Да ли ће се делити типске посуде за изношење смећа? 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Да ли ће се делити типске посуде за изношење смећа?
Trenutno na sajtu: 480       |       Podeli:
04.09.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Веома честа питања у вези замене постојећих и набавке нових посуда за смеће, нарочито у категорији домаћинства,

у указала на потребу да се упозна јавност са чињеницама које дефинишу права и обавезе корисника услуга изношења и депоновања смећа. Због тога је ЈКП „Комуналац” издало саопштење:

„Наиме у складу са Одлуком о обављању комуналне делатности управљања комуналним отпадом (Сл.лист града Чачка, број 14, од 14.јула 2018. године) у Члану 9, четвртом параграфу каже: Власници, односно корисници породичних стамбених објеката дужни су да сами набаве најмање по једну типску пластичну канту за одлагање комуналног отпада, запремине 120 литара и да је сами одржавају.

Дакле, обавеза сваког домаћинства је да купи типску посуду за одлагање кућног смећа, што је предмет великог интересовања наших корисника услуга.

У претходном периоду је у оквиру пројеката типа “примарна селекција на месту настајања” и слично, предузеће дошло у посед одређеног броја типских, пластичних канти од 120 литара (плаве и зелене канте) што је подељено корисницима које су ови пројекти обухватали. Завршетком оваквих пројеката одређени број посуда је остао на залихама, па је наше предузеће уз реверс посуде издавало суграђанима, редовним платишама на коришћење. Разумљиво је да се корисници услуга који су били у поседу ових канти интересују да ли ће дотрајале и оштећене канте бити замењене, па стога и ова информација у том правцу.

Наше предузеће више не поседује на залихама типске канте, па се надамо да ће овом информацијом бити разјашњена настала дилема.

Добро је знати да је на градском подручју плански број посуда (зелене и плаве канте пвц) и нетипизираних посуда 0,08m3 око 15.000 комада, па би било нереално очекивати да наше предузеће изврши набавку овог броја канти и подели корисницима услуга, јер једноставно за то нема опредељена средства.

Као илустрацију структуре набавке основних средстава (канту у овом случају), могли би да дамо пример осталих јавних предузећа, рецимо ЈКП “Водовод” би било у обавези да својим корисницима обезбеди водомере, Електродистрибуција струјомере и тако даље, што није случај.

У циљу благовременог информисања јавности, најављујемо реализацију Пројекта примарне сепарације отпада у Чачку, а у сарадњи са Градом, Министарством заштите животне средине и Програмом подршке развоју инфрастуктуре животне средине (ЕИСП2).

Потписивањем Меморандума о разумевању иницира се реализација поменутог пројекта, који се финанисра од стране Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) Европске комисије за 2017. годину (ИПА2017), Министарства и Шведске владе кроз ЕИСП2, у граду Чачку.

Општи циљ Пројекта је да се побошља квалитет живота грађана кроз подизање стандарда животне средине у Републици Србији приближно ниову Европске уније. Спецфични циљ је да се побеђша управљање комуналним отпадо у Граду Чачку у складу са стандардима ЕУ и српског законодавства.

У оквиру Имплементационог плана предвиђено је:

- Пласичних канти од 240l за рециклабилни отпад - 15.160
- Пластични контејенери од 1,1m3 за рециклабилни отпад - 392
- Пластични контејнер од 1,1m3 за стакло - 248

Са крајњим корисницима ће се закључивати посебни уговори, где ће бити дефинисане права и обавезе.

Реализацијом Пројекта примане сепарације би се знатно релаксирала потреба за набавком нових посуда, променила комунална слика града и подигао квалитет услуге изношења и депоновања смећа.”

ЈКП “Комуналац”




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.135.672 посета
Тренутно на сајту: 480 посетилац(a)