЕТРОВИЋ - ПОСЛЕДЊИ ИНТЕРВЈУ
 
24.06.2013. 00:22
ИНТЕРВЈУ – СРЂАН ЂУРОВИЋ, ДИРЕКТОР ПД „ЕЛЕКТРОСРБИЈА“
 
11.06.2013. 16:19
ИНТЕРВЈУ – ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ИВАЊИЦА, МИЛОМИР ЗОРИЋ
 
10.06.2013. 18:09
СРЕТЕНОВИЋ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ
 
04.06.2013. 14:12
Џоел Скаузен: Нуклеарни рат је неизбежан
 
30.05.2013. 08:38
Ера америчке надмоћи приближава се крају?
 
26.05.2013. 11:06
БИХ ЈЕ ЂАВО ДРЖАВА
 
23.05.2013. 14:12
ЈАША АМУЛИ - НИ НЕМАЧКА НИЈЕ ИМАЛА ЈАСЕНОВАЦ
 
21.04.2013. 17:27
ИНТЕРВЈУ НЕДЕЉЕ: ЉИЉАНА БРАЛОВИЋ (47)ПЕСНИКИЊА ИЗ ПРАЊАНА
 
11.04.2013. 16:34
ИНТЕРВЈУ - МИРОСЛАВ ПЕТКОВИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК И ПОДПРЕДСЕДНИК ДСС
 
11.04.2013. 11:41
ГОВОР ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА
 
06.03.2013. 13:13
ГЛАС ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ У СКАДРУ НА БОЈАНИ
 
25.01.2013. 23:29
МИШУЛА ПЕТРОВИЋ – 20 ГОДИНА РАДА ТВ „ГАЛАКСИЈА 32“
 
23.01.2013. 16:21
ЧАЧАК, СРЕДИШТЕ СРПСКИХ ГУСЛАРА У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА
 
16.01.2013. 15:34
ИНТЕРВЈУ СРЂАНА СРЕЋКОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА
 
19.12.2012. 12:08
ВЕЉКО НЕГОВАНОВИЋ ОТВОРЕНО О СВЕМУ
 
16.12.2012. 09:22
СЛАВЕНКО ТЕРЗИЋ-СРБИМА НАМЕЋУ ИСТОРИЈСКУ КРИВИЦУ
 
12.12.2012. 17:54
СЕЛО ЉУБИЋ - ПОДВИГ У НАЈТЕЖИМ ВРЕМЕНИМА
 
01.12.2012. 13:00
ИНТЕРВЈУ БОШКА ОБРАДОВИЋА, СЕКРЕТАРА УО „ДВЕРИ“
 
29.11.2012. 09:09
ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА – ДОКЛЕ ЋЕ ДА НАС ПОНИЖАВАЈУ
 
22.11.2012. 14:34
ИНТЕРВЈУ ДРАГАНА КУЗМАНОВИЋА – ДОМИСА
 
11.11.2012. 14:23
ЧАЧАК - ИНТЕРВЈУ НАЧЕЛНИКА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ МИЛОВАНА ПЕТРОВИЋА
 
07.11.2012. 09:20
ЧАЧАК – ИНТЕРВЈУ МИРЈАНЕ ЂОКОВИЋ, ПОМОЋНИКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 100.344.089 посета
Тренутно на сајту: 70 посетилац(a)