Чачанска блогерка Милица: Припрема славског колача тардиционална и у модерним временима 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Чачанска блогерка Милица: Припрема славског колача тардиционална и у модерним временима
Trenutno na sajtu: 614       |       Podeli:
21.11.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Чачанка Милица Михаиловић, млада домаћица иде у корак с временом, али и са традицијом.



Она припрема јела и рецепте пласира путем друштвених мрежа, па тако и рецептуру за једноставно припремање славског колача.

„Нема славе без колача и жита, и наравно када већ правимо колач, не треба да се плашимо, без обзира што немаммо много времена, није тешко да се направе чак и украси за колач, младе домаћице не треба да се плаше, све је врло једноставно”, рекла је Милица Михаиловић, фуд блогерка из Чачка.

Славски колач, фото: ГЗС

Ова млада блогерка упркос трендовима које и сама прати истиче важност славског колача, који тврди, није тешко направити код куће. Она својим вештим прстима сама прави и украсе који су најважнији симболи вере на славској погачи.

„Најважније је колач замесити светом водицом, а најважније је да имате на колачу слово које заправо симболизује ’Исус Христос побеђује’, што заправо и пише на слову и он се такође прави од теста које је искључиво од брашна и воде. Од тога истог теста, могу се направити и остали украси за колач. Може се направити голуб, винову лозу, грожђе, клас пшенице, књигу, која симболизује Јеванђеље, генерално се ставља где год има ђака у кући, како би биле што боље оцене у школи које ће добијати те године”, објашњава Милица.

Милица каже да домаћице славске колаче праве свака на свој начин, у зависности од рецепата који су преношени с колена на колено или од краја у коме живе.

„У неким крајевима се меси искључиво посан колач, без обзира на то, да ли је слава мрсна или посна, а негде домаћице имају прилагођене рецепте мрсној и посној слави и складу са тим да ли те године пада у мрсном или посном периоду”, рекла је она.

Милица Михаиловић, припрема славске погаче, фото: ГЗС

Славска погача се пече у зависности од тежине и састојака, данас већином у савременим пећницама, али оно што је најважније овој жртви благодарности, треба прићи са максималним поштовањем.

Савремени начин живота условио је многе промене у припреми крсне славе, међутим, није у справљању славског колача, а њена симболика остала је иста вековима.

Прилог емитован у емисији „150 минута” на Првој телевизији:

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MILICA MIHAILOVIC SLAVSKI KOLAC BLOGERKA CACAK

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.953.855 посета
Тренутно на сајту: 615 посетилац(a)