Високе температуре нису спречиле вредне сељаке да заврше посао у пољу, стока се мора нечим прехранити током дуге и хладне зиме 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Високе температуре нису спречиле вредне сељаке да заврше посао у пољу, стока се мора нечим прехранити током дуге и хладне зиме
Trenutno na sajtu: 536       |       Podeli:
04.08.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Иако су напољу већ данима температуре тропске, то вредни пољопривредници нису
Фото: РИНА

искористили као изговор већ су се прихватили тешког посла у пољима. Пре него што се осушила, трава је покошена, сено избалирано и спремно да прехрани стоку током пресстојеће зиме. Некада су се због ових послова органзовале чувене мобе, када је читаво село долазило код једног домаћина да пласти, али данас је то права реткост. Механизација је чак и пољу преузела примат, па се сада ради лакше и брже са машинама.

Фото: РИНА

„Раније се то пластило па се трпало на розге, сада тога више нема јер нема ни народа. Посао је осавремљен помоћу машина, ради се са пресама. Покоси се, сачека да се осуши, пограби се на откосе, и кроз ливаду се прође са балирком“, рекао је за РИНУ Бранко Комадинић из села Соколићи код Чачка.

И управо од машине зависи да ли ће балирано сено имати облик ваљка или коцке. Касније се користи за прехрану стоке, али је сваког лета и једна од најчешћих сценографија када је у питању фотографисање за друштвене мреже. Ако погледате бројне инстаграм налове, на већини њих угледаћате управо "фотку на бали".

„Ако се праве коцке ту треба више радне снаге, па чак и до четири радника јер морају да се покупе и посебно испресују. За роло бале један човек је довољан. Видимо омладина често долази док радимо да се фотографишу, па им ми онда и објанимо како оне настају и како су срећни што не морају сада код бабе и деде да пласте, времена су се променила”, каже Бранко.

Све је мање оних који се баве овим послом, тако да овај домаћин из Соколића не балира само комшијске, већ и ливаде из суседних села. Тако да ако вас пут наведе у овај крај западне Србије и видите сено које је намештено под конац врло је могуће да је то Бранкових руку дело. Уколико одлучите и да се сликате, јако је важно послушати фотографе. Светлост је кључна за добру фотографију, а она најбоља настаје око пола сата пре изласка и око пола сата пре заласка сунца.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


srbija cacak radnici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.419.066 посета
Тренутно на сајту: 537 посетилац(a)