Тако, килограм бута кошта од 500 до 540 динара, врата без костију око 699 динара, а млевено од 450. И док једни тврде да је цена намерно подинута због предстојећих празника, с друге стране, постоје тероије, да је понуда товљеника у Србији изузетно лоша, па је килограм живе ваге достигао у појединим деловима наше земље и 200 динара.
Какко кажу у Министарству трговине, цена свежег свињског меса јесте последњих дана повишена, у просеку за 60 до 70 динара, у зависности од категорије.
“Пре неколико недеља разлог је био Васкрс, а сада Први мај и
урђевдан”, објашњавају у ресорном министарству.
Повећана је тражња, а повећана је и цена товљеника. Већ половином маја дође до стабилизације цене, јер су сада порасле само цене свежег меса, док су прерађевине остале исте. Нема баш неке несташице меса, већ је дефинитивно повећана тражња.Чак ни сточарима не иде на руку та “напумпана” и висока цена јер у року од пола године, она драстично падне, па буде вишак на страни понуде.
Свакако веће цене нису никакво изненађење за овај период године. Према нашим сазнањима “отишла” је само цена свињског меса. Необично је једино то што је цена јагњетине остала иста.
Извор: Новости