Здраве и храњиве оне су радо виђене на многим трпезама, али ипак има оних које се беру и нажалост пробају и једу – само једном. Међутим, у Прањанима нема непознаница. Сви добро знају које се то печурке заобилазе, а које стављају у корпу.
„Једу се лисичарке, вргањи, поповаче.. знамо како оне изгледају и само њих беремо. Чуо сам да се доста људи отровало печуркама, али мора се повести рачуна у коју шуму идете да их берете, не може да се једе било шта”, каже за РИНУ, Бошко Миловановић.
У потрагу за печуркама, креће се раном зором, а наоружани знањем и стрпљењем, берачи у шуми проводе и по неколико сати. Оно што може да збуни бераче јесте да врло често одмах поред јестивих расту и отровне гљиве у народу зване заводнице. Биолог Душко Брковић открива тајну коју треба да знате.
У бербу печурака морате кренути са великим знањем, фото: РИНА
„Лисичарке се појављују директно на тлу, а заводнице мање више у зони пањева или директно на гранчицама у већем броју”, изјавио је Брковић.
Тровање печуркама може да изазове смрт, инвалидитет и оштећење бубрега, зато ако планирате да кренете у шуму у авантуру, биолог вам саветује опрез.
„Ако први пут берете печурке и уколико нисте сигурни у своје познавање ових биљака, увек поведите неког искуснијег, неког ко је већ то радио. Можете да се потпомогнете литературом и сликама, али ипак најсигурнија је варијанта да не експерментишете сами”, наглашава Душко.
Отровне гљиве заводнице вребају поред оних јестивих, фото: РИНА
Некада је по сувоборским шумама било на десетине берача, који су живели од продаје печурака. Сада је ситуација поприлично другачија, па у ову авантуру најпре крећу љубитељи природе. Стручњаци кажу да чак и неке јестиве печурке услед дугог стајања могу постати опасне по здравље, зато заборавите на пластичене кесе и чувајте их само и искључиво у дрвеним корпама!
РИНА (ГЗС)